Firmă de transport bistriţeană, implicată într-o reglare de conturi la nivel înalt între DNA şi DIICOT!

1169

Este în plină derulare războiul fratricid dintre DNA şi DIICOT, două departamente independente ale Ministerului Public.DNA este scăpată de sub orice control naţional, având drept scop salvarea cms.şef Traian Berbeceanu, acest fals Corrado Cattani al plaiurilor mioritice, din ghearele DIICOT.În toată această uriaşă încleştare este implicată ca victimă colaterală, o firmă de transport din Bistriţa, cunoscută nu numai la nivel local, dar şi la nivel naţional şi internaţional.

 

Tabita Tour Bistriţa, fiindcă despre ea este vorba, este o firmă specializată în transportul intern şi internaţional de persoane, sau după cum se defineşte pe site-ul de prezentare, „…este compania cu care a început povestea Filadelfia Group. În prezent este cea mai importantă companie din Nord-Vestul României în domeniul transportului intern şi internaţional de persoane şi este premiată constant în topul firmelor din judeţul Bistriţa-Năsăud”.

Compania a ajuns victimă colaterală ale acestor reglări de conturi specifice grupurilor de crimă organizată, dintr-un motiv simplu şi banal: ruta de transport aTabita Tour trece prin judeţele Alba şi Hunedoara, unde în perioada respectivă, anii 2010-2012, tăia şi spânzura după bunul plac cms.şef. Traian Berbeceanu, în calitate de şef al Brigăzii de Combaterea Crimei Organizate Alba, şi îşi crea imaginea de justiţiar suprem al României.

În momentul când a fost dat jos de pe piedestal şi a fost arestat de către procurorul sub autoritatea căruia lucra, Ioan Mureşan – procurorul şef al Serviciului Teritorial DIICOT Alba, a devenit brusc victima inocentă a sistemului, iar opinia publică, mass-media, normal, neinformată despre starea de fapt reală, i-au luat apărarea. A fost transformat într-un adevărat Corrado Cattani de România, deoarece mafia pe care el o investiga a decis, chipurile, să îl scoată din joc.

Opinia publică fiind astfel pregătită din punct de vedere emoţional, s-a trecut la următorul nivel al operaţiunii de salvare a lui Berbeceanu. DNA, la ordinul şefei acestei structuri, Laura Codruţa Koveşi, a întocmit un dosar pentru „represiune nedreaptă”, împotriva procurorului Mureşan, care l-a arestat şi anchetat pe Berbeceanu. Treptat, ceaţa a început să se împrăştie şi se constată că marele luptător antimafia, incoruptibil, este ”gol” şi departe de imaginea creată.

Traian Berbeceanu

Fapte halucinante comise de Berbeceanu

Un document făcut recent public din dosarul deschis de DIICOT-Serviciul Teritorial Alba, privind anchetarea cms.şef Traian Berbeceanu, ulterior trimis în judecată, demonstrează negru pe alb, că acesta nu este chiar întruchiparea super justiţiarului, imagine pe care şi-a construit-o, şi pe care DNA-Structura Centrală încearcă să-l salveze. Din contră, fostul şef al BCCO Alba se pare că s-a poziţionat pe partea greşită a baricadei, a lumii interlope, a grupurilor de ”crimă organizată”, pe care, chipurile, el le investiga.

Din documentul în cauză, o adresă înaintată de şeful DIICOT din perioada respectivă, procurorul şef Codruţ Olaru, către Direcţia de Combatere a Crimei Organizate (DCCO), mai precis şefului acestei structuri a Poliţiei Române, cms. şef. Claudiu Cucu, aflăm nişte fapte absolut halucinante şi de neînţeles pe care le-a comis Traian Berbeceanu în calitatea pe care o avea. Atenţie, acest lucru se întâmpla înainte de anchetarea şi reţinerea lui Berbeceanu de către DIICOT Alba.Adresa în cauză dezvăluie târârea şi implicarea ca victimă colaterală a firmei bistriţeneTabita Tour în războiul care se va declanşa ulterior între DNA şi DIICOT pentru salvarea lui Berbeceanu.

Procurorul şef al DIICOT, în adresa menţionată, sesizează conducerea DCCO cu „..noi aspecte”, fapt care denotă că au mai fost şi alte sesizări privind activitatea profesională a lui Berbeceanu. Concret, se menţionează faptul că la data de 02.05.2012, la DIICOT/Serv. teritorial Alba a fost înregistrată o Notă întocmită de SRI Alba, având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu ţigări şi spălare de bani de către mai multe persoane şi firme care cumpără şi transportă ilegal ţigări de contrabandă disimulate în diferite mijloace de transport, inclusiv în autocare aparţinând SC Tabita Tour SRL din Bistriţa, în ţări din UE. Pe cale de consecinţă, pornind de la aceste informaţii şi a verificărilor primare derulate de către subordonaţii lui Berbeceanu din cadrul BCCO Alba, la data de 24.07.2012 a fost înregistrat la DIICOT Alba dosarul penalnr.77D/P/2012. În aceeaşi zi a fost primită şi o sesizare cu nr.P.2283900/24.07.2012 de la BCCO Alba-Iulia, adresa de înaintare a sesizării fiind semnată chiar de către cms.şef Traian Berbeceanu, în calitate de şef al acestei unităţi de poliţie care spunea acelaşi lucru.

