Guvernul Ponta a rămas restant cu 40 de răspunsuri la întrebările şi solicitările unor senatori. Dintre acestea, nu mai puţin de 12 îi aparţin senatorului Alin Tişe (ex PDL, actual PNL),  cinci senatorului Alexandru Cordoş (PSD) şi una senatorului  Marius Nicoară (PNL).

 

Noul ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul din Guvernul Cioloş, Ciprian Bucur, a transmis secretarului general un document  prin care semnalează că sunt 40 de întrebări adresate de către senatori Guvernului Ponta şi rămase fără răspuns.

Ciprian Bucur solicită Biroului permanent o analiză depre lista întrebărilor şi interpelărilor rămase fără răspuns de la Guvernul Ponta, în vederea luării unei decizii privind procedura de soluţionare.

„În acest context, supunem atenţiei propunerea ca întrebările şi interpelările respective să fie aduse la cunoştinţa autorilor acestora, prin grija Senatului, pentru a fi revizuite şi în eventualitatea în care se menţin, să fie reformulate de către membrii actualului Guvern”, scrie ministrul Ciprian Bucur în adresa înaintată Secretarului General.

În lista cu solicitările nesoluţionate se regăsesc trei dintre reprezentanţii clujenilor în Senatul României: Alin Tişe, Alexandru Cordoş şi Marius Nicoară. Singurul senator ce nu se află pe această listă este Laszlo Attila, de la UDMR.

 

alin tise

Alin Tişe, în fruntea solicitanţilor

Senatorul clujean de la fostul PDL, actualul PNL, Alin Tişe are cele mai multe solicitări nesoluţionate. Din totalul de 40 identificate de ministrul Ciprian Bucur, acesta figurează cu 12 întrebări fără răspuns din partea fostului guvern.

Printre subiectele la care Tişe cere lămuriri suplimentare sunt : Spitalul Regional de Urgenţă Cluj (informaţii despre stadiul finanţării şi finalizarea proiectului); cardurile de sănătate,  după întâi septembrie;  restanţele la elevii navetişti; redeschiderea segmentului de  autostradă Sibiu-Orăştie( mai precis întrebări despre realizarea conexiunii cu autostrada Transilvania); planul de eficienţă energetică; sprijinul pentru parcurile industriale (propunere de scutiri de impozite investitorilor ); pericolul pe care îl reprezintă şcolile fără autorizaţie; bugetul pe 2016 sau strategia deschiderii unor noi centre de vârstnici.

„Fac săptămânal două interpelări în Senat şi o întrebare către Guvern, pentru că aşa ne permite regulamentul. Probabil că din cauză că eram în Opoziţie îi enervam la câte adrese le-am făcut. Am căutat să abordez subiecte cu privire la proiectele mai mari pentru Cluj. În ceea ce priveşte bugetul pentru 2016, am formulat mai multe amendamente. Guvernul României era obligat să  răspundă. De altfel, din faptul că nu mi s-a răspuns deducem că fostul Guvern acţiona abuziv. Voi continua săptămânal cu astfel de întrebări . Săptămâna trecută am vorbit despre bugetul pe 2016: legat de perioada în care se va aduce în discuţie bugetul pentru anul viitor, cum va fi  structurat sau ce investiţii vor fi prioritare. Întrebările de acest tip sunt armele parlamentarilor”, declară senatorul Alin Tişe pentru Gazeta de Cluj.

Alexandru Cordoş  a întrebat despre locuri de cazare pentru studenţi, subiect abordat înainte de 1 octombrie; asfaltarea drumului judeţean 107 T; combaterea atacurilor informatice de tip troian bancar; sprijin pentru Spitalul Municipal Turda.

„Întrebările şi interpelările fac parte din instrumentul de control al executivului de către un parlamentar. Undeva până în 30 de zile trebuie să le primim în scris. Există două variante: întrebarea se poate face în plenul şedinţei în prezenţa ministrului vizat pentru a oferi un răspuns, sau în scris, către Guvern şi mai exact Ministerul specializat speţei. Eu am preferat să formulez întrebările întotdeauna, în scris pentru un răspuns mai elaborat. Desigur că nu e normal că nu s-au primit  răspunsuri la ele, cum nu e normal nici ca actualul Guvern să solicite în scris prin adrese către Camera Deputaţilor şi Senat să retragem aceste întrebări.

Întrebarea cu privire la locurile de cazare din Căminele Studenţeşti a venit în urma solicitărilor primite de la studenţi, era normal să întreb ce măsuri s-au luat pentru acordarea locurilor de cămine. De exemplu, la întrebarea mea cu  privire la Spitalul Turda este anexat un memoriu depus de conducerea spitalului prin care se solicită de la parlamentari să analizeze situaţia acestora. Spitalul a pierdut un proces cu un pacient, conducerea spitalului a considerat ca este vorba de malpraxis şi în această situaţie există asigurare şi nu spitalul trebuia să plătească daunele. De asta i-am scris Ministerului Sănătăţii. Chiar dacă s-a schimbat Guvernul, eu nu îmi retrag această întrebare deoarece am adresat-o Ministerului Sănătăţii, nu unei singure persoane ”, arată senatorul PSD, Alexandru Cordoş.

 

Nicoară vrea să ajute primarii

Senatorul Marius Nicoară apare cu o singură întrebare fără răspuns din partea Guvernului Ponta. Mai mult, acesta specifică faptul că a depus-o recent şi că încă e în termen pentru a primi răspuns, dacă nu se schimba Guvernul. De altfel, întrebarea lui Nicoară era cu privire la Modificarea regulilor de finanţare pentru proiectele depuse de Submăsura 7.2.

„Ultima întrebare pe care am  adresat-o fostului Guvern a fost formulată în urma unor discuţii pe care le-am purtat cu primarii din judeţ. Fiecare primărie ce depune un proiect pentru a cere finanţare, îşi face o autoevaluare şi calculează dacă se încadrează pe programele Guvernului sau nu. În general un proiect trebuie să ajungă la un punctaj ce depăşeşte 60-80 de puncte. Însă, după ce se anunţă faptul că se dă verde la depunerea de proiecte şi că au un termen limită iar, criteriile după care sunt punctate aspectele urmează un anumit tipar, mai mulţi primari au constatat că există situaţii în care au fost luaţi prin surprindere de schimbări ulterioare. Adică s-a prelungit termenul limită şi s-a schimbat baremul de punctaj. Nu mi se pare normal, desigur, aşa că am formulat o întrebare către fostul Guvern prin care să mi se comunice dacă nu pot rămâne regulile neschimbate în timpul demarării unui program ce finanţează proiecte.

Când nu se răspunde unei întrebări ce a ieşit din termenul de 30 de zile de la data la care a fost depusă, lucru care mie personal nu mi s-a întâmplat des, vorbim de o neglijenţă. Zilele trecute am stat de vorbă cu ministrul Ciprian Bucur şi a promis că va acţiona eficient în dialogul dintre Guvern şi Parlament” spune senatorul PNL, Marius Nicoară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.