Clujul are 10 deputaţi şi patru senatori. În mod normal, cei 14 politicieni au fost aleşi şi trimişi de clujeni pentru a fi vocali şi pentru a le prezenta problemele în cele două camere. Cu toate acestea, politicienii respectivi sunt, din pricina firii molcome, ori emotive, sau poate că, pur şi simplu, nu sunt capabil să îi reprezinte pe cei care i-au trimis la “capitală”, de cele mai multe ori scumpi la vorbă. Majoritatea dintre ei, de mai bine de jumătate de an au vorbit în plenul camerelor în total circa 10 minute, multe dintre luările de cuvânt se reduc la câteva secunde. Unii ar putea spune că politicienii se conduc după dictonul “fapte, nu vorbe”, însă realitatea politică clujeană arată că, indiferent de culoarea politică, toţi fac aceeaşi “gargară”.

Adrian Oros + Traian Băsescu = LOVE

 

Adrian Oros este un deputat liberal care în decembrie 2012 a călcat pentru prima dată în Casa Poporului în calitatea oficială de ales al clujenilor. Tot atunci şi-a depus jurământul faţă de cei care l-au girat cu votul, jurământ care a durat 46 de secunde. În afară de aceste câteva secunde, deputatul liberal nu a vorbit decât în bancă cu colegii, în pauza de masă, pe culoare, la telefon, a răspuns la salutul portarului şi, probabil, a vorbit şi în gând, imaginându-şi cum ar putea perora de la tribună în faţa colegilor stupefiaţi de dicţia şi adâncimea sensurilor discursului. Însă, oficial, Oros, în jumătate de an, nu a vorbit decât cele 46 de secunde când a jurat că va conduce ţara într-o direcţie bună. În afară de aceste secunde, deputatul clujean se pare că se exprimă mult mai bine în scris. Ultima lui declaraţie politică are un titlu de mare angajament care este oarecum contradictorie: „Cuvinte care trebuiau pronunţate”. În această scrisoare trimisă fără “adrisant” probabil că Oros îşi exprimă întreaga lui fiinţă politică.

De asemenea, acelaşi deputat interiorizat a mai depus o serie de alte “bileţele de papagal” politice: „Traian Băsescu vrea să saboteze revizuirea Constituţiei”, „Traian Băsescu exercită presiuni asupra CCR”, „Guvernele PDL au rezolvat problemele din Valea Jiului cu telegondola portocalie şi acum oferă soluţii USL”,  „USL nu trebuie să uite: Traian Băsescu este acelaşi din 2005 şi 2009”. Ținând cont de faptul că “Traian Băsescu” îi ocupă gândurile într-o aşa măsură, este posibil că dacă l-ar împinge cineva la tribuna politică, Adrian Oroş ar spune doar un nume: Traian Băsescu!

Gustica a ţinut 1088 de secunde

 

Pe Steluţa Gustica Cătăniciu clujenii au trimis-o din consiliul local clujean direct în Camera Deputaţilor. Ea este tot deputat liberal aflat la prima legislatură, iar în decembrie anul trecut, jurământul ei faţă de popor a ţinut mai mult decât al colegului ei Oros: ea a jurat timp de un minut şi 13 secunde, devansându-şi colegul în mod clar. După acest moment solemn, timp de mai bine de jumătate de an, toţi românii i-au plătit salariul de deputat Steluţei Cătăniciu pentru a vorbi în plenul camerei, în mod oficial, timp de 1.088 de secunde. Însă, la fel ca toţi ceilalţi colegi, Cătăniciu a fost extrem de vocală în pauze şi, mai ales, la cafea. Este de formaţie profesională avocat şi, după cum se ştie, avocaţii ţin discursuri extrem de lungi şi elaborate pentru a îşi apăra clienţii. Poate acesta este şi motivul pentru care deputatul clujean a vorbit puţin peste 18 minute în jumătate de an. Toţi ştiu că de la discursurile prea lungi gura se usucă şi nimănui nu îi arde de vorbă când ai gura uscată. Cu toate acestea, Cătăniciu nu a stat degeaba. În jumătate de an ea a depus o singură interpelare: Desemnarea unui oraş din România pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Probabil aceasta este singura motivaţie politică şi socială pentru care ea s-a înscris în cursa pentru obţinerea unui post de reprezentant al clujenilor. Să se hotărască o dată şi pentru totdeauna care oraş va fi, dom-le capitală culturală!

