Oficialii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) au pierdut pe fond procesul cu Gazeta de Cluj în care solicitam să ne răspundă la o solicitare în baza Legii 544/2001 privind starea terenurilor şi a concesiunilor de la UBB. Publicaţia Gazeta de Cluj şi jurnalistul Tiberiu Hrihorciuc au fost reprezentaţi de către casa de avocatură Cărăbaş&Lungu, fără ajutorul cărora nu am fi reuşit să câştigăm procesul. Cu toate că sentinţa nu este irevocabilă, ea fiind atacată deja cu recurs la Curtea de Apel Cluj, s-ar putea ca şansele acestora să fie minime.

 

”Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele: Prin acţiunea înregistrată sub nr. 19841/117/2012 pe rolul Tribunalului Cluj, reclamantul Hrihorciuc Tiberiu a solicitat ca în contradictoriu cu pârâta Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj să se pronunţe o sentinţă prin care sa fie obligată pârâta la comunicarea în scris a informaţiilor de interes public pe care le-a solicitat prin cererea formulată în conformitate cu Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, obligarea pârâtei la plata sumei de 100.000 lei cu titlu de daune morale şi obligarea la plata cheltuielilor de judecată în motivarea acţiunii, reclamantul a arătat că la data de 30 octombrie 2012, a adresat pârâtei o cerere în conformitate cu Legea 544/ 2001, cerere înregistrată cu nr.16798/30.10.2012, prin care a solicitat informaţii de interes public şi anume:

– care sunt terenurile şi clădirile concesionate de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinară Cluj şi instituţiile subordonate acestuia în perioada 1 iunie 2004 -1 octombrie 2012? Care este suprafaţa fiecărui teren şi clădire în parte, daca au fost concesionate şi care este preţul plătit de concesionari ? Care au fost modalităţile, de concesionare în fiecare caz în parte şi când va expira aceasta? Are fiecare concesiune în parte clauza de prelungire? Care au fost serviciile concesionate de USAMV şi instituţiile subordonate în perioada similară? Care a fost preţul, câştigătorul şi modul în care s-a desfăşurat fiecare procedura în parte?

– care sunt terenurile deţinute de USAMV şi de instituţiile subordonate, care este suprafaţa fiecărui teren, şi care este utilizarea actuală a fiecărui teren în parte?

Pârâta, prin răspunsul din data de 28.11.2012, a refuzat să răspundă la oricare din întrebările amintite mai sus, menţionând fără a justifica, un caz de exceptare a informaţiilor de interes public şi anume cel prevăzut la art. 12 alin. 1 lit. c din Legea nr. 544/2001, susţinând divulgarea unor astfel de informaţii ar antrena răspunderea contractuală, în temeiul clauzelor contractuale stipulate în înscrisurile amintite. Totodată, referitor la terenurile deţinute de Universitate, s-a răspuns faptul că în prezent se desfăşoară acţiunea de întabulare, astfel încât informaţii exacte asupra lor vor putea fi oferite după finalizarea acţiunii.

Or, este greu de acceptat, faptul că în Ardeal, unde nivelul de dezvoltare al regimului de publicitate prin Cartea Funciară, toate terenurile deţinute de Universitate se află în proces de întabulare. Consideră reclamantul că acest refuz explicit de a pune la dispoziţia mass-media a acestor informaţii vatămă nu doar dreptul reclamantului de a avea acces la informaţii de interes public, dar mai ales dreptul societăţii civile de a avea cunoştinţă de clauzele contractuale menţionate în contractele de concesiune încheiate de Universitate. Arată reclamantul că toate cele trei întrebări formulate, privesc informaţii de interes public, iar motivele invocate de către instituţia publica nu se justifică, întrucât interesul public este mai presus de orice voinţă privată. Mai mult, simpla categorisire a acestor informaţii ca atingând principiul concurenţei loiale, nu reprezintă o motivare, ci un simplu refuz nejustificat. De asemenea, nerespectarea obligaţiei de furniza informaţiile de interes public a creat un prejudiciu moral în sarcina sa, pe care îl evaluează la valoarea de 100.000 lei.

Prin întâmpinarea formulată, pârâta Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj a solicitat respingerea acţiunii ca fiind nelegală. Pârâta a arătat că datele pe care le solicită reclamantul nu intră sub incidenţa art. 5 din Legea nr. 544/2001, acestea fiind de natura comercială şi sunt protejate de clauze contractuale de confidenţialitate.

Prin Sentinţa civilă nr. 8487/17.05.2013 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr.19841/ 117 /2012 s-a respins acţiunea formulată de reclamant, însă prin Decizia civila nr.9742/2013 pronunţată de Curtea de Apel Cluj la data de 14.10.2013 1 în acelaşi dosar s-a admis recursul declarat de reclamantul Hrihorciuc Tiberiu”, arată Tribunalul Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.