Florian Walter, fostul patron de la U Cluj, în spatele unui business de 140 milioane de euro

774

Fostul patron al U Cluj, Florian Walter, se află în spatele unei afaceri de aproximativ 140 de milioane de euro prin care se vor gestiona deşeurile din judeţul Suceava. Contractul respectiv a fost încheiat prin firma Romprest Energy SRL pe o perioadă de 25 de ani. Singurul acţionariat al firmei este Compania Romprest Service SA unde administrator este unul dintre fiii lui Walter, iar printre acţionari se regăseşte un off-shore al cărui reprezentant a fost Florian Walter.

Firma Romprest Energy SRL, controlată de o parte dintre ”băieţii deştepţi” din afacerile cu gunoaie, a câştigat de la administraţia judeţeană din Suceava un contract de 140 de milioane de euro pentru administrarea pe o durată de 25 de ani a deşeurilor din judeţ. Licitaţia a fost adjudecată cu câteva zile înainte de Crăciun, în decembrie anul trecut.

Singurul acţionar al firmei câştigătoare este compania COMPANIA ROMPREST SERVICE SA la care, printre administratori se află WALTER ALEXANDRU COSMIN, unul dintre fiii lui Florian Walter, fost patron la U Cluj. Acţionarii acestei societăţi pe acţiuni sunt firma canadiană DETACO LTD (acţionar majoritar), EUROPREST INVEST SRL, PREMIUM MANAGEMENT TEAM SRL, COMPANIA NATIONALA AEROPORTURI BUCURESTI SA şi compania americană FIRSTCOM LLC.

Florian Walter a fost pentru multă vreme reprezentantul firmei canadiene Detaco Ltd, companie care a fost unul dintre acţionarii U Cluj.

Printre administratorii firmei se numără Viorel Tănase, directorul de Utilităţi în cadrul Aeroportului Otopeni, Ştefan Lefter, fost director general al Institutului de Studii şi Proiectări Hidroenergetice (ISPH), una dintre afacerile cu care Dan Ioan Popescu câştigă licitaţii publice pe bandă rulantă, Walter Alexandru Cosmin, unul dintre fiii fostului patron de la U Cluj, Bogdan Marian Adimi, folosit ocazional de procurorii DNA pentru ”culegerea de informaţii” din rândul oamenilor de afaceri şi VALACHE ORLANDO, acţionar majoritar la Can Can TV. Potrivit unor informaţii, Valache ar fi unul dintre ”băieţii cu ochi albaştri”.

De asemenea, unul dintre foştii administratori ai COMPANIEI ROMPREST SERVICE SA a fost Răzvan Murgeanu, fostul consilier de stat al preşedintelui Traian Băsescu, fost viceprimar al Capitalei şi secretar de stat în Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea.

 

 

Unde se întoarce, Walter dă de DNA

Florian Walter a fost audiat de procurorii DNA în dosarul procurorului Mihaela Moraru, suspectat că ar fi tergiversat ancheta, dosarul în care este inculpat Walter. În această cauză, Florian Walter este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, instigare la infracţiunea de spălare a banilor. Procurorul a fost revocat din funcţie de şefa DNA Laura Kovesi.

Citarea lui Walter vine în contextul în care, cu aproximativ o săptămână şi ceva înainte, procurorul Moraru a câştigat în instanţă revocarea ordinului prin care fusese suspendată de Kovesi.

Mai mult, Walter a declarat că cei de la DNA au făcut o serie de presiuni asupra lui pentru a face un denunţ împotriva procurorului Mihaela Moraru.

