Fostul șef APIA Cluj, Gheorghe Șerban, ”mulge” instituția pe care a condus-o

1162

Fostul șef al APIA Cluj, Gheorghe Șerban, a dat instituția pe care o conducea în judecată pentru că a fost destituit. El a deschis un proces în pofida faptului că a fost pus în post pe criterii politice, la vremea respectivă  de PDL, la fel cum acum instituția este condusă de Adrian Zaharia, care a ajuns în funcție pe aceleași considerente fiind membri PC. Şerban, a fost anchetat de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru că nu și-a trecut niciodată în declarația de interese firma AGROMED IMPEX SRL, chiar dacă societatea este deţinută în proporţie de 100% de soţia şefului APIA Cluj, Ana Natalia Şerban.

 

Fostul șef al APIA Cluj, Gheorghe Șerban, a dat în judecată instituția pe care a condus-o pentru că a fost destituit atunci când s-au făcut schimbările politice în cadrul Ministerului Agriculturii. Șerban a fost pus în funcție pe criterii politice, de PDL, însă după ce ministerul de resort a fost preluat de reprezentanții Partidului Conservator, Șerban a fost destituit din funcție, în locul lui fiind numit Adrian Zaharia, membru PC.

Întrebat care sunt motivele pentru care instanța ar trebui să îi dea dreptate, Gheorghe Șerban a refuzat să comenteze spunând că nu poate vorbi.

Însă, ca o ironie a sorții, fostul șef al APIA Cluj trece prin același gen de proces prin care a trecut Antoniu Poienaru, un fost angajat al APIA Cluj care a fost destituit de Șerban. Poienaru a fost concediat abuziv de către fostul șef al APIA pentru că angajatul începuse să sesizeze o serie de nereguli care aveau loc în cadrul agenției clujene. Problemele lui Gheorghe Șerban au survenit în urma faptului că el nu a trecut în declarația de avere și de intere faptul că soția lui deține o societate comercială care are relații contractuale cu diferite instituții cu care APIA are legături.

Potrivit unui avocat specializat în contencios administrativ şi fiscal, genul de proces pe care Gheorghe Șerban l-a intentat celor de la APIA, reclamanții au, de cele mai multe ori, succes. Majoritatea nu își recapătă funcțiile înapoi pentru că, practic, nici nu doresc acest lucru, ei urmărind plata unor despăgubiri pe care le primesc prin sentință judecătorească. Problema constă în faptul că acești bani sunt plătiți de la bugetul public.

”De cele mai multe ori, acest gen de procese au șanse de câștig. Practic, chiar dacă persoana respectivă a fost numită pe criterii politice și, în multe dintre cazuri, respectivii sunt incompetenți, numirea lor se face într-un cadru juridic corect. Ulterior, destituirea nu se face în baza unui management defectuos prin care întreaga activitate ar putea fi pusă sub semnul întrebării în mod legitim, ci în baza unui ordin intern care poate fi atacat pe cale de contencios administrativ. Astfel, se ajunge la plata unor despăgubiri salariale destul de consistente, iar acești bani sunt plătiți din fondurile instituțiilor”, explică un avocat clujean.

 

gheorghe serban

Fostul șef al APIA Cluj se mira des

La data respectivă, şeful APIA Cluj, Gheorghe Şerban se declara uimit de faptul că soţia lui are o societate comercială, chiar dacă sediul firmei se află la domiciliul soţilor Şerban. Şeful APIA Cluj spunea că nu ştia că ar fi trebuit să specifice în declaraţia de avere faptul că soţia lui este unic acţionar la o societate comercială care are ca obiect de activitate “Comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat”.

“Eu ştiu că în condiţiile în care se lucra şi avea profit, dar societatea n-a adus profit aşa că n-am trecut-o. Am aflat şi eu despre asta pentru că cineva a făcut o reclamaţie şi aşa am aflat despre asta. A fost un contract în 2009, dar abia după încheierea contractului am aflat pentru că nu s-a făcut licitaţie publică. Ştiu că nu s-a făcut licitaţie, dar am aflat mai târziu. Eu consider că nu sunt vinovat pentru că au fost respectate toate dispoziţiile legale”, spunea Gheorghe Şerban, directorul APIA Cluj.

Contractul la care directorul APIA Cluj face referire a fost acordat în 2009 de către Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA firmei SC AGROMED IMPEX SRL, societate deţinută în totalitate de ŞERBAN ANA NATALIA, soţia şefului APIA Cluj. Contractul, în valoare de 90.000 de lei a fost acordat fără nici o licitaţie, iar, pentru aceşti bani, soţia şefului APIA Cluj ar fi trebuit să împrăştie ierbicid printre liniile de cale ferată. Conform CFR, s-a ales metoda negocierii directe pentru că acest contract a fost atribuit în urma unei “situaţii de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”. Cu alte cuvinte, între şinele de cale ferată apăruse o vegetaţie luxuriantă care ar fi putut perturba bunul mers al trenurilor.

Pe lângă această licitaţie, SC Agromed Impex SRL a făcut deconturi la DADR (Direcţia Agricolă pentru Dezvoltare Rurală) Cluj , începând cu 2005, când Şerban Gheorghe era director executiv adjunct şi din 2006 la APIA Cluj, când acesta (Gheorghe Şerban, n.red.) a fost numit director executiv.

 

”Infractori, semianalfabeţi, hoţi de subvenţii”

“De luni de zile am avertizat diversele instituții ale statului, de faptul că, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultura (APIA) este plină de infractori, semianalfabeţi, hoţi de subvenţii, atât din rândul funcţionarilor cât şi al fermierilor, protejaţi ai politicienilor care nu fac nimic pentru a-şi justifica salariile, bolnavi figuranţi pe state de plată; de existenţa unor pontaje fictive pe baza cărora s-au ridicat sume exorbitante, angajaţi figurând la centre locale, lucrând mascat în centre judeţene, relaţii suspecte între funcţionari şi fermieri, agresiuni verbale şi dispreţ al funcţionarilor îndreptate împotriva fermierilor, controale pe teren şi prin teledetecţie făcute la comandă politică sau în dauna bugetului comunitar şi naţional, relaţii cu publicul la nivel central coordonate şi controlate de un individ făcut director general între două “fătări” politice. Situaţia se cunoaşte şi în instituţiile europene. La Apia Cluj, se afla un “exemplar” care gestionează fondurile comunitare în perfectă armonie cu firma soţiei, SC AGROMED IMPEX SRL.  Drept urmare, Şerban Gheorghe nu a considerat să declare veniturile şi sursa veniturilor soţiei în declaraţia de avere şi interese”, spune Poienaru pe blogul lui, antoniupoienaru.finantare.ro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