Femeie omorâtă cu pietre de către gruparea islamistă al-Shabab

149

O femeie a fost ucisă prin lapidare în Somalia, după ce o instanță a grupării islamice al-Shabab a condamnat-o pentru adulter, conform unei declarații a grupării.

Shukri Abdullahi Warsame a fost acuzată că s-ar fi căsătorit de 11 ori fără a divorța de soții anteriori. Aceasta a fost îngropată până la gât și ucisă cu pietre de către militanții al-Shabab, conform martorilor din orașul Sablale, aflat în sudul țării. Gruparea Al-Shabab practică o interpretare strictă a legii Sharia.

Grupul militant controlează zone mari din Somalia, orchestrând adesea raiduri și atacuri, în încercarea de a răsturna guvernul central aflat în capitala Mogadishu. Mohamed Abu Usama, guvernatorul al-Shabab din regiunea Lower Shabelle, a declarat pentru agenția de știri Reuters că „Shukri Abdullahi și nouă dintre soții acesteia, inclusiv soțul său recunoscut legal, au fost aduși la tribunal, fiecare declarând că ea este soția sa”. Potrivit legii islamice, poliandria – situația în care o femeie are mai mult de un soț – este ilegală, dar bărbaților li se permite să aibă până la patru soții.

Divorțul este permis ambilor parteneri, dar, deși bărbații se pot separa de soțiile lor, femeia trebuie să obțină consimțământul soțului. Dacă nu i se dă, aceasta poate merge la tribunalul religios pentru a obține aprobarea, în acest sens. Un site de știri al militanților conține o declarație potrivit căreia doamna Abdullahi era „perfect sănătoasă” și a pledat vinovată la toate acuzațiile atunci când a compărut în fața instanței de judecată din Sablale, localitate aflată la 200 de kilometri sud-vest de Mogadishu. Divorțul este ceva obișnuit în Somalia, dar detaliile acestui caz sunt neobișnuite, conform serviciului BBC pentru Somalia.

Militanții sunt cunoscuți pentru pedepsele fizice dure pe care le impun atunci când se confruntă cu ceea ce ei consideră a fi infracțiuni religioase, scrie evz.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