Guvernanții vor abrogarea Legii Dreptului la Informațiile Publice

53

În interiorul Guvernului are loc un proces de consultare ce vizează modificarea legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice. Dintr-un document citat de PressOne reiese că oficiali ai Ministerului Sănătăţii doresc chiar abrogarea acestei legi.

Legea 544/2001 permite oricărui petent să solicite instituțiilor statului date și informații despre cheltuirea banilor publici, contracte, organigrame, licitații, rapoarte și altele asemenea.

Documentul obținut de PressOne este un răspuns pe care oficiali din Ministerul Sănătăţii (MS) îl dau unei adrese a Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social − iniţiatorul procesului de modificare a legii.

Doi oficiali din MS propun nici mai mult, nici mai puțin decât abrogarea Legii 544/2001. Motivele? Cetățenii ar abuza de această lege, iar informațiile publice sunt, oricum, disponibile pe site.

Funcţionarii publici nu mai vor să alcătuiască sinteze de informaţii
Un reprezentant al Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social (MCPDS) a confirmat pentru PressOne că există o discuție despre modificarea Legii 544/2001, dar că se află într-o etapă incipientă.

În această fază, ministerele întocmesc documente de analiză privind implementarea acestei legi, precum şi propuneri de modificare, pe care le transmit Ministerului Consultării Publice.

După centralizarea și publicarea acestor propuneri, ar urma să fie organizate dezbateri publice, iar ulterior, să fie formulat un proiect legislativ de modificare a Legii 544/2001.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din Ministerul Justiției, la Guvern există în lucru un proiect de modificare a Legii 544 cu prevederi care “să împiedice ziariștii să ceară informații de genul listelor“.

Funcționarii publici se plâng că li se solicită crearea de informație nouă,și nu furnizarea de informație preexistentă.

LĂSAȚI UN MESAJ