Am promis că o să încerc o analiză a Guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu care conduce România de aproximativ două luni. Mă voi strădui să fiu obiectiv deoarece principala cauză a nemulţumirilor faţă de Guvern şi anume OUG 13/2017 s-a rezolvat. Actul normativ s-a abrogat prin OUG 14/2017 şi ultima ordonanţă a fost confirmată de Parlamentul României. Indiferent de ce s-ar spune, OUG 13/2017 a fost o greşeală a Guvernului şi acest lucru l-a recunoscut şi primul ministru Grindeanu. A stârnit un val de demonstraţii în România, dar şi în străinătate, ne-a afectat negativ relaţiile cu exteriorul, nepotrivite au fost şi declaraţiile lui Tăriceanu, premierul a fost la Bruxelles şi a făcut promisiuni solemne că nu se vor adopta acte în materie de justiţie decât prin Parlament, ceea ce este un lucru pozitiv. Demonstraţiile au scăzut în intensitate şi probabil lucrurile vor intra în normal. Nu trebuie să fim un pol de instabilitate aici, într-o zonă aşa de sensibilă a Europei. S-a spus că viitorul ministru al Justiţiei va fi doamna judecător Dana Gîrbovan de la Cluj. Personal, mi-ar fi plăcut acest lucru. Actuala propunere de ministru al Justiţiei este domnul Tudorel Stoica, fost judecător la Curtea Constituţională, cadru didactic şi rectorul Universităţii Al. I. Cuza de la Iaşi, deci are şi Moldova un ministru.

 

În scurta perioadă de la investire, Guvernul Grindeanu a făcut şi lucruri pozitive. Acest fapt este un adevăr incontestabil. S-au mărit pensiile şi acest proces va continua, au crescut salariile profesorilor cu 20% ceea ce este un procent considerabil, se vor mări retribuţiile şi la personalul nedidactic. Personalul medical şi sanitar va primi îndemnizaţii mai mari, în general bugetarii sunt favorizaţi. Acest proces s-a produs şi continuă în contextul anulării unor taxe şi impozite nefiscale de care beneficiază toţi cetăţenii ţării.

Primul ministru a început vizite de lucru la ministere, ceea ce, pe lângă faptul că este un lucru util, reprezintă o premieră în ţara noastră. Altfel se prezintă problemele ministerelor la faţa locului, decât într-o şedinţă de Guvern, oricât de bine ar fi pregătită aceasta. (Pentru exemplul contrar a se vedea cum l-a indus în eroare fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache pe Sorin Grindeanu în şedinţa de Guvern, când s-a aprobat OUG 13/2017, aşa că este bine că a plecat din cabinet, deoarece altminteri trebuie să fie restituit).

Dacă se va realiza programul de guvernare pentru concetăţenii mei şi în viitor vom avea veşti bune. Apoi, făcând parte din UE şi NATO, România nu poate face ce vrea, ci numai ceea ce este compatibil cu principiile democraţiei. Sunt relevante ceea ce s-a întâmplat în Polonia şi Ungaria, care au înregistrat derapaje de la democraţie. Din acest motiv, cred că atât Parlamentul, cât şi Guvernul nu vor alunea spre autoritarism, chiar dacă la Cotroceni au fost incomparabil mai puţini protestatari decât în Piaţa Victoriei.

Nu este mai puţin adevărat că prognozele Guvernului cu privire la creşterea PIB-ului c peste 5% sunt cu adevărat ”optimiste” cum le spunea Iohannis, care a promulgat atât legea bugetului de stat, cât şi legea bugetului asigurărilor sociale. Trebuie luat în considerare că în acest an se va mări considerabil nivelul de trai prin creşterea consumului.

Cei care spun că se vor îmbogăţi multinaţionalele greşesc. În primul rând, majoritatea produselor acestor firme se desfac pe piaţa internă, deci le consumă tot românii. Pe de altă parte, statisticile demonstrează că ponderea firmelor având capital românesc este mult mai mare decât a celor care au capital străin. Din această optică, bine ar fi să avem şi în anul 2017 investiţii străine cât mai mari deoarece această situaţie determină noi locuri de muncă şi, ceea ce este foarte important e necesar să avem o absorbţie cât mai mare din finanţările provenite de la Uniunea Europeană. În acest context, consider că avem nevoie de linişte în ţară.

Prudenţa este însă un corolar la orice măsuri luate de Executiv pentru creşterea consumului. Păstrarea deficitului bugetar în acest an în limita a 3% din PIB este comandament care nu permite abateri. Prin anii 2007, 2008 Tăriceanu, atunci prim-ministru, declara că economie duduie. Şi eu ca majoritatea concetăţenilor, aproape mi s-au dublat atât retribuţia, cât şi pensia., dar la sfârşitul guvernării Tăriceanu am intrat într-un impas financiar major din care cu greu ne-am putut reveni, iar această situaţie s-a remediat prin dureroase măsuri de austeritate, într-o ţară în care pensiile şi salariile sunt foarte mici în comparaţie cu alte ţări din UE.

Trebuie să se ridice nivelul de trai aşa cum preconizează Guvernul, dar numai în limita resurselor disponibile. Este axiomatic să nu poţi consuma mai mult decât produci şi mi-aş dori ca la sfârşitul anului curent să nu depăşim deficitul limită de 3% din PIB. Noroc că în cursul anului se mai pot emite ordonanţe de urgenţe prin care să se restructureze bugetul.

Ce se întâmplă acum în Grecia este un îndemn ca să nu procedăm la fel ca acolo. Apropo de Ţara Elladei în momentul de faţă, tot doamna Merkel o ajută cel mai mult din UE, dar şi marile instituţii financiare de credit: F.M.I, Banca Mondială etc.

Acum că avem un Guvern remaniat cu patru miniştri, trebuie să îi dorim acestuia rezultate bune, dar insist încă o dată, păstrând echilibrul între venituri şi plăţi.

23.02.2017

Adrian Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.