Trebuie să recunosc că în urmă cu o lună nu ştiam mai nimic despre Kusadasi, însă oportunitatea să merg acolo a venit pe neaşteptate. Aşadar, cu inima puţin strânsă, am plecat în Turcia, o ţară foarte diferită, frumoasă şi bogată din punct de vedere cultural, o ţară care s-a dovedit a fi prietenoasă. Faptul că e o ţară islamică îi dă de asemenea un farmec aparte, pentru cei care caută exotismul ţărilor arabe, se ştie că Turcia e cea mai bună variantă.

 

Kusadasi, supranumită ”Insula Păsărilor” – în turcă kus înseamnă pasăre şi ada(si) e echivalentul pentru insulă – este o minunată staţiune la Marea Egee situată la aproximativ 1.700 de kilometri distanţă de Cluj-Napoca. E extrem de accesibilă pentru cei ce doresc să călătorească cu maşina proprie.

Aş putea spune că staţiunea Kusadasi este cea mai bine plasată pentru vizitarea celor mai importante obiective istorice din Turcia. Kusadasi se află la 20 km de oraşul antic Efes (Ephesos în limba greacă), de Miletus, la numai 76 de kilometri de Didim (Didyma) şi la nici 200 faţă de Pamukkale.

Oraşul este şi un important port la Marea Egee, unde acostează mari vase de croazieră, iar în permanenţă centrul mişună de turişti. Străzi înguste, magazine, bazar tradiţional şi restaurante găseşti la tot pasul. Recomand staţiunea pentru că oferă o gamă variată de activităţi şi atracţii pentru turişti.

kusadasi 3

Plimbare cu vaporaşul pe Marea Egee

Situată între Izmir şi Bodrum, Kuşadasi este una dintre cele mai atractive staţiuni de la Marea Egee. În plus, oraşul deţine unul dintre cele mai mari porturi de iahturi de pe coasta egeeană, iar o mini-croazieră pe mare mi-a dat ocazia să descopăr frumuseţea ţărmurilor şi plajelor de pe coasta de vest a Turciei.

Am optat pentru o alternativă low-cost a unei croaziere de lux – un boat trip de o zi pe Marea Egee. Plimbare cu vaporaşul mi-a oferit o zi de distracţie garantată. După o jumătate de oră de navigat pe Marea Egee, vasul se opreşte în larg, unde am putut înota în apele de azur. Dacă eşti curajos, poţi sări de pe puntea vasului. Nu trebuie să îţi faci griji, vei avea parte de supravegherea unui salvamar sau, dacă vrei sa fii precaut, poţi cere o vestă de salvare!

După prânzul în stil marinăresc, vasul ridică ancora şi continuă croaziera. Este momentul în care îţi poţi face siesta la plajă, pe saltelele moi de pe punte, special amplasate. După binemeritata odihnă, vaporaşul acostează în primul golf din Parcul Naţional Claros. Te poţi bronza pe mica plaja din golful străjuit de munţii împăduriţi cu pini, sau te poţi bălăci, timp de o ora, în apa caldă şi cristalină

Următoarea oprire s-a făcut în Golful Baradan, aflat la 25 km nord de Kuşadasi, iar spre finalul excursiei, poţi face o ultimă baie în Marea Egee, în apropierea satului Ozdere, unde vaporaşul se va opri.

kusadasi 1

Varietate de opţiuni pentru cazare

Turcia este cunoscută că îţi oferă cel mai bun raport calitate-preţ. Preţurile la hoteluri sunt cele mai accesibile de pe întreaga Rivieră Turcească, atât de la Marea Egee, cât şi de la Marea Mediterană, deci îmbarcaţi-vă pentru această destinaţie de vacanţă. Kuşadasi îţi oferă o varietate de opţiuni pentru un sejur la preţuri accesibile oricărui buzunar. Personal, m-a impresionat monumentalul hotel Alkoclar Adakule 5*, un castel privat, are propriul golf şi toate facilităţile de care aveţi nevoie. Majoritatea hotelurilor oferă şi facilităţi SPA, practic, existând cam tot ce ti-ai putea dori.

 

Shopping în Kusadasi

Pieţe, buticuri, magazine, dar şi mall-uri cu firme de lux – daca eşti o împătimită a cumpărăturilor, în Kuşadasi nu te vei plictisi! Mergi neapărat în bazar şi negociază pentru fiecare obiect pe care vrei să-l cumperi. Turcilor le place să se tocmească şi vor fi dezamăgiţi daca nu intri în jocul lor!

Kuşadasi este paradisul cumpărătorilor  Atracţia turiştilor este bazarul, aflat la 5 minute de port – aici vei găsi aproape orice! De la haine, obiecte din piele, ceasuri, bijuterii din aur sau argint, pana la covoare ori condimente. Bazarul sigur te va impresiona cu atmosfera sa cu adevărat orientală, cu haosul, strigătele, mirosurile şi culorile tipice. Magazinele sunt deschise până târziu în noapte, aşa că nu vei fi nevoită să îţi sacrifici o zi de plajă pentru a face cumpărături. Sfat: Nu plăti niciodată suma pe care o solicită vânzătorul, ci începe negocierea de la jumătate de preţ. Târguiala face parte din tradiţia locală. Ai răbdare: turcii nu se grăbesc şi folosesc acest lucru în propria favoare.

 

Viaţa de noapte

Kusadasi este faimos şi pentru viaţa de noapte, iar Bar Street este cea mai aglomerată stradă din oraş. Sunt multe cluburi şi găseşti muzică din aproape orice colţ al lumii, aşa că sigur vei găsi ceva pe gustul tău. Personal, am preferat să-mi petrec serile la o terasă cu un pahar de poveşti interesante, amuzante şi cu oameni faini.


 

P.S.

În prima zi în Kusadasi, am primit un sfat ”Vacanţa este aşa cum ţi-o faci tu, aşa cum vrei tu să fie”- un sfat înţelept. Deşi ochii mei s-au bucurat de tot ce a oferit staţiunea, în Kusadasi mi-am bucurat mai mult sufletul alături de oamenii cu care am creat legături.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.