Simularea examenului de Evaluare Națională a fost anulată. Datorita unor proteste, declanșate de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, peste 80 de școli din Cluj-Napoca au fost afectate.

Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean, a declarat că în județul Cluj sunt 80 de şcoli afectate de acest demers.

“Totul s-a rezumat la promisiuni – promisiunile privind majorările personalului nedidactic au avut loc ultima oară în iulie anul trecut, dar au fost nesemnificative. În condițiile unei inflații în creștere, aceste majorări nu sunt justificate sau echitabile. Acest lucru este inacceptabil pentru anul în care ne aflăm, atât pentru profesori, cât și pentru calitatea învățământului românesc”, a spus aceasta.

Aceasta a mai adăugat că măsurile nu sunt menite să perturbe buna desfășurare a examenului de evaluare națională, ci mai degrabă reprezintă o modalitate de a atrage atenția asupra situației jalnice din învățământul preuniversitar românesc și a promisiunilor neonorate ale guvernanților.

“Se exercită presiuni asupra membrilor de sindicat, asupra directorilor de școli, respectiv asupra profesorilor tocmai pentru a sparge solidaritatea acestei acțiuni colective de protest”, a mai spus Cojocaru.

Ministerul Educaţiei Naţionale face apel la cadrele didactice care au anunţat că vor boicota simularea Evaluării Naţionale din cauza unor nemulţumiri privin veniturile să nu afecteze elevii prin demersuri radicale, instituţia susţinând că boicotul nu este o soluţie.

Solicitările cadrelor didactice, transmise Guvernului României şi conducerii celor două camere ale Parlamentului României, sunt:

1. Soluţionarea problemei privind reîncadrarea personalului didactic după intrarea în vigoare a Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;

2. Majorarea salarială de la data de 1 martie 2018 să nu fie condiţionată de comasări de unităţi de învăţământ, disponibilizări de personal şi de tăieri ale unor drepturi salariale legale;

3. Creşterea costului standard per elev/preşcolar pentru cheltuielile materiale, astfel încât părinţii să nu mai fie nevoiţi să aducă bani de acasă pentru dotarea claselor;

4. Rezolvarea modului de calcul al sporurilor şi indemnizaţiilor care li se cuvin salariaţilor din sistemul educaţional;

5. Rediscutarea grilei de salarizare pentru personalul didactic, având în vedere că această categorie socio – profesională are coeficienţi de ierarhizare situaţi în pătrimea inferioară;

6. Modificarea Regulamentului – cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestora pentru personalul din familia ocupaţională „ÎNVĂŢĂMÂNT”, aprobat prin H.G. nr. 34/2018, care, prin conţinutul său, discriminează personalul nedidactic din învăţământ, căruia nu i se aplică;

7. Acordarea dreptului personalului didactic de a fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.

Calendarul simulării EN VIII 2018 este următorul: 5 martie – Limba şi literatura română, 6 martie – Matematică şi 7 martie – Limba şi literatura maternă, conform Ministerului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.