România riscă să intre în infringement din cauza tunurilor date la proiectul gropii de gunoi ecologice a Clujului. La sfârșitul lunii trecute, Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat că, în pofida faptului că până acum România nu a primit nici o condamnare, este de așteptat o accelerare a procedurilor de declarare a stării de infringement, pentru faptul că nu au fost respectate angajamentele luate vizavi de protecția mediului. CJ Cluj a eliberat abia la mijlocul lunii trecute cererile pentru emiterea autorizaţiilor de construire pentru lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deşeuri Cluj-Napoca (Pata Rât), Gherla, Turda şi Huedin, în situația în care proiectul de realizare a gropii de gunoi trebuia finalizat încă din 2013.

 

La nivel naţional niciunul dintre cele 32 de sisteme de management integrat al deşeurilor (SMID) pe care România le-a contractat în exerciţiul bugetar 2007-2013 al Uniunii Europene nu este complet operaţional.

Situația este extrem de dezastroasă la Cluj unde, în cadrul acestui proiect, au fost descoperite și sunt judecate în prezent infracțiuni de corupție.

Cea mai importantă problemă constă în faptul că vechile gropi de gunoi, care nu mai corespund standardelor în domeniu și care trebuiau închise, nu au fost dezafectate, printre care și Pata Rât din Cluj Napoca, precum și cele din Gherla, Turda și Huedin. Pentru acest lucru, Comisia Europeană (CE) a deschis o procedură de penalizare încă din 2007.

Potrivit Ministrului Mediului, Daniel Constantin, începând de la jumătatea acestei luni, Comisia Europeană intenționează să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Dacă România va pierde procesul, vom plăti o amendă de 1,7 milioane de euro, plus penalități zilnice de întârziere ce pot varia de la câteva mii la zeci de mii de euro, până la conformare, susține ministrul Daniel Constantin. Ministerul Fondurilor Europene a semnat însă contractul pentru realizarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor abia la finalul lunii aprilie 2016.

 

Băieți a la Cluj

La Cluj, proiectul SMID, finanțat de Uniunea Europeană, costă 45,5 milioane de euro iar această afacere este anchetată de DNA.

Contractul ”Închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din municipiile CLUJ, Gherla, Turda şi Oraşul Huedin” a fost câştigat de Asocierea SC NORDCONFOREST SA- SC FINARA CONSULT SRL- SC INTERDEVELOPMENT SRL pentru suma de 27.267.933,79 de lei, fără TVA. Contractul ”Închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din municipiile Câmpia Turzii şi Dej”, în valoare de 7.492.419,84 de lei, fără TVA, a fost câştigat de Asocierea SC GEIGER TRANSILVANIA SRL WILHELM GEIGER Gmbh&Co.KG-COPLAN CONSULTANTI ARHITECTI INGINERI SRL. Contractul ”Construire 3 staţii de transfer” a fost câştigat de SC Confort SA Subantreprenori aprobaţi: SC EUROPROCONSULT SRL pentru suma de 14.436.478,45 de lei, fără TVA.

Nordconforest SA este o societate cu sediul în Gilău controlată de Dorin şi Emil Aşchilean, alături de Dumitru Iorga. Dorin Aşchilean este acţionar şi la ACI Cluj, împreună cu fratele său Ioan Aşchilean şi fondatorul Băncii Transilvania Horia Ciorcilă şi oamenii de afaceri Agenor Gânscă şi Dorel Goia.

Interdevelopment SRL este deţinută de Radu Dan Păunescu şi Mihai Mircea Cozariuc, doi foşti angajaţi ai Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor. Cozariuc s-a ocupat, la un moment dat, de implementarea unor proiecte în valoare de 250 de milioane de euro, în domeniul mediului şi al transportului, componente ale Programului ISPA (Instrumentul Structural pentru Preaderare), înainte de aderarea României la Uniunea Europeană.

societăţile controlate de societatea germană Geiger, alături de consultanţii de la Coplan. Coplan Arhitecţi Ingineri este tot o firmă administrată de germani, Martin Theodor Steger şi Stephan Andreas Weber.

