Nume grele din politica romaneasca sunt implicate in constructia gropii de gunoi de la Cluj-Napoca. Societatea Confort, detinuta de Georgica Cornu, care se afla momentan in insolventa, are legaturi la cel mai inalt nivel care ajung pana la primul-ministru Victor Ponta, dar si la consilierul lui pe probleme juridice, Gyorgy Frunda. Insolventa a intarziat constructia gropii ecologice de gunoi, iar lucrarile vor fi finalizate cu cel putin trei luni intarziere. Patronul Confort, Georgica Cornu, care apare in presa ca apropriat al primarului Aradului, Gheorghe Falca, se pare ca s-a reorientat catre PSD cand acestia sunt la putere.

Uioreanu: Sunt in intarziere fantastica

”Intrarea in insolventa a firmei Confort nu afecteaza derularea afacerii pentru ca acolo era un consortiu. Ei au obligatia sa continue lucrarile. Sunt intr-o intarziere fantastica. Daca isi faceau treaba din toamna speram sa fie gata cu prima celula in iulie. Acum speram prima celula sa fie gata in toamna. Pe municipiu ii amendeaza ca nu au inchis groapa. Momentan nu se lucreaza din cauza conditiei vremii. Urmatoarea celula va fi construita in doi ani”,a declarat pentru Gazeta de Cluj Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Cine castiga din insolventa Confort?

Un proiect european care era cu mult in urma este cel al constructiei gropii ecologice din Cluj-Napoca. Principalul beneficiar al insolventei celor de la Confort este chiar firma unuia dintre cei mai importanti gunoieri din Romania, Silviu Prigoana cu a sa societate Rosal. Pe de alta parte, cel mai mult au de pierdut clujenii , care in loc sa viseze la alte proiecte din bugetul judetului, acesta va trebuit ocupat in mare parte cu re-constructia gropii. Firma Confort SA a castigat proiectul „Constructie Centru de Management Integrat al Deseurilor in judetul Cluj” pentru 107,5 milioane fara TVA. Contractul a fost initial castigat de Hidroelectrica. Societatea avea probleme de la inceputul semnarii acestui contract, cu toate acestea contractul fiind semnat la inceputul anului 2012. Cu un an mai tarziu, societatea se judeca in insolventa si fondurile europene au fost pierdute de noua administratie judeteana care nu a reusit o buna negociere cu societatile cu care avea contracte.
Cei de la Confort par sa-si fi pregatit insolventa cu mare talc. Procedura a inceput pe 20.09.2012 cand judecatorii de la Tribunalul Timis au dat incheierea din dosarul 8287/30/2012. Procedura s-a miscat foarte rapid, mai ales avand in vedere ca cei de la Confort au inregistrat cererea de insolventa cu doar 13 zile mai devreme. Urmatorul termen al procesului de insolventa este in 28.02.2013. In schimb, inaintea procedurii de insolventa datoriile firmei au crescut exponential, de la o indatorare de 223% pe 30.06.2012 la o indatorare de 674% pe 31.08.2012. In doar doua luni gradul de indatorare a firmei a crescut de trei ori, pana in acel moment cresterea fiind mult mai temperata de-a lungul anilor. Firma de insolventa care a prins contractul este Expert SA Arad.

Consilierul lui Ponta intra pe fir

Dupa deschiderea procedurii de insolventa, societatea Confort SA a devenit indatorata anumitor entitati, insa cea mai importanta este cabinetul avocatului Frunda Gyorgy. Acesta este un membru foarte influent din UDMR, care chiar daca uniunea nu a ajuns la guvernare, a fost numit consilierul pe probleme juridice al lui Victor Ponta.  Desigur, acesta este consilier doar onorific si neremunerat, insa apropierea acestuia de putere se pare ca l-a ajutat deja pe Gyorgy Frunda sa ajunga in apropierea firmei lui Georgica Cornu.

Confort SA, firma omului de afaceri Georgica Cornu, supranumit “Regele asfaltului din Banat”, a reusit dublarea valorii unui contract cu Regia Autonoma de Activitati Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, printr-o serie de acte aditionale in care cheltuielile au fost umflate aberant, a dezvaluit, la Antena 3, jurnalistul Oana Stancu in cadrul emisiunii “Exces de putere”, conform PressAlert. Firma a castigat contractul pentru instalatia de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii cu suma de 163.381.830,05 lei fara TVA pentru ca la final sa incaseze mai mult decat dublu, mai exact 341.173.335 lei fara TVA. Un control efectuat de Serviciul Antifrauda – Anticoruptie al Corpului de Control al ministrului Economiei a scos la iveala mecanismul folosit pentru sifonarea banilor publici.

