O firmă de sub ”umbrela” lui Ioan Rus a transformat o casă într-un bloc

2935

În cartierul Someşeni, Primăria municipiului Cluj-Napoca a avizat construirea unui imobil cu patru etaje. În scurt timp, vecinii noii construcţii s-au trezit că dintr-o casă familială a crescut un adevărat bloc. Beneficiarul acestui imobil este una dintre firmele aflate sub ”umbrela” lui Ioan Rus.

 

Beneficiarii construcţiei au ignorat legea

Pe strada Traian Vuia nr. 68, Primăria a eliberat o autorizaţie de construire pentru ”Extindere clădire existentă cu funcţiuni mixte S+P+3E+Er”. Imobilul cu parter şi patru etaje aparţine lui SC Covidan Impex SRL, firmă condusă de Nicolae Iulian Roşian şi Cristina Ana Norocel.

Pe suprafaţa unde acum se construieşte blocul cu patru etaje, era înainte o casă veche cu parter. Deşi proiectul prevede ”Demolare parţială şi extindere construcţie existentă pentru realizare imobil mixt, împrejmuire teren, racorduri şi branşamente la utilităţi”, casa a fost demolată integral şi nu parţial cum prevede autorizaţia.

Imaginile vorbesc de la sine. Se vede clar că fosta casă de pe Traian Vuia nr. 68 a fost demolată complet şi o nouă construcţie i-a luat locul, în ciuda autorizaţiei de construcţie eliberată de primărie şi nicidecum nu este o extindere a casei care a fost demolată.

Pe lângă neregularităţile amintite mai sus, blocul este construit şi într-o zonă de case, astfel vecinilor le va fi stânjenită intimitatea, o problemă care persistă în Cluj-Napoca. În plus, în cazul în care vecinii ar dori să vândă casa, preţul acesteia scade.

traian vuia 68 (1)

Casa demolată de pe strada Traian Vuia nr. 68.

 

traian vuia 68 (2)

Blocul ridicat în locul casei de pe strada Traian Vuia.

 

 

Ana Cristina Norocel, un interpus al lui Ioan Rus

În spatele firmei SC Covidan Impex SRL, beneficiarul imobilului, se află Ioan Rus, fost ministru al Internelor (guvernul Năstase) şi al Transporturilor (Guvernul Ponta). Ioan Rus este unul dintre partenerii constanţi de afaceri ai lui Cristina Norocel de profesie avocat.

Legătura între Norocel şi familia lui Ioan Rus poate fi făcută şi prin faptul că Ana Cristina Norocel, împreună cu Ileana Puşcaş (mama lui Vasile Puşcaş, ginerele lui Ioan Rus), Ioan Vasile Todea, directorul Iulius Mall şi Sorin Guttman au construit o clădire de birouri de cinci etaje pe strada Lalelor numărul 11 în Cluj-Napoca. În această clădire se află şi sediul social al societăţii Covidan Impex.

Avocata Ana Cristina Norocel i-a vândut Ileanei Puşcaş, (mama ginerelui fostului ministru clujean ( şi lui Daniel Todea firma SC Imogrup SRL. Ulterior, aceştia au renunţat la acţiunile prin care deţineau firma până atunci şi le-a concesionat clujeanului Teodor Ioan Dragoş şi lui Ioan Bărar din Şimleu Silvaniei, care au devenit patronii firmei. În prezent, societatea este radiată.

Coincidenţa face că blocul de pe strada Traian Vuia ce va fi finalizat în iunie 2017 este proiectat de SC Atria Form Vision SRL, denumită anterior Imogrup Build şi condusă în trecut de Teodor Ioan Dragoş şi Ioan Bărar. În prezent, societatea înfiinţată în 2011 este patronată de Irina Ştefania Lala şi Nicolae Vlad Comşa, înregistrând în ultimii ani o cifră de afaceri 0. Constructorul proiectului este societatea MPSV Total SRL, condusă de Daniel Adrian Vidrean.

Cristina Ana Norocel

Avocata Cristina Ana Norocel conduce SC Covidan Impex SRL

 

 

Ioan Rus în afaceri cu Cionca

SC Minesa Institut de Cercetări şi Proiectări Miniere SA din Cluj-Napoca, firmă ce se ocupă de cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie este condusă de administratorii Daniel Todea, Anton Ionescu, Florica Ienciu Zoicaş şi asociaţii Covidan Impex SRL şi Societatea de Servicii de Investiţii Financiare Broker SA.

