S-a dat undă verde la construit pentru cel mai scump parking din Mănăștur situat pe strada Primăverii nr. 20. Este un proiect mai vechi care a fost blocat din cauza contestațiilor. Abia pe data de 4 mai, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a dat câștig de cauză Primăriei Cluj. Însă, partea interesantă este faptul că firmele care au câștigat licitația și se ocupă cu executarea parkingului sunt pline de datorii.

În data de 7 mai, Emil Boc a anunțat pe pagina sa de facebook că se începe construcția unui nou parking, ce va avea 400 de locuri. Acesta a mai menționat faptul că Primăria va încheia contractul de proiectare și execuție pentru realizarea parkingului, în urma deciziei Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor ce a dat câștig de cauză Primăriei. Durata realizării contractului va fi de 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție. Valoarea lucrările reprezintă o sumă frumușica și anume 25.507.622 lei fără TVA. Primarul a anunțat și firmele care se vor ocupa de executarea lucrărilor, însă ce a uitat acesta să precizeze este faptul că acestea sunt pline de datorii.

„Începe construcția unui nou parking (cu 400 de locuri) în Cluj-Napoca. Situația parkingului de pe strada Primăverii nr. 20 a fost deblocată. Primăria Cluj-Napoca va încheia contractul de proiectare și execuție pentru realizarea parkingului de pe strada Primăverii nr. 20, după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor s-a pronunțat în acest sens vineri, 4 mai 2018, prin decizia cu nr. 1176 și a dat câștig de cauză Primăriei Cluj-Napoca.

Precizăm faptul că procedura de achiziție a fost inițiată în SEAP în 19 mai 2017.
Executantul este Asocierea TCI & Projektentwicklung SRL & Conpac Arhitect SRL. Durata realizării contractului va fi de 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, iar valoarea lucrărilor este de 25.507.622,79 lei fără TVA. Caracteristicile construcției propuse sunt următoarele: Parking suprateran cu regim de înălțime 2S+P+4E/5E/6E parțial, are o capacitate de 400 locuri, inclusiv locuri destinate persoanelor cu dizabilități deținătoare de autoturisme. Viitorul parking va fi construit pe o suprafață de 1532,32 mp.”, a declarat Emil Boc pe pagina de facebook.

 

Firmele au contestat decizia comisiei de licitații

La licitația celui mai scump parking din Cluj au fost 11 oferte, și anume, Acc Infrastructure, Acsa , Con-A, Constructii Erbasu, Frimat Spa în asociere cu Scotta timis SRL, Scotta SRL si Eurodesign Solution & consulting SRL, Implenia Baugesellschaft m.b.H., Kranz Eurocenter, Nord Conforest, Consproiect M, Aduro Impex în asociere cu Napocamin, TCI Contractor General în asociere cu  Projektentwicklung SRL și Conpac Arhitect SRL.

În urma evaluării, Primăria a acceptat doar trei oferte. Una din ele este Asocierea TCI cu Projektentwicklung SRL și cu Conpac Arhitect SR- L cu suma de 25.507.622 ,79 lei fără TVA. Cea de a doua ofertă este Implenia Baugesselschaft m.b.H cu 27.136.909,47 lei fără TVA, iar ultima este Asocierea Frimat Spa cu Scotta timis SRL, Scotta SRL si Eurodesign Solution & Consulting SRL cu suma de 30.834.754,84 lei fără TVA. În urma licitației, parkingul a fost dat firmei TCI Contractor General.

Firmele Acsa din Câmpia Turzii, Consproiect M, Aduro Impex cu Napocamin au făcut contestații împotriva deciziilor comisiei de licitației prin care li s-a respins ofertele dar și împotriva celei prin care s-a atribuit contractul către TCI Contractor General.

Consproiect M, Aduro Impex cu Napocamin au obținut o decizie favorabilă de la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor care a obligat Primăria să le reevalueze ofertele. Contestația formulată de SC ACSA SA a fost respinsă ca nefondată.

„Obligă autoritatea contractantă ca, în termen de 15 zile de la primirea deciziei Consiliului, să reanalizeze ofertele depuse de asocierea SC ADURO IMPEX SRL –  RCM COSTRUZIONI – SC NAPOCAMIN SRL și asocierea SC CONSPROIECT M SRL – SC TEHNOCONSULT PROIECT SRL, cu respectarea prevederilor legale și a celor evocate în motivare. Respinge ca nefondată contestația formulată de SC ACSA SA.”, se arată în decizia Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

Primăria a pierdut în instanță

Municipalitatea a atacat respectiva decizie în instanță și a pierdut. La începutul anului Înalta Curte s-a pronunțat și a respins ca nefondată plângerea formulată de petentul Municipiului Cluj-Napoca împotriva deciziei pronunțate de către CNSC.

Despre prețul din ofertele Consproiect și Anduro Impex cu Napocamin, dacă a fost mai bun decât cel ofertat de câștigător, administrația nu a făcut mențiuni. Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

Datorii de zeci de mii de lei

Firmele care au câștigat licitația, si anume TCI Contractor General în asociere cu Projektentwicklung SRL și cu Conpac Arhitect SRL, au datorii de zeci de mii de lei.

Firma TCI Contractor General lucrează deja cu administrația locală și are contracte „grase” pe Dealul Lomb. În 2014, TCI Contractor General a pus mâna pe un contract în valoare de 28 de milioane de lei, de la Primăria Cluj-Napoca. Proiectul în cauză presupunea construirea centrului de sprijinire a afacerilor TEAM (Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat, Microintreprinerea.)

TCI Contractor a mai pus mâna pe o contract, oferit tot de municipalitatea clujeană în anul 2016. Este vorba despre Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, pentru care cei de la TCI au încasat aproape 34 de milioane de lei.

În momentul de față TCI Contractor General este administrată de Ștefan Dorin Oltean, Ene Laura și avocata Daniela Cristina Borșa. În anul 2016 TCI a înregistrat datorii de 21.167.211 de lei și un profit net de 1.836.685 lei. În anul 2015 situația era mai rea, datoriile ajungând la 28.006.684 de lei.

Una din firmele cu care TCI s-a asociat, și anume PROJEKTENTWICKLUNG SRL nu stă rău la capitolul datorii. Firma condusă de Dragoș Octavian Rus și Elmar Josef Engelhardt are în anul 2016 datorii de 7.654.502 de lei și un profit net de 386.354 lei. Comparând cu anul 2015, putem spune că au mai scăzut puțin, atunci având datorii de 9.931.499 lei.

Cealaltă societate asociată cu TCI este CONPAC ARHITECT SRL, care este administrată de Pop Victor Liviu și Emilia Pop. Aici datoriile sunt de 1.214.313 de lei și un profit net de doar 14.423.

Cel mai scump parking din Cluj

Parcarea care se va construi pe strada Primăverii nr. 20 – aleea Gârbău nr. 7, a fost estimată la circa 25.000 de euro per loc de parcare. Raportat la costuri și la numărul de locuri de parcare, până în prezent, acest parking pare a fi cel mai scump.

Amenajarea unui loc de parcare în parkingul Moților a costat Primăria peste 9000 de euro per loc de parcare. Celelalte locuri de parcare create în parkingurile supraterane construite de primărie pe Fabricii, Băișoara sau Mehedinți  au presupus, per loc, costuri între 3000 și 5400 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.