Traian Berbeceanu, la aceeaşi dată, i-a comunicat procurorului şef al DIICOT Alba, din nou atenţie, că înafara SRI Alba, informaţii privind implicarea Tabita Tour în activităţi infracţionale, respectiv contrabandă şi spălare de bani, şi a adresei de înaintare a sesizării pe care el însuşi a semnat-o, cu aceeaşi poveste, au mai fost obţinute independent informaţii de către doi ofiţeri din subordinea sa, alţii decât cei care au făcut sesizarea iniţială, fix pe acelaşi lucru. În acel moment, ca să fie mai convingător în faţa procurorului şef al DIICOT Alba, Berbecanu a plusat ca la poker, arătând cei doi ofiţeri ar fi obţinut şi informaţii în plus în ceea ce priveşte activităţile ilegale desfăşurate de Tabita Tour, întrucât pe lângă contrabandă cu ţigări şi spălare de ani, ar fi posibil să fie transportate cu aceleaşi mijloace de transport şi droguri.

Conducerea DIICOT Alba i-a comunicat lui Berbeceanu că este cunoscută şi informaţia respectivă, şi anume implicarea firmei în trafic de droguri, şi se va dispune de către procurorul de caz delegarea pentru a fi efectuate cercetări penale ofiţerilor indicaţi de către el. Cei de la DIICOT, prin intermediul SRI Alba, au aflat că cei doi ofiţeri ai lui Berbeceanu au aflat informaţiile respective de la un coleg al lor tot din cadrul BCCO Alba, dar aflat în altă tabără, a procurorului şef al DIICOT.

BCCO Alba, datorită marelui manager Berbeceanu era fragmentată, împărţită în biserici şi bisericuţe, fiecare lucrând acolo după cum îl ducea capul şi interesul. Procurorul şef al DIICOT – Structura Centrală l-a mai informat pe şeful DCCO, că şeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, avea în jurul lui un grup de subordonaţi care lucrau numai la indicaţiile acestuia şi împreună cu el, refuzând practic să lucreze cu DIICOT Alba, el preferând să lucreze numai cu DIICOT/Birourile teritoriale Hunedoara şi Sibiu.

filaj

Filaje duble

În dosarul nr.77D/P/2012 privind firma Tabita Tour Bistriţa deschis de DIICOT Alba, una din primele măsuri luate a fost monitorizarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice şi ambientale pentru mai multe persoane implicate, suspecte de săvârşirea faptelor sesizate, solicitându-se Tribunalului Alba autorizarea acestor activităţi ce impuneau restrângerea unor drepturi şi libertăţi, precum şi măsuri de supraveghere operativă, respectiv filaj. Aceste activităţi au fost derulate de către SRI Alba, iniţiatorii şi deţinătorii informaţiilor iniţiale. La un moment dat, la data de 01.08.2012, cei de la SRI Alba au constatat existenţa unor autorizaţii de monitorizare şi înregistrare a convorbirilor celor de la Tabita Tour, dar şi filaje DUBLE, în momentul punerii în executare a autorizaţiilor de interceptare şi filaj a mai multor persoane cercetate.

Concret cei de la SRI Alba au constatat că numerele de telefon ale persoanelor de la Tabita Tour pe care ei intenţionau să le asculte erau monitorizate în baza unor autorizaţii emise de către Tribunalul Hunedoara de către cei de la Serviciul de Operaţiuni Speciale (SOS) din cadrul IPJ Alba, într-un dosar nr.51/P/2012/26.07.2012, deschis de către Biroul Teritorial al DIICOT Hunedoara, o cauză identică, demarată la două zile după cea deschisă la DIICOT Alba-Iulia, la 24.07.2012. Cei de la SRI Alba au mai constatat că sesizarea din oficiu în acest dosar a fost făcută de cei doi ofiţeri, oamenii de încredere a lui Berbeceanu, în condiţiile în care acesta cunoştea că un dosar similar fusese deschis de DIICOT Alba. A fost evitat SRI Alba, suportul tehnic fiind efectuat de către SOS Alba.

