Cazul prezentat în amănunt cu familia ce a prejudiciat Statul Român prin evaziune fiscală cu banane aduse din Polonia şi Ungaria este în continuare judecat la Tribunalul Cluj. Vorbim de familia Sukosd, cei pe care procurorii au reuşit să-i prindă în timp ce aduceau camioane de banane fără documente în România şi care îşi acopereau urmele, ardeau şi înlocuiau CMR-urile pentru ca mai apoi să introducă marfa pe piaţă. Activitatea infracţională a acestora a fost de o asemenea amploare încât au reuşit să scoată de pe piaţă importanţi furnizori ce lucrau cu acte legale.

 

Dosarul supranumit „banane de milioane” se sparge în instanţă după ce s-a aflat că pe lângă anchetatorii din România ce i-au prins pe evazionişti au existat cercetări făcute de alte organe din Polonia.

 

La lauda mare se merge cu sacul… penal

Potrivit rechizitoriului aferent dosarului „banane de milioane”, Ştefan Sukosd, identificat ca protagonistul evaziunii fiscale, se dădea drept reprezentant al unei firme care deja era în atenţia celor de la DIIICOT. Posibil şi acest aspect să-i fi generat ghinionul de a intra în atenţia organelor de cercetare.

„În paralele, inculpatul Sukosd Ştefan s-a prezentat în faţa furnizorilor din Polonia şi Ungaria ca fiind reprezentantul a încă cel puţin patru societăţi comerciale din România, respectiv SC Pure Energie SRL, SC Ezel Fruct SRL, Citrus Fresh SRL, Rucar Grup SRL, calitate pe care nu o avea în realitate şi folosindu-se de datele de identificare ale acestor societăţi(un veritabil furt de identitate), a efectuat, în numele lor, achiziţii masive de banane, pe care le-a introdus în România prin eludarea procedurii de monitorizare a achiziţiilor intracomunitare de produse cu risc fiscal ridicat, vânzându-le ulterior fără întocmirea documentelor legale”, explică procurorul Paşca Radu Mihai de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Însă, una dintre aceste firme, CitrusFresh SRL era deja în atenţia celor de la DIICOT încă din anul 2012, adică cu trei ani înainte de cercetările procurorului Paşca.

Povestea a ieşit la iveală acum printr-un fragment din rechizitoriul dosarului mai vechi al grupului infracţional Sami ce purta porecla liderului, cu peste 20 de inculpaţi cu diverse cetăţenii.

„În perioada septembrie-noiembrie 2010 învinuitul Obeid Fadi a aderat şi sprijinit gruparea constituită de Tudor Emilian şi Degl Innocenti Alberto prin punerea la dispoziţie a societăţilor comerciale controlate de învinuitul Salameh Elaiwi pentru a efectua achiziţii intracomunitare de legume-fructe prin intermediul acestora, în schimbul unui comision şi în scopul sustragerii de la plata TVA către bugetul de Stat(…), prin intermediul SC Citrus Fresh” arată cei de la DIICOT.

Dosarul respectiv se află, după cinci ani, încă pe rolul Tribunalului Bucureşti. Recent, instanţa a încuviinţat o expetiză pentru firma Citrus Fresh dat fiind faptul că respectiva societate comercială încasa fapte infracţionale din mai multe direcţii, inclusiv din grupul evazioniştilor de la Cluj.

„Prin raportare la perioada septembrie – decembrie 2010 să se stabilească dacă reprezentanţii SC CITRUS FRESH SRL s-au sustras de la plata TVA corespunzător achiziţiilor intracomunitare şi comercializării ulterioare a mărfurilor pe piaţa internă. În caz afirmativ să se stabilească şi valoarea prejudiciului potenţial provocat bugetului public consolidat (inclusiv penalităţi) de către reprezentanţii SC CITRUS FRESH SRL” a decis instanţa.

banane-in-cutie

Sechestru pe averea evazioniştilor

Recent procurorii au cerut valorificarea anticipată a bunurilor pe care s-a instituit sechestrul asiguratoriu, pentru ca acestea să nu îşi piardă valoarea. Însă instanţa a fost de acord doar cu evaluarea maşinilor lui Ştefan Sukosd şi a fiicei sale Deszo Timea.

