Fostul șef SRI, Virgil Măgureanu, s-a asociat cu un condamnat la patru ani de închisoare. Ce afacere au cei doi

519

n primăvara acestui an, fostul șef SRI Virgil Măgureanu și-a înființat, la Satu Mare, o fabrică de alcool, în asociere cu un fost inspector-șef al Finanțelor Publice locale, trimis în judecată de DNA, în anul 2015, și condamnat, anul acesta, la patru ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la dare de mită și spălare de bani. Culmea, la instrumentarea dosarului care a condus la condamnarea asociatului lui Măgureanu, DNA a beneficiat de sprijinul SRI, scrie Jurnalul Naţional.

Ultima afacere pe care a înființat-o Virgil Măgureanu poartă, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, numele de SC CODRUL SM SRL, cu sediul social în satul Giurtelecu Hododului, comuna Hodod, județul Satu Mare. Compania a fost înmatriculată în data de 19 mai 2015, are un capital social subscris și vărsat în valoare de 20.500 de lei, din care 18.360 de lei reprezintă aport în natură la capitalul social.

Domeniul principal de activitate al societăţii SC CODRUL SM SRL este fabricarea băuturilor, iar activitatea principală declarată este distilarea, rafinarea și mixarea băuturilor alcoolice. Fondatorii firmei, așa cum apare în extrasul de la Registrul Comerțului, sunt Virgil Măgureanu, domiciliat în București, Sectorul 1, și Soos Istvan, domiciliat în Satu Mare, într-un imobil din strada Rodnei, acesta din urmă având, la momentul înmatriculării companiei, și calitatea de administrator, pe o perioadă nedeterminată.

Toate aceste date arată că Istvan Soos de la Administrația Finanțelor Publice Satu Mare este una și aceeași persoană cu Soos Istvan, asociatul lui Virgil Măgureanu de la fabrica de alcool CODRUL SM SRL.

În 10 februarie 2005, Serviciul Teritorial Oradea al DNA a trimis în judecată mai multe persoane, printre care pe Ioan Mircea Ardelean, fost director al Administraiei Finanțelor Publice Satu Mare, acuzat de luare de mită, luare de mită în formă continuată și abuz în serviciu în formă continuată, omul de afaceri Gheorghe Moiș, acuzat de dare de mită, și Soos Istvan, șe al Biroului Colectare și Executări Silite pentru Persoane Juridice din AJFP Satu Mare, acuzat de complicitate la dare de mită și spălare de bani.

Din rechizitoriu, aflăm că, în perioada noiembrie-decembrie 2013, dar și în cursul lunii martie 2014, Soos Istvan, în înțelegere cu șeful său direct, Ioan Mircea Ardelean, a pretins de la un om de afaceri mai multe obiecte de mobilier. Este vorba despre canapele fixe și extensibile, un pat dublu, saltele, perne și alte obiecte de acest gen, pentru mobilarea a patru locuințe care aparțineau lui Soos și Ardelean sau unor rude. Bunurile, în valoare de 12.500 de lei, au fost livrate de firma omului de afaceri la adresele indicate de Soos Istvan, fără a fi achitate. În schimb, Soos Istvan i-a dat de înțeles patronului firmei că șeful său, Ardelean, va proteja activitatea companiei acestuia cu ocazia derulării unor controale ale Fiscului local în perioada noiembrie-decembrie 2014. Procurorii spun că, pentru disimularea provenienței obiectelor de mobilier, Soos Istvan i-a cerut omului de afaceri să întocmească o factură fiscală către o companie a unei rude de-a lui Soos. Factura, deși emisă, nu a fost înregistrată în contabiliatatea firmei și nu a fost achitată niciodată.

Conform procurorilor DNA, între anii 2012 și 2014, șeful Finanțelor Publice Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, i-a creat unei persoane care, între 2007 și 2013, respectiv între aprilie și iunie 2014, a ocupat o funcție de conducere în cadrul Agenţiei Județene a Finanțelor Publice Satu Mare, o stare de inferioritate pe temeiuri de apartenență politică. Mai exact, “printr-o atitudine de continuă ostilitate, l-a determinat pe acesta să renunțe la funcția publică deținută, întrucât dorea ca acea funcție să fie ocupată de către Soos Istvan”.

La trimiterea în judecată, DNA a ținut să menţioneze că la instrumentarea dosarului procurorii au beneficiat de sprijinul SRI – Direcția de Informații Județeană Satu Mare.

Dosarul a ajuns la Tribunalul Bihor. În data de 22 iulie 2016, instanța de fond a decis condamnarea lui Ioan Mircea Ardelean la o pedeapsă de opt ani închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi, iar pe Gheorghe Moiș l-au condamnat la doi ani și zece luni de închisoare și cinci ani pedeaspă complementară a interzicerii unor drepturi. În ceea ce-l privește pe asociatul lui Virgil Măgureanu, Soos Istvan, acesta a primit o condamare de doi ani și opt luni închisoare cu executare, la care se adaugă cinci ani pedeapsă complementară. Instanța a dispus confiscarea sumei de 77.000 de lei, reprezentând contravaloarea mobilierului primit mită prin intermediul lui Soos Istvan, din care a fst scăzută valoarea bunurilor de care a beneficiat acesta.

În 5 iulie 2017, două luni după ce Virgil Măgureanu a înfiinţat fabrica de alcool, Curtea de Apel Oradea a decis, în recurs, condamnarea definitivă a lui Ardelean la patru ani cu executare, a lui Gheorghe Moiș la un an și şase luni cu suspendare, iar pedeasa lui Soos Istvan a fost majorată la patru ani închisoare cu executare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