Fundația lui Soros pleacă din Ungaria

69

Fundația condusă de miliardarul american-maghiar George Soros a declarat, astăzi, că își închide activitatea în Ungaria și se relocalizează în Germania ca răspuns la politicile „represive“ ale guvernului lui Viktor Orban.

„Confruntându-se cu un mediu politic și juridic foarte dur în Ungaria, Fundațiile pentru o Societate Deschisă (OSF) își mută operațiunile și personalul internațional cu sediul în Budapesta în capitala germană, Berlin”, a spus astăzi într-o declarație.

OSF a declarat că acțiunea se datorează lui Orban care „impune restricții suplimentare” asupra organizațiilor neguvernamentale(ONG-uri). Premierul Orban, reales pentru a treia lună consecutiv, a acuzat de mai multe ori că Soros se ocupă de orchestrarea imigrației în Europa. La începutul acestui an, invocând preocupările legate de securitatea națională, așa-numita lege „Stop Soros”, a fost făcută cu menirea de a înăspri regulile pentru ONG-urile care primesc finanțare din străinătate.

Legea „ Stop Soros“ a fost „una dintre cele mai importante aspecte ale alegerilor, iar maghiarii au votat pentru ea“. Soros a lansat prima sa fundație în Ungaria în 1984, „folosind-o pentru a promova libertatea de exprimare în ultimii ani ai comunismului, a spus OSF. Prestigioasa Universitate Central Europeană (CEU), fondată la Soros, este, de asemenea, una dintre cele mai populare organizații din lume.

Lupta anti-imigrație dusă cu înverșunare de către Orban „a purtat o serie de campanii de ură” finanțate din banii contribuabililor pe scară largă” creând o imagine lui Soros de „inamic public“ al Europei.

Mai mult, reprezentatul OSF spune că „Guvernul Ungariei a denigrat și interpretat greșit munca noastră de dragul câștigului politic, folosind tactici fără precedent în istoria Uniunii Europene“, notează AFP

LĂSAȚI UN MESAJ