Societatea Geiger Transilvania SRL, cu sediul în Cristeşti, Mureş, a luat fiinţă în anul 1996, având ca obiect de activitate lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor. Societatea are doi administratori, Lorand Pal Fabian şi cetăţeanul german Georg Thomas Willy Geiger şi un asociat persoană juridică, Geiger Group România SRL. În 2013 firma a asigurat 221 locuri de muncă, a avut o cifră de afaceri de 87,2 milioane lei şi a înregistrat un profit de 4,3 milioane lei.

Lorand Pal a fost anchetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani, la o sesizare a Primăriei Paşcani privind un caz de fals în acte apărut în timpul analizei ofertelor depuse la licitaţie. Anul trecut, procurorii din Paşcani au transmis Primăriei un răspuns în care precizează că „s-a dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţelor în vederea efectuării de cercetări faţă de numitul Fabian Lorand Pal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 18 ind.1, alin. I din legea 78/2000/R, de către Direcţia Naţională Anticorupţie”.  Astfel, administratorul Geiger Transilvania este cercetat de DNA pentru folosirea de documente false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene.

 

Triada Besciu, Bittner şi Cocoş s-a asociat cu Călugăr de la Turda

Firma SC Eurotop Consulting SRL Cluj Napoca a semnat contractul ”Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi sprijin pentru Unitatea de Implementare a Proiectului” din cadrul proiectului REABILITAREA SITULUI POLUAT ISTORIC – DEPOZIT DEŞEURI PERICULOASE U.C.T. – Poşta Rât (Municipiul Turda) BENEFICIAR: Municipiul Turda pentru suma de 700.000 de lei, fără TVA.

În 2009, contractul ”Eliberarea amplasamentului de materiale periculoase (HCH) DN1, de pe secţiunea 2B, km 10+500, Autostrada Braşov – Cluj – Borş” a fost câştigat de Asocierea SC Euroconstruct Trading 98 SRL & SC UNI-Recycling SRL & SC SETCAR SA & I&C Transilvania Construcții SRL & SC MINESA & ICPM SA pentru suma de 102.167.092 de lei, fără TVA.

Printre reprezentanţii firmelor care au câştigat această licitaţie se numără Constantin Călugăr, un afacerist turdean, dar care a fost nevoit să intre în asociere cu o cunoscută firmă din Bucureşti pentru că afacerile mari se fac doar cu asociaţi mari. Firma SC Euroconstruct este o “abonată” a lucrărilor de anvergură pentru construcţia şi reparaţia de drumuri.  SC Euroconstruct este deţinută de Dan Besciu şi Sorin Vulpescu. Potrivit Grupului de Investigaţii Politice, în 2005, în primul an de guvernare al Alianţei DA, Euroconstruct Trading 98 SRL a primit de la Ministerul Transporturilor nouă contracte în valoare totală de peste 510 miliarde lei vechi (14 milioane euro).

 

Auditorul SMID Cluj este Boer, un baron local

La Cluj, valoarea totală a proiectului SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEŞEURILOR ÎN JUDEŢUL CLUJ BENEFICIAR: CJ Cluj a fost de 175.653.175,68 de lei, fără TVA. SC EPMC Consulting SRL in asociere cu SC BLOM Romania SRL a luat 1.335.449 de lei, fără TVA, pentru Asistenţă Tehnică pentru sprijin managerial în implementarea proiectului ”SMID din Judeţul Cluj”. SC Vitrina Felix Media SA a semnat un contract de 697.773,55 de lei, fără TVA, pentru ”Servicii de conştientizare publică”, SC Expert Cont SRL a semnat un contract de 80.000 de lei, fără TVA, pentru auditul proiectului, Asocierea SC Romair Consulting SRL – Enviroplan SA – EPEM a semnat un contract în valoare de 403.680 de lei, fără TVA, pentru Asistenţă tehnică din partea proiectantului.

Directorul SC Romair Consulting SRL, Gheorghe Boeru, este cercetat în dosarul „Herţanu”, pentru că ar fi dat mită şi pentru obţinerea unor contracte de consultanţă cu Primăria Sectorului 1 Bucureşti. Andrei Chiliman. Potrivit mediului de afaceri, Boeru era perceput ca „trimisul special” al lui Călin Popescu Tăriceanu în Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.