Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost condamnat luni de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie şi divulgarea unor secrete care periclitează securitatea naţională, în timp ce Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, a primit 8 ani închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, Andrei Ştefan Caunii, reprezentant al unei firme, a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare, iar Tudor Gabriel Bohîlţeanu, fost consilier personal al ministrului Transporturilor, a primit o pedeapsă de 5 ani închisoare cu executare, scrie agerpres.ro.

Alte condamnări: Cătălin Radu – 2 ani şi 6 luni cu executare, Octavia Mihaela Vasile – 3 ani cu suspendare, Elena Simina Hulubariu – 2 ani cu executare, Lavinia Geanina Cazan – 2 ani cu executare, iar Marius Irofte a fost achitat.

Judecătorii au mai dispus confiscarea sumei de 1.123.762 lei de la Andrei Ştefan Caunii.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În iunie 2014, Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, trafic de influenţă şi complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, Andrei Ştefan Caunii, reprezentant al unei societăţi, Octavia Mihaela Vasile, Marius Irofte, Cătălin Radu, administrator al unei societăţi comerciale, Tudor Gabriel Bohîlţeanu, consilier personal al ministrului Transporturilor la data faptelor, Elena Simina Hulubariu şi Lavinia Geanina Cazan.

Potrivit DNA, la data de 26 noiembrie 2012, DNA s-a sesizat din oficiu în legătură cu săvârşirea de către Andrei Caunii, Tudor Bohîlţeanu, Cătălin Radu şi Răducu Valentin Preda a mai multor infracţiuni de corupţie. Din cercetări a reieşit că, în noiembrie 2012, Bohîlţeanu şi Cătălin Radu trebuia să se întâlnească cu Valentin Preda pentru a-i remite acestuia din urmă suma de 50.000 de euro.

În dimineaţa zilei de 28 noiembrie 2012, avându-se în vedere iminenţa comiterii unei infracţiuni de corupţie, a fost constituită o echipă complexă formată din procuror, ofiţeri de poliţie judiciară, echipă din care făcea parte şi Dan Manolachi. În perioada imediat următoare, poliţistul Dan Manolachi a vorbit la telefon cu o persoană, după care s-a întâlnit cu aceasta, mai întâi în faţa sediului DNA Bucureşti. Ulterior acestei discuţii, persoana cu care s-a întâlnit Manolachi i-a anunţat despre acţiunea DNA atât pe Valentin Preda, cât şi pe Tudor Bohîlţeanu, căruia i-a transmis să-şi anuleze toate întâlnirile din ziua respectivă.

După eşuarea constatării în flagrant a infracţiunilor, urmare a informaţiilor furnizate de Dan Manolachi, cercetările cu privire la aceste infracţiuni au continuat.

La data de 11 septembrie 2010, CNADNR a anunţat prin SEAP organizarea unei licitaţii deschise pentru atribuirea unui contract având ca obiect servicii aferent introducerii unui sistem informatic integrat, implementat la cheie pentru emitere, gestiune, monitorizare şi control a rovinietei. Câştigătoarea licitaţiei a fost o asociere dintre 2 societăţi comerciale, una dintre ele fiind reprezentată de Andrei Caunii. În perioada negocierilor dintre CNADR şi firma câştigătoare a licitaţiei, mai precis în perioada septembrie – noiembrie 2012, Tudor Bohîlţeanu s-a întâlnit cu Andrei Caunii, iar ultimul s-a arătat nemulţumit de faptul că se trenează această procedură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.