Firmele grupului Metropolis se duc în cap! Fără licenţa pentru bingo, datorii la afacerea cu păcănele şi executări silite

372

Patronilor Metropolis pare să le meargă din ce în ce mai rău. Luna trecută au rămas fără licenţa pentru Bingo, iar ANAF-ul se chinuie deja de câteva luni să vândă aparate în valoare de peste un milion de lei. De asemenea, la jucătorii care nu şi-au primit banii s-ar adăuga şi angajaţii, care sunt trataţi cu acelaşi respect.

 

Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a revocat licenţa firmei Monte Calm Play SRL, care organiza emisiunea de tip bingo Uniplay, difuzată de Antena 1. Societatea comercială ţine de Grupul Metropolis, care a organizat şi emisiunea Super Bingo Metropolis.

„Ca urmare a verificărilor de specialitate efectuate de Direcţia Generală de Supraveghere şi Control a ONJN, precum şi a faptului că societatea Monte Calm Play SRL a fost sancţionată în mod repetat pentru nerespectarea reglementărilor în vigoare privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, din data de 26 aprilie 2017, Comitetul de Supraveghere a ONJN a decis revocarea licenţelor de organizare pentru activităţile de bingo televizat şi slot machines deţinute de societatea în cauză”, se arată în comunicatul de presă remis presei de ONJN.

Ce i-a determinat pe cei de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc să retragă licenţa celor de la Metropolis? Se pare că i-au ajuns tocmai datoriile pe care le-au avut faţă de cei care au câştigat, însă nu şi-au văzut banii.

În ultimele două luni, societatea comercială ar fi fost amendată de trei ori, din cauza faptului că nu a plătit premiile câştigate de participanţii la acest joc TV. ONJN a înregistrat 6 plângeri în acest sens.

 

Oamenii au fost „amăgiţi” cu plata eşalonată a premiilor

Numărul celor care nu şi-au primit banii câştigaţi este însă mult mai mare. Oamenii spun că nu au reuşit să intre în posesia premiilor, au fost puşi pe drumuri şi au fost amăgiţi cu o eşalonare a plăţii. Unii dintre cei care nu au intrat în posesia premiilor sunt decişi să apeleze la avocaţi.

Reprezentanţii emisiunii susţineau că fiind un produs nou s-a apelat la plata eşalonată a premiilor. Aceştia susţineau că premiile s-au achitat, probleme fiind doar cu premiile speciale.

Emisiunea a dat semne de boală încă de la începutul lunii ianuarie, după doar patru ediţii. În 21 ianuarie, Antena 1 a suspendat din grilă jocul de bingo, organizatorii emisiunii anunţând că vor reveni „cu un comunicat oficial în legătură cu partida”, fără a da însă detalii.

Această decizie ar fi fost luată din cauza audienţei neaşteptat de scăzute a producţiei. În săptămâna de dinaintea suspendării, emisiunea se plasa pe locul şase în mediul urban.

Antena 1 şi producătorii emisiunii au încercat să o resusciteze schimbând prezentatorului. Horia Brenciu a fost înlocuit cu Ţociu şi Palade, însă fără prea mare succes.

 

Angajaţii nu şi-ar fi primit salariile pe ultimele două luni

Probleme sunt nu doar cu câştigătorii, ci, se pare, şi cu angajaţii. Surse Gazeta de Bistriţa spun că nici parte însemnată din SC Monte Calm Play SRL nu şi-au luat salariile pe lunile martie şi aprilie.

Numărul angajaţilor care nu şi-au primit banii ar trece de 50 doar în Botoşani, în timp ce la nivel naţional numărul oamenilor ce ar avea de recuperat salarii de la bistriţeni ar trece de 1.500.

„În toată perioada am lucrat câte 12 ore pe zi, 16 zile pe lună, şi sâmbătă şi duminică şi nu ni s-au plătit orele suplimentare niciodată, spunându-ne mereu: „luna următoare vă dăm diferenţele”. Apoi din 18 aprilie nu mai lucrăm şi nici nu avem desfăcute contractele de muncă. Aparatura de la standuri: laptop, imprimantă, telefon, Wi-FI, DVD de conectare, este la mine acasă, deoarece standul din supermarket este luat de centrul comercial pentru neplata chiriilor”, explică situaţia unul dintre angajaţii Monte Calm Play din Botoşani, într-un email transmis pe adresa Gazeta de Bistriţa.

Acesta spune că în Botoşani, chiriile pentru spaţiile ocupate de standuri nu ar mai fi fost achitate din luna februarie a acestui an. De asemenea, firma nu şi-ar mai fi plătit impozitele la stat şi asigurările pentru angajaţi.

„Noi, în Botoşani, nu avem cu cine lua legătura deoarece nu avem director, şi-a dat demisia din 18 aprilie! Apoi, dacă cereţi pontajele de la ei, o să vă arate pontaje cu 4 ore zilnic”, mai spune angajatul.

La un calcul simplu, doar la ultima partidă societatea comercială a încasat 7,4 milioane de lei din vânzarea biletelor. Cu patru partide pe lună, sumele încasate s-ar apropia de 30 de milioane de lei, permiţând desfăşurarea decentă a jocului de Bingo şi plata angajaţilor, dar şi a câştigătorilor.

 

Interzis şi la păcănele…

Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc nu le interzice celor de la Metropolis doar să organizeze emisiunea Tv, ci şi să opereze cu firma respectivă jocurile de noroc de tip slot-machines.

Metropolis are o reţea destul de extinsă şi bine pusă la punct de jocuri de noroc în toată ţara. Pentru a evita neplăcerile, şi-au scos licenţe pentru a opera astfel de jocuri pe mai multe firme. Astfel, potrivit onjn.gov.ro, momentan două societăţi comerciale ale grupului deţin licenţe pentru astfel de activităţi.

Este vorba despre Metropolis Grup şi MET & MET, care au obţinut licenţele în luna mai a anului 2016. Lucrurile nu stau bine nici când vine vorba despre aceste firme.

În primăvara acestui an, ANAF a început procedurile de executare silită şi valorificarea bunurilor deţinute de MET & MET. Astfel, ANAF a scos la vânzare aparate de jocuri de noroc în valoare de 1,5 milioane de lei. În total, au fost scoase la vânzare aproape 100 de astfel de aparate. Doar preţul unui singur aparat trece de 20.000 de lei.

MET & MET părea să meargă bine, până în urmă cu doi ani, când în loc de profit s-au înregistrat pierderi. Cifra de afaceri declarată de MET & MET în 2015 ajunge la aproape 14 milioane de lei. Pierderile înregistrate ar fi de 167.674 de lei, iar datoriile de 8,8 milioane de lei.

Lucrurile păreau să meargă ceva mai bine în 2014, când cifra de afaceri ajungea la 15 milioane de lei, iar profitul net la 3,7 milioane de lei. Datoriile erau însă la fel de mari, ajungând la 8,1 milioane de le. În 2013, cifra de afaceri se apropia de 20 de milioane de lei, profitul era de doar 618.941 de lei, iar datoriile ajungeau la 13,4 milioane de lei.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