„În temeiul art. 252/1 al. 1 C.p.pen. admite în parte cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel formulată prin rechizitoriul nr. 59/P/2014 din data de 22.12.2015, având ca obiect valorificarea anticipată a unor bunuri mobile aparţinând inculpaţilor Sukosd Ştefan şi Deszo (fostă Sukosd) Timea şi în consecinţă: În temeiul art. 29 al. 1 din Legea nr. 318/2015 dispune valorificarea anticipată de către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a autovehiculelor indisponibilizate în baza ordonanţei parchetului nr. 59/P/2014 din data de 25.11.2014 prin care s-a dispus asupra acestora, instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, după cum urmează: – autovehiculul marca Daihatsu Feroza, aflat în proprietatea inculpatului Sukosd Ştefan din data de 28.03.2013, conform contractului de vânzare-cumpărare din data de 28.03.2013, depus la Primăria Cluj-Napoca; -autovehiculul marca Linhai, aflat în proprietatea inculpatului Sukosd Ştefan; -autovehiculul marca Linhai, aflat în proprietatea inculpatului Sukosd Ştefan; -autovehiculul marca Linhai, aflat în proprietatea inculpatului Sukosd Ştefan; -autovehiculul (Motociclu) marca Linhai, aflat în proprietatea inculpatului Sukosd Ştefan . -autoturismului marca Audi A4, aflat în proprietatea inculpatei Deszo (fostă Sukosd) Timea.În temeiul art. 29 al. 2 din Legea nr. 318/2015 dispune predarea bunurilor identificate mai sus către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, cu menţiunea că bunurile mobile respective au fost lăsate în folosinţa proprietarilor acestora, Sukosd Ştefan şi Deszo (fostă Sukosd) Timea. Dispune comunicarea prezentei încheieri către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi către Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Cluj ” a decis Tribunalul Cluj.

Important de menţionat este faptul că această acţiune s-a făcut dat fiind faptul că inculpaţii din dosar s-au folosit de aceste bunuri, care deja îşi pierd valoare şi acestora li se impută un prejudiciu de aproape trei milioane de euro.

În altă ordine de idei cei de la IPJ Cluj au încercat imediat după percheziţii şi valorificare tonelor de banane confiscate. Mai exact, având în vedere că trimiterea în judecată a inculpaţilor s-a făcut la doi ani de la descinderile efectuate de procurori, Gazeta de Cluj a încercat să meargă pe firul poveştii aflând aşadar că, în 2014 poliţiştii şi jandarmii clujeni au confiscat peste 35 de tone de banane de la domiciliile inculpaţilor.

„Activităţile poliţiştilor au vizat şase persoane bănuite că, în perioada 2012-2014, prin intermediul unor societăţi comerciale, ar fi importat fructe şi legume, cu precădere banane, din spaţiul intracomunitar, pe care le-ar fi comercializat pe teritoriul României, fără a înregistra toate operaţiunile comerciale în evidenţa contabilă, cauzând un prejudiciu de peste un milion de euro.

Sumele de bani sustrase de la plata taxelor către bugetul de stat, prin ascunderea sursei impozabile, ar fi fost investite în diverse bunuri pentru a le da o aparenţă licită, susţin poliţiştii.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au condus la sediul Inspectoratului de PoliţieJudeţean (IPJ) Cluj trei persoane, două dintre ele fiind reţinute pentru 24 de ore pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Totodată, au fost ridicaţi, în vederea continuării cercetărilor, peste 100.000 de lei, 3.200 de euro şi circa 400.000 de forinţi. De asemenea au fost luate şi documentele contabile şi tehnica de calcul.

În vederea recuperării prejudiciului creat a fost aplicat sechestru asigurator asupra a 24 de televizoare LCD, găsite într-un sediu social, iar peste 35.000 de kg de banane, în valoare de peste 130.000 de lei, au fost confiscate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.