Măsurile pregătite de Guvern sunt făcute praf de experții din domeniu. Fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, susține că introducerea sistemului split TVA este o idee trăsnită marca PSD și explică că România nu este pregătită logistic pentru o astfel de măsură.

”De la inceput as dori sa fiu foarte bine inteles! Introducerea sistemului split TVA in raport de capacitatea administrativa ANAF de astazi, distrusa sistematic in ultimul an si jumatate, este o idee cel putin trasnita daca nu iresponsabila de-a dreptul!!!

Efectele, neclaritatile, incertitudinile, ingrijorarile, etc., produse de eventualitatea introducerii unei asemenea masuri de administrare fiscala au fost reliefate aproape unanim in interventiile publice ale multor consultanti fiscali, dintre care as remarca pozitia echilibrata a Coalitiei pentru dezvoltarea Romaniei. In rezumat, sunt mentionate urmatoarele:

  1. Lipsa de precedent in instituirea generalizata a unei astfel de masuri in spatiul european. Se pregateste de ani buni in Polonia si Anglia si a fost introdusa temporar in Italia numai in domeniul tranzactiilor din zona achizitiilor publice;
  2. Sarcina administrativa uriasa pentru toti agentii economici inregistrati in scopuri de TVA (un alt cont bancar dedicat, comisioane bancare, corespondenta cu organul fiscal/bancar, formularistica suplimentara, s.a.);
  3. Inexistenta unui studiu de impact cu privire la efectele benefice asupra colectarii de sume suplimentare la bugetul statului fata de povara administrativa care va apasa in principal pe umerii agentilor economici;
  4. Indisponibilizarea unei parti importante din capitalul de lucru/diminuarea cash-flow-ului care va atrage nevoia creditarii cu costuri suplimentare;
  5. Conciliere, pertractari, litigii in contencios cu organele fiscale carora in diferite situatii li se va cere “aprobarea” pentru a avea acces la propriul cont.
  6. Nivelul exagerat al sanctiunilor aplicabile unor agenti economici care, sa nu uitam, isi declara totusi corect obligatia de plata a TVA;
  7. Imposibila intrare imediata in vigoare a proiectului de ordonanta deja pus in dezbatere publica (de la 1 septembrie optional si 1 octombrie obligatoriu).

Toate aceste necesare clarificari/efecte sunt indiscutabile! Fiind de acord cu ele as dori insa sa va mai retin atentia cu cateva observatii ceva mai nuantate.

Ce refuza sa va spuna guvernantii este ca aceasta masura nu rezolva deloc problema evaziunii in domeniul TVA ci doar indisponibilizeaza sumele firmelor oneste care isi declara obligatia de plata a TVA. Pentru ca diferenta intre sumele declarate voluntar si sumele efectiv platite este minora fata de sumele care se fura efectiv din TVA-ul datorat!!!

Toate studiile/evaluarile/estimarile arata ca astazi, in materie de TVA, fata de o medie comunitara de cca 15% in spatiul comunitar in Romania evaziunea este de peste 30%!!!”, scrie Gelu Diaconu, pe blogul personal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.