În martie anul acesta, Florian Walter a fost adus în ţară fiind dat în urmărire într-un dosar penal de evaziune fiscală şi spălare de bani. Ulterior, a fost reţinut şi consemnat în arest la domiciliu. Este acuzat de un prejudiciu de 4,5 milioane de euro la bugetul statului, produs in perioada 2013-2014. DIICOT a stabilit ca omul de afaceri a constituit si coordonat un grup infracţional organizat care se folosea de societăţi comerciale fantomă din mai multe judeţe şi din Bucureşti, anunţă RTV. În dosarul lui, patru inspectori din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au fost puşi sub urmărire penală, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. În luna mai a anului 2015, atunci când a fost anunţată ancheta la societatea Romprest, ANAF susţinea, printr-un comunicat de presă, că „ROMPREST SERVICE SA a făcut obiectul verificărilor derulate de către Direcţia generală antifraudă fiscală, în perioada 20.08- 11.12.2014, concretizate în 16 acţiuni de verificare ce au avut ca obiectiv modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile de către societate raportat la relaţiile comerciale desfăşurate cu societăţile LA TEAM LINE SOLUTIONS SRL, ROMCONCORD TEHNIC SERVICE SRL si EURO GRUP SRL in anii 2012 – 2014, respectiv lanţurile comerciale TANASESCU FARM SRL- CORESIO EUROINVEST SRL- JIF SRL- EURO GRUP SRL- COMPANIA ROMPREST SERVICE SA şi TANASESCU FARM SRL- CORESIO EUROINVEST SRL- BRYANA EURO INVEST SRL- EURO GRUP SRL.”

Rezultatele controalelor făcute de FISC au stat atunci la baza dosarului penal instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Ploieşti, anchetă din care a fost disjunsă şi trimisă la DNA – structura centrală partea care îl incrimina pe omul de afaceri Florian Walter, acţionarul majoritar al Romprest.

 

 

Nepotul lui Kovesi

Potrivit unor informaţii vehiculate în presă, Bogdan Marian Adimi a fost investigator cu identitate reală în dosarul în care procurorii din structura centrală a DNA cereau în urmă cu ceva timp arestarea lui Răzvan Murgeanu, fost vicepreşedinte chiar al Romprest. Mai pe scurt, Adimi a ajutat procurorii să strângă probe împotriva celui care deţinea funcţia pe care o ocupă acesta în prezent. Astfel, în cazul de faţă surse judiciare spun că Bogdan Adimi ar fi făcut mai multe denunţuri la DNA Ploieşti. Relaţiile lui Adimi cu DNA sunt cu mult mai vechi, acesta lăudându-se apropiaţilor săi că este nepotul Laurei Codruţa Kovesi, scria recent Evenimentul Zilei.

 

 

Firma primeşte moka şi maşinile de gunoi ale administraţiei sucevene

Pe lângă perioadă de 25 de ani şi suma impresionantă de bani, firma va operarea şi întreţine depozitului ecologic, a staţiei de tratare, a staţiei de sortare şi a platformei de colectare de la Roşieşti, operarea şi întreţinerea staţiilor de transfer de la Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti, transportul deşeurilor de la aceste staţii la depozitul de la Roşieşti, lucrări de închidere a respectivului depozitul şi monitorizarea acestuia, precum şi monitorizarea post-închidere a depozitelor neconforme de la Negreşti, Huşi şi Bârlad.

Firma va plăti o redevenţă anuală de 10% din valoarea facturată şi încasată, cu tarife de 68,55 lei/tonă deşeuri pentru populaţie şi 68,39 lei/tonă pentru instituţii

De asemenea, Romprest Energy SRL va primi inclusiv întreaga flotă de maşini de transport deşeuri din proprietatea judeţului Vaslui.

 

 

Walter trimis în judecată la Cluj pentru U

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj a dispus trimiterea în judecată a lui Florian Walter, patron al clubului de fotbal Universitatea Cluj, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi delapidare, precum şi a altor trei persoane, Ioan Mărginean, Daniel Capră şi Nicolae Marius Adrian.

Insolvenţa clubului nu este singura problemă de la U Cluj. În această perioadă DIICOT Cluj derulează o anchetă în cadrul căreia este vorba de o fraudă în valoare de 11 milioane de euro. Practic, o serie de jucători au fost transferaţi de la U Cluj la SC Fotbal Club Petrolul SA cu titlu gratuit, creându-se astfel un prejudiciu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