Sala Polivalentă, a cărei construcție a început în urmă cu trei ani, rămâne fără constructor, după ce o serie de contestații și litigii au determinat municipalitatea să organizeze o nouă licitație. Aceasta, însă, a fost contestată deja la CNSC de unul din participanți.

Așa cum a anunțat încă de anul trecut, Primăria Cluj a demarat o licitaţie pentru continuarea lucrărilor la Sala Polivalentă. Această licitație ar fi trebuit să desemneze firma care va finaliza până la urmă proiectul care stagnează din cauza încurcăturilor administrative. Însă unul din participanții la concursul de oferte a considerat că procedura nu este corectă, iar caietul de sarcini pentru această licitație este incomplet și neconform.

Potrivit primarului Emil Boc, unul dintre ofertanți, o firmă italiană, ar fi depus la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor o plângere la adresa licitației lansate de instituția pe care o reprezintă. Din această cauză, arată edilul, lucrărilor pot fi întârziate, iar Sala Polivalentă nu va fi inaugurată nici măcar anul acesta.

”Există riscuri de amânare a finalizării lucrărilor pentru că a fost contestat caietul de sarcini, apoi probabil va fi contestat câştigătorul şi ne vor târî în instanţe, până la urmă o vom scoate la capăt. Riscăm să ieşim din graficul finalizării lucrării în acest an, cum prognozasem iniţial”, a declarat Emil Boc. Potrivit acestuia, Sala Polivalentă este construită în proporţie de 60%.

 

Litigii şi contestaţii

 

Sala Polivalentă este unul din proiectele care au dat mari bătăi de cap administrației locale clujene. După ce contestația depusă de ACI la câștigarea licitației pentru construirea obiectivului sportiv de către CON-A a fost respinsă de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), primăria a dat verde lucrărilor la Polivalentă. Între timp, însă, gigantul clujean din construcții a înaintat o plângere în instanță și, pe la mijlocul lucrărilor de construire, a câștigat, obligând Primăria și CON-A să înghețe lucrările.

Dat fiind că instanța a decis că oferta firmei sibiene nu este conformă caietului de sarcini, Primăria a reevaluat și pe cea a ACI și a decis că nici aceasta nu corespunde. „Au fost trei oferte. Prima nu mai este în discuţie pentru că nu a fost potrivită, nu va mai fi supusă niciunei analize. A doua, CON-A, a fost desfiinţată de instanţa de judecată. A treia, am dorit acelaşi nivel de expertiză ca şi cel comandat de instanţă, şi am angajat un expert, care a arătat în 19 puncte  că oferta AICI este neconformă. Autoritatea contractantă nu îşi poate permite să treacă peste expertiza unei autorităţi independente şi să ia altă decizie decât cea conformă cu rezultatul dat de către ea”, a ţinut să explice Emil Boc.

Astfel că administrația locală s-a văzut obligată să reorganizeze licitația pentru lucrările de execuție. Între timp, însă, lucrările făcute de firma sibiană trebuiau conservate. Lucrările au fost realizate tot de CON-A, firma care a construit sala până la stadiul actual, şi au costat încă cinci milioane de lei.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a desemnat în luna noiembrie 2010 câştigătorul contractului de proiectare şi execuţie pentru obiectivul de investiţii “Sală Multifuncţională de Sport, Aleea Stadion, f.n., Municipiul Cluj-Napoca”. Societatea desemnată câştigătoare a fost CON – A cu oferta de 50.926.063,83 lei fără TVA şi 36 luni calendaristice termen de execuţie. Criteriul de atribuire a fost, conform OUG 34/2006, preţul cel mai scăzut. ACI a oferit 91.874.820 lei fără TVA

Lucrările la Sala Polivalentă, ridicată în proporţie de aproape 60%, au fost sistate în luna martie, după ce sentinţa Tribunalului Cluj în cazul contestaţiei ACI Cluj a fost favorabilă celei din urmă. Conform instanţei, s-a dispus anularea rezultatului licitaţiei din noiembrie 2010, iar oferta câştigătorului a fost declarată neconformă. Potrivit acelei sentinţe, Primăria Cluj-Napoca era obligată să reanalizeze şi să reevalueze ofertele depuse la licitaţie, iar consorţiul care a câştigat licitaţia, în solidaritate cu Primăria Cluj-Napoca, în calitate de autoritate contractantă, era obligat la plata sumei de 181.788 de lei, cheltuieli de judecată, către reclamant. Sentinţa a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Cluj, însă recursul a fost doar parțial acceptat.

 

Sală de 7000 de locuri

 

Chiar dacă lucrările au început imediat după semnarea contractului, compania ACI a atacat cu recurs sentinţa Tribunalului Cluj şi în cursul anului 2011, Curtea de Apel a dispus casarea şi rejudecarea pe fond a contestaţiei. Pe rolul Tribunalului Cluj a fost înregistrată astfel din nou contestaţia iniţială a ACI, care a beneficiat de această dată de o judecare pe fond, iar soluţia pronunţată în noul dosar este cea pronunţată în 22 martie 2012.

Sentinţa Tribunalului Cluj a fost pronunţat la un an după deschiderea şantierului şi a blocat lucrările tocmai într-o perioadă în care acestea s-ar putea desfăşura în condiţii meteorologice optime, amânând astfel finalizarea construcţiei. Consorţiul format din companiile ACI, SC Grup 4 Instalaţii, Trustul de Instalaţii Montaj Construcţii, Bogart Construct şi Das Engineering a reuşit astfel să faulteze lucrările colegilor de la CON-A, Plan 3 I Ro, Intersport, Nisal şi Dico & Ţigănaş şi să irosească banii și timpul Primăriei Cluj-Napoca, care acum se găseşte în situaţia de a aştepta rezultatele unei noi analize a CNSC.

Sala Polivalentă a fost un proiect al fostului primar Sorin Apostu, care, deşi nu a obţinut finanţarea dorită de la Compania Naţională de Investiţii, a iniţiat proiectul şi spera ca obiectivul să fie inaugurat în plin an electoral, toamna lui 2012. Sala Polivalentă va avea un subsol şi două etaje, o capacitate de 7.109 de locuri, un parking pe două etaje, anexe şi zone speciale pentru sportivi, precum şi o zonă tehnică pe trei niveluri. Sala a fost gândită cu gradene retractabile care să permită mărirea suprafeţei de joc. Clădirea va avea trei zone relaţionate cu sala principală, respectiv o zonă VIP, o zonă a publicului şi o zonă a sportivilor. Accesul publicului se va realiza de pe partea dinspre Someş, media, sportivii şi VIP având căi de acces separate.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.