Filarmonica Transilvania va susține un concert simfonic dirijat de Zsolt Jankó

100

Pe scena Colegiului Academic va urca şi tânărul violonist Francesco Ionaşcu, pentru interpretarea Concertului nr. 2 pentru vioară de Şostakovici. Din programul serii mai fac parte Suita baletului Tulburarea apelor, în primă audiţie absolută, a compozitorului clujean Cristian Bence-Muk şi Simfonia în re minor de César Franck.

Născut la Cluj în 1978, Zsolt Jankó este dirijorul permanent al Operei Maghiare din Cluj, al Orchestrei Filarmonicii din Oradea şi dirijor asistent al Orchestrei Festivalului din Budapesta.

Studiile sale includ cursuri la Conservatorul „Benedetto Marcello” din Veneţia (cu Giorgio Proietti), cursuri de master la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena (cu Leopold Hager) şi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (cu Petre Sbârcea), unde şi-a obţinut licenţa în Dirijat Orchestră. A participat, în egală măsură, la cursurile de măiestrie susţinute de David Zinman (Zürich), Ivan Fischer (la Festivalul de la Schleswig-Holstein) şi cu László Tihanyi, Zoltán Pesko şi Péter Eötvös (la Seminarul Internaţional „Bartók”).

Zsolt Jankó a dirijat Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Orchestra Filarmonicilor din Braşov, Satu Mare şi Sibiu, Opera Română din Cluj, Orchestra Simfonică MAV din Budapesta, Konzerthausorchester din Berlin, Orchestra Tonahlle din Zürich, Orchestra Savaria din Szombathely, Orchestra Simfonică din Szeged, Orchestra oraşului Pärnu din Estonia. A participat, în calitate de invitat, la Festivalul de Primăvară de la Budapesta, la Festivalul de la Nyírbátor, Seminarul şi Festivalul Internaţional „Bartók” şi la Festivalul „Bartók” de la Cluj-Napoca.

Concertul va avea loc începând cu ora 19.00, pe scena Colegiului Academic potrivit ZiuadeCluj.

LĂSAȚI UN MESAJ