Fiscul îl așteaptă pe omul de afaceri Sebastian Ghiță, reținut la Belgrad, pentru a-i verifica averea, după ce, conform procedurii, timp de o lună, când acesta era plecat din țară și urmărit prin Interpol, l-a căutat acasă pentru a-i înmâna înștiințarea. Ghiță mai are la dispoziție aproximativ două săptămâni pentru a se prezenta la Fisc, unde trebuie să susțină declarații despre avere și veniturile obținute în cursul mai multor ani, în caz contrar Fiscul urmând să-l amendeze cu până la 50.000 de lei și să treacă la calculul eventualelor sume datorate și al penalităților aferente.

Problema pentru Fisc, care trebuie să respecte procedura, este că Sebastian Ghiță a fost reținut la Belgrad la mijlocul lunii aprilie, adică în timp ce ANAF îi trimitea somații la adresa din Ploiești. Ghiță a dispărut în 21 decembrie 2016 și a fost inițial dat în urmărire națională după ce a încălat termenii controlului judiciar. În 10 ianuarie, un complet de la instanța supremă a emis un mandat european de arestare pe numele său, fiind dat și în urmărire internațională prin Interpol. Pe numele lui Ghiță există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România. Un document foarte recent al Fiscului, prezentat acum de Profit.ro, relevă că ANAF l-a somat pe Ghiță să se prezinte pentru verificare, în cazul neprezentării urmând să fie amendat. De asemenea, ANAF i-a transmis lui Ghiță și o adresă prin care îi cere să completeze și să depună formularul privind declarația de venituri și patrimoniu pentru anii 2011, 2012, 2013 și 2014.

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Procedurile împotriva lui Ghiță au fost declanșate în urma unei analize de risc a ANAF, pe baza datelor obținute din alte surse despre averea și veniturile omului de afaceri. În actuala fază de notificare, dacă Ghiță nu se conformează nici până la 19 mai, procedurile ANAF vor continua, urmând să fie stabilite eventuale datorii către stat și penalități datorate. Potrivit Codului de procedură fiscală în vigoare, actul administrativ fiscal emis este comunicat pe suport hârtie la domiciliul fiscal, direct, dacă se asigură primirea sub semnătură sau în formă electronică în cazul în care contribuabilul optează pentru această modalitate. Dacă nu este posibilă comunicarea pe hărtie (prin poștă sau personal) sau electronic, se face prin publicitate, prin afișarea unui anunț concomitent, la sediul administrației și pe pagina de internet a ANAF. După 15 zile de la publicare, anunțul se consideră comunicat și trebuie menținut pe site 60 de zile, scrie profit.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.