Frumoasa doamnă a politicii clujene

 

Aurelia Cristea este deputat PSD. A pornit din “sânul” clujenilor, cunoaşte problemele oamenilor de rând care vin să îşi cumpere legume şi alte produse alimentare. Chiar dacă are o seamă de diplome şi distincţii academice, prima ei slujbă a fost cea de vânzătoare. Și pentru că munca înnobilează oamenii, ea a ajuns să îi reprezinte pe clujeni în Camera Deputaţilor. Dacă ar mai fi tras puţin de timp, jurământul ei ar fi putut fi de un minut, însă nu s-a putut: el a însumat 52 de secunde. În afară de acest moment solemn ea a vorbit de la tribună pentru 12 minute şi câteva sutimi de secundă. Printr-o serie de aur de cuvinte potrivite în 12 minute s-ar putea declanşa războaie nucleare sau eradica foametea. Însă nu a fost cazul. Tema preponderentă a discursurilor ei a fost “Viitorul României”, un gând incert pentru un angajament la fel de incert. Pe lângă aceste scurte discursuri, Cristea a depus şi declaraţii în scris. De departe se departajează cea intitulată “Autostrada Transilvania, această fată morgana a ultimilor zece ani!”, care lasă să se vadă că în spatele durităţii de politician se ascunde o fire sensibilă şi visătoare.

Ar fi putut fi preot!

 

Adrian Gurzău a rămas fidel lui Boc şi politicii portocalii. Este deja un “hârşâit” al politicii, fiind invitat pe post de “carne de tun” în emisiunile în care era atacat guvernul Boc. Este la al treilea mandat de deputat şi cu siguranţă ştie toate cotloanele Casei Poporului şi, poate că, a vizitat şi celebrele buncăre ale lui Ceauşescu. Cu siguranţă le-a arătat clujenilor nou veniţi unde este cafeaua bună, care chelner nu bagă degetul în ciorbă şi unde este hârtie la budă tot timpul. Însă nu i-a învăţat pe noii săi colegi să vorbească. Poate în Camera Deputaţilor ar trebui angajat un logoped pentru că, la al treilea mandat, din decembrie şi până acum Gurzău a fost vocal 35 de secunde. Multe se pot întâmpla în acest timp, dar la Gurzău s-a întâmplat doar jurământul. Pe lângă aceste secunde, el a depus 18 declaraţii politice în scris dintre care se departajează ultima:”Privatizarea CFR Marfă ar fi de competenţa cercetării organelor abilitate ale statului”. Cu siguranţă el s-a gândit la una dintre locomotivele vechi care acum câţiva ani mai pufăia pe şinele româneşti!

Zlati – Cel mai rapid deputat clujean

 

Radu Zlati a ajuns în Camera Deputaţilor din partea liberalilor. Pentru el totul pare simplu şi pus pe “forward”. După ce a jurat că face şi drege pentru români timp de 43 de secunde, în jumătate de an Zlati a depus o singură declaraţie în scris: “Prezentarea datelor istorice de considerare a datei de 10 mai ca zi a independenţei şi tradiţiei monarhice a românilor”. Atât! Însă şi-a primit toate salariile la timp.

Itu este Dej

 

Cine nu-l ştie pe Cornel Itu n-a fost niciodată în Dej. El, Cornel, este la al doilea mandat de deputat din partea PSD-ului şi în decembrie jurământul lui a durat 34 de secunde. Un scor bun, dacă e să ne gândim că alţii au rezistat mai puţin în această stare de solemnitate. În jumătate de an, Itu a mâncat, a băut, şi a plătit o parte din consumaţie cu banii din salariul de deputat. Totalul vorbelor de la tribuna oficială a Camerei: circa 6 minute. Vă rugăm să mai poftiţi pe la noi!

Parcă l-am văzut pe undeva…

 

Moldovan Ioan a intrat în Camera deputaţilor pe mâna lui Dan Diaconescu. Însă, după ce emisiunile OTV au încetat, Moldovan n-a mai “ţinut aproape” şi a plecat la Conservatori. acest partid pare o umbră în peisajul politic românesc, iar deputatul s-a adaptat aproape cameleonic. După jurământul de 35 de secunde, acest deputat a mai fost vocal de la tribună de două ori. O dată timp de trei minute a vorbit despre industria României. Oricum, în momentul de faţă nu poţi vorbi mai mult de atât despre ceva ce aproape că nu există. A doua oară acest deputat a reuşit performanţa, neegalată până acum, să se exprime timp de patru secunde! Chiar dacă este deputat clujean, ultima lui declaraţie în scris este despre ceva ce nu are nici o legătură cu Clujul şi, probabil, cu realitatea imediată: ”Salvaţi simbolul handbalului românesc – Clubul Oltchim Râmnicu Vâlcea!”