Analizarea actelor aditionale ale contractului a scos la iveala faptul ca una dintre metode a fost umflarea pretului pentru schela metalica de 50 de ori. Peste 13 milioane de lei a costat inchirierea schelelor metalice, “o valoare anormal de mare tinand cont ca schelele oricum au fost inscrise ca montate in devizele initiale”. Daca cei 6.800 de metri lineari de teava au costat 5,7 milioane lei, doar 251 de bucati de teava curbata au costat peste 7 milioane de lei.  Un alt “tun” s-a dat la inlocuirea a 300 de metri de teava cu diametrul de 400, operatiunea ajungand sa coste peste 23 de milioane de lei, din care valoarea tevii reprezenta doar aproximativ 264.000 lei.  In schimb factura s-a umflat cu costurile a 272 bucati de teava curbata care au fost facturate cu peste 7,6 milioane lei sau cu cele ale unei macarale care ar fi lucrat non-stop pentru inlocuirea celor 300 de metri de teava, 4.477 ore, adica 186 de zile non-stop.

Institutii publice, sponsorizate de Confort

Institutiile publice au primit “sponsorizari” de la societatea Confort, iar aceleasi institutii au oferit contracte societatii. Orasul Ineu este un exemplu, acesta primind 1.500 de lei sponsorizare in 2010, iar cei de la Confort SA au primit trei contracte in perioada 2009-2010. Primul contract a fost semnat pe 12.09.2009, de 8,5 milioane de lei pentru constructia Centurii Sud, cel de-al doilea fiind pentru acelasi obiectiv, fiind acordati 1 milion de lei pe 18.01.2010, iar cel de-al treilea contract a fost  in legatura cu aceeasi centura si a fost semnat pe 18.01.2010, valoarea actului fiind de 525.451 lei.
Un alt exemplu de sponsorizare suspecta este cea a judetului Mehedinti, caruia societatea i-a acordat 10.000 de lei in 2010. Contractele semnate ulterior i-au tarat pe cei de la Confort pe la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Alte institutii publice sponsorizate de catre Confort SA sunt Primaria Calimanesti, Primaria Ponoarele, Primaria Liebling, Primaria Jimbolia, Primaria Calimanesti, Politehnica, comuna Cricova.

In prima faza, acest contract a fost atribuit consortiului format din firmele Hidroconstructia – Iridex – Argif, care au ofertat pentru 29,7 milioane de euro. Chiar daca, in prima faza, CJ Cluj a atribuit contractul firmelor care au cerut mai putini bani, decizia a fost contestata la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor si, ulterior, in instanta. Insa, in ambele situatii cei de la Confort SA si Vel Service SA au avut castig de cauza, astfel ca administratia judeteana a trebuit sa semneze cu cei de la Confort si Vel Service.
Centru Integrat de Management al Deseurilor este finantat din bani europeni si investitia totala este evaluata la 76 de milioane de euro, suma pe care Uniunea Europeana o sustine in proportie de 70%.
Acesta nu este singurul proiect pe managementul deseurilor castigat de cei de la Confort SA. In cursul lunii trecute, Consiliul Judetean Arad a acordat Proiectul “Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Arad” firmei Confort SA. Valoarea proiectului este 122.573.648 de lei, din care valoare eligibila conform POS, 112.905.765 lei. Din aceasta ultima valoare, co-finantarea Uniunii Europene prin FEDR a fost 80%, adica 90.324.607 de lei.

Afaceri cu ministri si fosti agenti

SC Vel Service SA este o societate care anul trecut a avut o cifra de afaceri de peste 24.7 milioane de lei, fata de anul trecut, cand cifra de afaceri a societatii a fost de 875.384 de lei, conform unui articol anterior din Gazeta de Cluj semnat de Razvan Robu. Potrivit site-ului Ministerului de Finante, firma are 14 angajati iar obiectele activitate sunt “Lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor” si “Lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat”.
Partea interesanta a acestei societati apare in structura actionariatului. SC Vel Service este controlata de Simona Badea si de firma STRUCTURAL CONSULT INVESTITII SI DEZVOLTARE SA. La randul ei, aceasta firma este a Simonei Badea, iar printre administratorii firmei se regaseste Ionel Blanculescu. Acest personaj este un fost ministru interimar al Sanatatii pe vremea lui Adrian Nastase si fost ministru delegat pentru coordonarea Autoritatilor de Control, in aceeasi perioada. Blanculescu a fost secretar de stat, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare si a lucrat 13 ani in Ministerul Apararii Nationale ocupandu-se cu “activitatea de analiza”. De asemenea, Blanculescu se poate mandri cu un certificat de atestare F.B.I. in activitatea de combatere a crimei financiare si de prevenire a folosirii circuitelor bancare in spalarea de bani murdari.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.