Fragmente din raport după control. Ce nu le-a spus Kovesi inspectorilor judiciari

124

Raportul întocmit de Inspecția Judiciară (IJ) după controlul efectuat la DNA arată mai multe nereguli depistate în activitatea instituției, inspectorii propunând cercetarea disciplinară, dar menținerea în funcție a Laurei Codruța Kovesi, potrivit documentului prezentat de Antena 3.

yq5g6e8ipl
Printre neregulile depistate de inspectori se numără tergiversarea unor anchete, dosare în care nu s-au făcut acte procedurale pentru o perioadă îndelungată sau redistribuirea/ repartizarea haotică a dosarelor, potrivit raportului Inspecției Judiciare.
Potrivit sursei citate, Inspecția Judiciară a depistat o cauză mai veche de 11 ani, una de pe 7 ani, două dosare mai vechi de șase ani, trei mai vechi de cinci ani și opt mai vechi de patru ani.

În cazul șefei DNA, raportul notează: „În ceea ce privește comunicarea cu procurorul-șef direcție, Laura Codruța Kovesi, care nu a fost analizată prin prisma atribuțiilor în cadrul echipei de control, ci doar prin prisma constatărilor directe ale echipei de inspectori, s-a constatat o comunicare defectuoasă a acesteia, comunicare caracterizată prin tendința de a-și menține propria părere și a se impune în adoptarea deciziilor, precum și prin aceea că se caută explicații exterioare persoanei sale, în cazul în care nu obține rezultatele urmărite. În acest mod se evită recunoașterea propriei responsabilități în situații de eșec și se reduc șansele conducătorului de a-și forma o imagine realistă despre evenimente și de a identifica măsurile de corecție reclamate de situațiile anterioare„.

În raport, inspectorii vorbesc și despre controlul dosarelor care erau intrumentate de procurorii Doru Țuluș și Mihaiela Iorga, revocați de șefa DNA.

„În ceea ce privește dosarele repartizate spre soluționare procurorului Țuluș Doru-Florin, și acesta revocat din funcție, deoarece procurorii cărora le-au fost repartizate dosarele nu au avut timpul necesar de a le studia, verificarea cauzelor s-a făcut doar pe fișe transmise inspectorilor, ceea ce nu constituie o verificare reală în cadrul unui control managerial. (…) Dat fiind refuzul constant de a fi prezentate spre verificare dosarele repartizate spre soluționare procurorului Moraru Iorga Mihaela, care a fost revocat din funcția de control la DNA, nu s-a putut efectua controlul ritmicității administrării probelor în aceste cauze”, se notează în raport.

Potrivit sursei citate, inspectorii au cerut verbal și scris procurorului șef pe 10 și 17 august situația cauzelor care au fost soluționate cu netrimiterea în judecată în 2016 și în care au existat măsuri de supraveghere tehnică ce trebuie comunicate în 10 zile de la încetarea măsurii fiecărui subiect al mandatului, iar aceasta a răspuns, verbal și scris, că nu există pentru anul 2016 situații de acest gen.

„Din cauza neprezentării situației referitoare la comunicarea prevăzută de art 145 Cpp pentru anul 2016, nu a putut fi verificată comunicarea către toți subiecții măsurilor de supraveghere tehnică, a acestei măsuri. Totodată, inspectorilor judiciari le-a fost prezentată doar situația soluțiilor de clasare dispuse prin ordonanță, nu și a celor dispuse prin rechizitoriu”, se menționează în documente.

Raportul a fost trimis Secției pentru procurori a CSM, joi, urmand să fie discutat într-o ședință a procurorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