Poartă numele unui martir spaniol

 

Pe deputatul PC Vicenţiu-Mircea IRIMIE nimic, în afară de prenume, nu îl leagă de martiraj! În jumătate de an acest deputat a avut patru luări de poziţie în plenul Camerei Deputaţilor, dar în nici una dintre ele nu a transmis nimic din chinurile la care a fost supus tizul lui, diaconul spaniol Vincenţiu, unul dintre cei trei diaconi importanţi ai Bisericii antice. “Martirajul” lui vocal în “Sodoma” politicii româneşti a durat circa 8 minute. Ultima lui grijă politică a fost mâncarea şi se intitulează „Absenţa legumelor româneşti din hypermarketuri îmbogăţeşte mafia importatorilor”.

Doar jurământul pentru cea mai tânără prezenţă

 

Elena Ramona Uioreanu este soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj şi cea mai tânără “deputăriţă” clujeancă. Poate datorită vârstei şi a timidităţii caracteristice ea a rostit, în mod oficial, doar jurământul. În rest, la scris s-a chinuit să fie cât mai bine. Ultima ei declaraţie este aplecată spre “oamenii din mediul rural”, cunoscuţi pentru ceilalţi drept “ţărani”. În pofida tinereţii este preocupată de ceea ce este vechi, dacă stăm să citim declaraţia  „Cine nu are tradiţii, să-şi cumpere! Noi trebuie doar să le păstrăm!”. Datorită vârstei activitatea ei politică este plină de speranţe! „Sănătatea din Cluj se pune pe picioare”, este una din declaraţiile ei politice care poate fi contrazisă.

Cel mai vorbăreţ, un maghiar!

 

András-Levente Máté se află la al treilea mandat în periplul lui politic prin Camera Deputaţilor. Poate şi pentru că româna nu este limba lui maternă, politicianul clujean s-a străduit să îşi întreacă colegii pentru că el este cel mai vorbăreţ clujean din Cameră!

În jumătate de an, el a vorbit, în mod oficial, către colegii lui timp de peste 25 de minute! Nu se ştie dacă s-a făcut înţeles ori dacă mesajul a ajuns unde trebuie, însă este un record printre deputaţii clujeni! Trebuie felicitat şi pentru că nu a depus declaraţii populiste în care Băsescu va fi vinovat de venirea Antihristului sau că ceva trebuie făcut pentru a se întâmpla ceva. Temele lui preponderente au fost bugetul şi reglementările în domeniul audiovizualului, două aspecte pe care maghiarii ar trebui să le controleze, însă doar dacă vor autonomie!

99 de “mutalăi” plătiţi pe bani publici

 

Conform datelor de pe  site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, 99 dintre cei 583 de parlamentari au avut o singură intervenţie în plenul Parlamentului. O parte dintre aceştia au susţinut totuşi diferite proiecte legislative, cumulând 10% din totalul semnăturilor strânse în Parlament pentru astfel de iniţiative şi 3% dintre interpelările la adresa miniştrilor. Aproape jumătate dintre aceşti 99 de parlamentari sunt membri PSD, circa 30% sunt din PNL, iar restul se împart aproape egal între PDL, PP-DD, UDMR, UNPR şi PC. Printre aceştia se numără social-democraţii Mădălin Voicu şi Eugen Bejinariu, democrat-liberalul Theodor Paleologu, Gigi Neţoiu şi Damian Drăghici (UNPR) sau Antonie Solomon (PP-DD).

8.000 de discursuri

 

În această sesiune parlamentară, au fost înregistrate peste 8.000 de luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului şi peste 2.500 de interpelări la adresa miniştrilor, în timp ce numărul semnăturilor depuse de parlamentari pentru susţinerea diferitelor iniţiative legislative s-a ridicat la circa 3.000. Numărul parlamentarilor aleşi a fost de 587, la finalul sesiunii parlamentare rămânând 583 după ce trei dintre au demisionat, iar al patrulea şi-a pierdut mandatul ca urmare a condamnării la închisoare cu executare.

Cei mai activi

Cel mai activ dintre deputaţi este preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a înregistrat aproape 1.100 de intervenţii în plen. Acesta este urmat de social-democraţii Miron Mitrea şi Viorel Hrebenciuc, de liberalul Eduard Hellvig, de Tudor Ciuhodaru (PP-DD) şi de Ioan Oltean (PDL), cu peste 200 de intervenţii fiecare. La Senat, cele mai multe intervenţii în plen le-a avut democrat-liberalul Dumitru Oprea (peste 250). Acesta este urmat de liberalul Puiu Haşotti şi de liderul grupului senatorilor PP-DD, Haralambie Vochiţoiu (fiecare cu peste 100 de intervenţii).

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.