Aşa cum am mai arătat, Covidan Impex este deţinută de Ana Cristina Norocel, un interpus al familiei Rus, iar Societatea de Servicii de Investiţii Financiare Broker SA este administrată de Mihai Buliga, Corneliu Dia, Paul Rudolf Vizental, Dorina Ramona Călian şi Anton Ionescu, o parte dintre ei fiind şefi la Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR). Astfel, societatea Minesa este controlată, indirect, de Casa de Insolvenţă Transilvania, afacerea lui Andrei Cionca.

Unul dintre asociaţii Minesa, Daniel Todea a ridicat împreună cu Vasile Puşcaş – ginerele lui Ioan Rus,  un bloc de patru etaje în centrul Clujului, pe strada Cloşca nr. 7. În 2007, aceştia au cerut avizele necesare pentru construcţia unui alt imobil lângă cel deja construit.

Dacă  pe site-ul primăriei, pe autorizaţia de construcţie erau trecuţi ca beneficiari, Vasile Puşcaş şi Daniel Todea, pe plăcuţa cu datele construcţiei, beneficiarii sunt alţii – societăţile Imogrup şi Covidan Impex.

cionca

Andrei Cionca este șeful Casei de Insolvenţă Transilvania.

 

 

SC Covidan Impex SRL nu e la prima abatere

Nu e prima dată când societatea Covidan Impex SRl se abate de la reguli. Un clujean acuza în 2013 că prin modul în care a fost construit un imobil de pe strada Republicii i-a fost afectată locuinţa. SC Covidan Impex SRL a construit  imobilul de locuinţe cu o arhitect ultramodernă, chiar dacă strada Republicii se află în arealul protejat de Legea Monumentelor Istorice. Conform acestor norme, o construcţie realizată în acest spaţiu trebuie să respecte anumite reguli de arhitectură.

Clujeanul care îi acuza pe partenerii lui Rus spunea că au fost încălcate o serie de norme urbanistice, iar pentru acest lucru nu s-a sesizat nimeni, chiar dacă a făcut plângeri la poliţie şi la autorităţile în drept

Ei au făcut la poliţie mai multe plângeri penale. Conform vecinilor nemulţumite, cei care au construit au dărâmat o parte din pivniţele imobilului, un zid interior şi ar fi afectat şi structura de rezistenţă a casei.

 

 

Ginerele lui Ioan Rus, primeşte autorizaţii prin intermediari de la Emil Boc

Pe strada Avram Iancu nr. 28 se construieşte o clădire de opt etaje. Imobilul se va construi în zona centrală a Clujului, într-o zonă istorică, protejată, lângă clădiri monument istoric cu valoare artistică ambientală. Pentru necunoscători, vorbim de cădirea din partea stângă a intrării spre Cimitirul Central – Cimitirul Hajongard  – al municipiului Cluj-Napoca.

Astfel, fostul magazin de pompe funebre a fost demolat, iar primăria a aprobat în locul acesteia o aberaţie urbanistică, o clădire cu opt etaje.

Iniţiatorul proiectului este SC Evo Center SRL, firmă administrată de Marius Mircea Muntean care este într-o strânsă legătură cu Vasile Puşcaş, ginerele lui Ioan Rus, cei doi fiind asociaţi în numeroase firme.

Concret, SC EVO CENTER SRL este formată din SC IMO TRUST şi Muntean Marius. Muntean este asociat la zece firme şi administrator la patru. IMO TRUST îi are ca acţionari pe Murg Ştefan şi o altă firmă din Satu Mare, MENEROM SERV, firmă de consultanţă şi management, deţinută de Selnicean Ana. MENDROM SERV este o companie care se află în acţionariatul firmei de salubrizare Drusal, deţinută de familia Puşcaş. Acest Murg Ştefan este directorul tehnic la SC FLORISAL SRL, firmă controlată de Vasile Puşcaş.

Relaţiile dintre Emil Boc şi Ioan Rus, chiar dacă din punct de vedere politic se află în altă barcă, par să fie generatoare de profit. Aşa că de ce ne mai mirăm de autorizaţii primite pe bandă rulantă?

LĂSAȚI UN MESAJ