Punctele în care clujenii vor arunca gunoiul menajer vor fi îngropate, iar fiecare astfel de loc va fi dotat cu mai multe pubele care să permită colectarea selectivă a deşeurilor. Primăria a organizat o licitaţie pentru amenajarea a o sută de astfel de puncte gospodăreşti. Firma care a câştigat licitaţia a prestat contracte cu mai multe administraţii publice din ţară pe partea de gestionare a deşeurilor şi este descrisă în presă ca fiind una controversată.

 

 Peste 40 de platforme subterane dedicate colectării selective urmează să apară în Cluj-Napoca anul acesta. Unicul ofertant pentru proiectarea şi execuţia unor astfel de pubele a fost Eurith Oradea. Astfel, contractul i-a revenit firmei, iar lucrările au fost estimate la aproximativ 4,8 milioane de lei, cu circa 100.000 de lei mai puţin decât estimările din caietul de sarcini al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Societatea şi-a adjudecat contractul, urmând să amenajeze în acest an jumătate din punctele gospodăreşti dorite de municipalitate. Primele zece puncte gospodăreşti îngropate vor fi construite în zona străzilor Mehedinţi – Vidraru din cartierul Mănăştur şi pe strada Borşa, din Gheorgheni pentru care primăria a emis deja autorizaţiile de urbanism.

Din 2016, Rosal în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca a anunţat implementarea unui proiect pilot de colectare selectivă a deşeurilor. Astfel, în 3 iunie 2016, cu două zile înainte de alegerile locale, prima platformă îngropată de colectare selectivă a deşeurilor a fost pusă în funcţiune în cartierul Zorilor, pe strada Luceafărului nr. 10.

”Este un sistem modern, colectarea deşeurilor este silenţioasă, discretă şi permite menţinerea curăţeniei la punctele gospodăreşti. Cetăţenii vor scăpa astfel nu doar de imaginea vechilor ghene de gunoi, ci în special de mirosurile neplăcute.

Acest sistem face parte dintr-un program pilot de amplasare de platforme subterane pentru colectarea selectivă a deşeurilor, iniţiat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca . În perioada următoare vor fi amenajate alte două astfel de platforme subterane în puncte gospodăreşti din cartierele Mănăştur şi Grigorescu.

Acest tip de platformă cuprinde 3 containere pentru fracţie uscată – sticlă, PET, plastic, hârtie, carton – şi 1 container pentru fracţie umedă – deşeuri menajere”, spunea Emil Boc.

Deşi primarul a declarat la acea vreme că vor mai fi amenajate încă două astfel de platforme, acest lucru nu s-a întâmplat.

 

”Hoţia” a fost acoperită de lege

Anul acesta, municipalitatea a organizat o licitaţie pentru amenajarea celor circa 100 de platforme subterane pentru colectarea deşeurilor în municipiu, contract câştigat de Euriteh Oradea, patronată de Emilian Gherdan. Despre această firmă, media scrie că ia lucrări la suprapreţ prin atribuire directă sau că a fost acuzată de furtul tehnologiei privind platformele subterane de către o firmă spaniolă.

Presa din Hunedoara scrie despre Eurith că a primit pe tavă atât contractul de atribuire directă pentru a realiza un studiu de fezabilitate privind amenajarea mai multor platforme subterane pentru aruncarea gunoiului, cât şi realizarea lucrărilor.

”Prin acel studiu firma Euriteh a stabilit preţul estimativ la care pot fi realizate lucrările şi condiţiile tehnice. În 12.05.2016, la o lună după ce semna contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate, firma Euriteh primea fără licitaţie (prin atribuire directă) contractul de proiectare şi execuţie a platformelor subterane de colectare a deşeurilor. Cu alte cuvinte Euriteh a stabilit preţul şi condiţiile tehnice pe baza SF-ului întocmit la cererea Primăriei conduse de Mărginean şi tot Euriteh a fost desemnată să facă lucrările la preţul şi în condiţiile pe care şi le-a autoimpus. Adică la circa 12.500 de euro pentru o platformă subterană de colectare a deşeurilor. Cum spuneam, numărul de opt platforme nu este întâmplător. El a fost stabilit pentru ca ”hoţia” să fie acoperită de lege. Valoarea maximă legală a lucrărilor care pot fi atribuite fără licitaţie este de 100.000 de euro. Costurile pentru cele opt platforme se încadrează în valoare legală pentru ca firma Euritech să nu fie nevoită să participe la o licitaţie pentru a lua lucrarea”, scrie glasul-hd.ro.

 

Eurith, acuzată de înşelătorie

Mai mult, presa din Târgu-Jiu sau cea din Vâlcea a relatat faptul că Euritech este acuzată de o firmă din Spania că a furat tehnologia privind platformele subterane de la aceasta şi apoi a vândut-o primăriilor din ţară. S-a ajuns la plângeri în instanţă şi la autorităţile centrale.

”Manuel Sanchez, patronul spaniol, face acuzaţii de înşelătorie, îndreptate spre Euriteh. „La data de 17 septembrie am primit un email de la managerul Euriteh. Îmi comunica faptul că platformele mele sunt perfecte, îmi explica şi că nu mă mai putea plăti, că solicitase un buget de la o firmă de structuri metalice pentru a le face pe cont propriu, fără permisiunea mea şi nu mi-au mai plătit suma restantă de 17.000 de euro“, se arată în plângerea spaniolilor. Avertizări a primit şi Primăria Târgu Jiu, acuzată de complicitate. „Sistemul nostru este aprobat şi în conformitate cu cerinţele Uniuni Europene din data de 21 ianuarie 2011 şi nimeni nu-l poate copia. Sunteţi responsabil de faptul că aţi recepţionat lucrările ştiind că nu aveţi marcajul CE pe care doar firma Teconsub îl poate oferi“, transmit spaniolii primăriei.

Managerul Euriteh spune că ceea ce face firma din Spania poate face oricine deoarece sistemul este liber de patent. „Ceea ce spun că numai ei pot să elibereze avizul CE este o minciună. Iar partea de siguranţă depinde de şcolarizare“, a declarat directorul Euriteh, Emilian Gherdan, potrivit pandurul.ro.
Spaniolii au depus sesizări la Ministerul de Externe, la Ministerul Muncii şi la Ambasada Spaniei de la Bucureşti acuzând autorităţile din Gorj şi firmele implicate de nerespectarea unor directive europene, lipsa unor avize care pune în pericol siguranţa lucrătorilor Polaris şi solicită închiderea platformelor până când specialişti firmei lor vor instala anumite piese.

Ulterior, pe ziaruldevalcea.ro, directorul SC Eurith SRL, Emilian Gherdan şi-a exprimat un punct de vedere cu privire la afirmaţiile societăţii Teconsub SL şi ale lui Manuel Sanchez şi respinge acuzaţiile ca fiind ”nefondate, pur şicanatoare şi cu vădit caracter denigrător”.

 

Contract şi cu Consiliul Judeţean Cluj

O altă societatea patronată de Gherdan, Europlast are deja un contract, în tandem cu o altă societate, cu administraţia judeţeană Cluj pe partea de gestionare a deşeurilor în cadrul proiectului integrat de management a deşeurilor pe care Consiliul Judeţean se chinuieşte de ani buni să-l realizeze. Contractul este de peste 13,5 milioane lei, potrivit actualdecluj.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.