În data de 03.08.2012 s-au solicitat BirouluiTeritorial DIICOT Hunedoara informaţii despre competenţa teritorială avută în vedere la înregistrarea cauzei la acea unitate de parchet, întrucât toate persoanele şi firmele cunoscute ca fiind implicate la data respectivă  în săvârşirea faptelor sesizate erau în principal din Alba, Bistriţa-Tabita Tour, Bucureşti, neexistând nici o legătură cu Hunedoara, decât poziţia geografică a acestuia pe ruta Alba-Anglia. S-a mai constatat că singura legătură a cauzei cu judeţul Hunedoara o reprezintă menţiunea făcută de către cei doi ofiţerii a lui Berbeceanu în actul de sesizare a DIICOT Hunedoara, care au notat că autocarele TABITA Tour „înainte de părăsirea ţării…staţionează peste noapte în localitatea Baia de Criş, unde adesea (?????!!!!!!)se realizează încărcarea ţigărilor printre bunurile legal transportate”.

Ulterior s-a mai constatat că acest aspect menţionat în actul de sesizare nu era verificat şi susţinut de NIMIC la momentul respectiv, nici ulterior, fiind ilogic ca autocarele care pleacă din Alba-Iulia, unde ar fi fost aduse ţigările de contrabandă, să fie încărcate în Baia de Criş. Mai mult s-a mai stabilit că la Baia de Criş din Hunedoara, locul stabilit de Berbeceanu ca fiind epicentrul de unde se comiteau infracţiunile, este o pistă falsă, inventată. Există în localitatea menţionată o pensiune unde şoferii servesc masa şi unde se aşteaptă unii pe alţii pentru a merge în coloană.

mascati diicot

Explicaţii cusute cu aţă albă

Ca urmare a acestei situaţii, conducerea DIICOT Alba-Iulia a încercat să aibă o discuţie cu Berbeceanu, dar acesta şi-a închis telefoanele pentru a nu putea fi contactat. În disperare de cauză, i-au convocat pe oamenii lui Berbeceanu la sediul DIICOT Alba pentru a da explicaţii, prilej cu care au explicat că au înregistrat cauza la DIICOT Hunedoara, pe motiv că ei nu pot colabora cu un coleg al lor, care era considerat omul de încredere al procurorului şef de la DIICOT Alba, care era delegat pentru anchetarea cauzei deschise la Alba-Iulia şi au făcut acest lucru din ordinul lui Berbeceanu. Un motiv demn de cascadorii râsului.

Fiind informat de oamenii lui despre discuţia avută, Berbeceanu l-a contactat telefonic pe procurorul şef al DIICOT Alba şi i-a oferit acestuia o explicaţie halucinantă privind înregistrare cauzei în legătură cu Tabita Tour Bistriţa la Hunedoara, deoarece nu poate lucra la Alba-Iulia, întrucât sunt implicaţi aparţinători ai unor lucrători de la DGA şi DNA Alba în derularea afacerilor ilegale ale firmei Tabita, fără a nominaliza pe cineva.

Procurorul şef al DIICOT Alba-Iulia i-a pus în vedere lui Berbeceanu că nimeni din cei de la DGA şi DNA local nu sunt implicaţi în ancheta Tabita Tour şi că o eventuală posibilitate de deconspirare pe care o invocă Berbeceanu nu a fost stopată prin dubla înregistrare a cauzei şi la DIICOT Hunedoara şi la DIICOT Alba şi că era obligat să-l informeze pe procurorul şef al DIICOT/Ser. teritorial Alba pentru a rezolva situaţia.

În acelaşi timp, cei de la SRI Alba au sesizat inoportunitatea implicării unei alte unităţi de supraveghere (SOS Alba) în aceeaşi cauză, anchetarea Tabita Tour Bistriţa, existând un risc de deconspirare, mai ales a celor care executau filajul. În plus au fost invocate cheltuieli apreciabile nejustificate pentru interceptări şi filaje PARALELE.

Ulterior DIICOT şi SRI Alba au verificat aspectele invocate de Berbeceanu şi au constatat că nu se confirmă nimic din ceea ce susţinea el, demonstrând că acestea nu erau decât o justificare pentru dubla înregistrarea a unei cauze penale, ancheta Tabita Tour Bistriţa, din motive numai de el ştiute. Pentru a remedia situaţia extraordinară, nemaiîntâlnită creată de Berbeceanu, cele două dosare privind ancheta Tabita Tour Bistriţa au fost conexate, dosarul fiind instrumentat de DIICOT/Serv. teritorial Alba-Iulia.

În final procurorul şef al DIICOT/Structura Centrală a mai arătat în legătură cu comportarea lui Berbeceanu la limita legii şi înafara acesteia, dar şi a procedurilor că au mai fost făcute două sesizări şi a fost invocat faptul că dacă situaţia nu se va remedia i se va retrage avizul de poliţie judiciară.

(Va urma)

Doru Costin

LĂSAȚI UN MESAJ