Consorţiul Protan-ATEV a anunţat la mijlocul săptămânii trecute că s-a supărat, îşi ia „jucăriile” care ,oricum, sunt cam stricate şi va suspenda activitatea de  neutralizare a deşeurilor de animale. Asta, în condiţiile în care Protan câştigă milioane de euro de pe urma unui contract încheiat cu statul în 2006. Anunţul pare că nu este nimic altceva decât o constrângere, pe care cei de la Protan o fac pentru a primi bani mai mulţi şi mai uşor. Statul îşi dă şi el concursul la şmecheria Protan şi este pe cale de a emite o ordonanţă de urgenţă care să spele afacerile Protan.

În septembrie, Gazeta de Cluj prezenta modul în care Guvernul Tăriceanu se pregăteşte să emită o ordonanţă de urgenţă, prin care să „ajute” cu o serie de fonduri de la bugetul de stat una dintre firmele care se bucură de afaceri transpartinice cu statul. Este vorba despre afacerea Protan, care a început în 2006, în guvernarea PSD şi continuă nestingherită şi în cea actuală. Asocierea Protan-ATEV- pentru că este vorba despre un consorţiu româno-maghiar, întrucât UDMR-ul nu a putut fi lăsat pe dinafară, deoarece formaţiunea politică este utilă oricărui partid de guvernământ în cazul unei eventuale moţiuni de cenzură- a câştigat în 2006 un contract organizat de Agenţia Domeniilor Statului (ADS)  pentru gestionarea deşeurilor de animale din România. În momentul de faţă, doar Protan-ATEV se poate ocupa de această chestiune de importanţă naţională. De la preluarea contractului, cei de la Protan-ATEV au fost amendaţi de nenumărate ori de către autorităţile de mediu şi sănătate veterinară, pentru că nu-şi făceau treaba cum ar fi trebuit, totul culminând cu închiderea pentru şase luni a unui punct de lucru al celor de la Protan-ATEV. O parte din banii, pe care Protan-ATEV trebuiau să-i primească pentru ceea ce nu făceau, au fost sistaţi pentru ca şmenul să nu pară chiar atât de grosolan. Însă, la mijlocul săptămânii trecute, SC Protan a organizat o conferinţă de presă în care au anunţat că, în semn de protest (!) s-au hotărât ca din 17 noiembrie să sisteze colectarea de deşeuri animaliere şi să-i lase pe români cu “mortăciunile” în faţa caselor.
“SC Protan SA va suspenda activitatea de ecarisaj pe întreg teritoriul ţării. Începând de luni, 17 noiembrie, nicio unitate Protan nu va mai colecta deşeuri animale. Suspendarea activităţii vine ca o consecinţă directă a lipsei de reacţie la nenumăratele memorii înaintate autorităţilor direct responsabile de funcţionarea ecarisajului şi ,aici, mă refer la Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului. De când suntem concesionari ai ecarisajului, Ministerul Agriculturii ne-a tratat cu nepăsare, uitând că în 2006, Protan a contribuit decisiv la intrarea României în UE. Acelaşi minister ne datorează peste 4 milioane de euro, în timp ce colegii lor de la Ministerul de Finanţe ne ameninţă cu blocarea conturilor pentru neplata unor taxe la stat, în valoare de 1 milion de euro. Statul ne taxează pentru ceea ce tot el nu plăteşte”, anunţă Protan.

Lobby pentru cadavre

Această decizie nu ar putea fi pusă în practică atât de uşor pe cât a fost anunţată ,întrucât cei de la Protan nu au nici un interes să renunţe la un contract  gras cu statul şi în care costurile prestaţiei lor sunt subvenţionate 100% de stat.

În contractul iniţial ,încheiat între Protan-ATEV şi ADS, se specifică preţul de 0,21 euro/kilogram de deşeu neutralizat şi faptul că Protan-ATEV trebuia ca până în 2015 să facă o investiţie la centrele de neutralizare, de peste 17 milioane de euro.
După ce contractul a fost semnat, au apărut două acte adiţionale ,prin care suma pe care Protan-ATEV trebuia să o încaseze, se majora cu 19% (adică se adăuga şi TVA-ul), iar celălalt act adiţional modifica planul de investiţii. Ordonanţa de guvern care aşteaptă semnăturile miniştrilor Justiţiei (Cătălin Predoiu), Agriculturii (Dacian Cioloş), Economiei (Varujan Vosganian) şi a premierului Călin Popescu Tăriceanu va schimba o parte din clauzele contractuale ale înţelegerii încheiate între stat şi Protan-ATEV în următorul fel. În primul rînd, Protan va trebui să facă dovada că în procesul de neutralizare a apelat la serviciile unei societăţi de incinerare, chiar dacă în contractul iniţial consorţiul nu avea voie să recurgă la subconcesionarea de servicii. Acest punct va scuti Protanul de investiţiile pe care ar fi trebuit să le facă la punctele de neutralizare.
Al doilea punct se referă la faptul că guvernul va plăti sumele restante din 2006 în cursul acestui an. Fapt care contravine legii 500/2002, a finanţelor publice.
Astfel, această ordonanţă de urgenţă va avea alura unei salvări oportune. Cei de la Protan nu vor mai fi nemulţumiţi şi îşi vor deschide porţile pentru deşeurile pe care, oricum, au dovedit până acum că nu au capacitatea să le proceseze. Iar guvernanţii se vor mândri că au găsit o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme.

Cine închide pe cine?

La Cluj, ultimul val de amenzi care s-a abătut asupra unităţii Protan din Dej a venit din partea Direcţiei Apelor Someş-Tisa (DAST), care a arătat că activitatea Protan SA Dej încalcă flagrant cerinţele legale din domeniul managementului deşeurilor şi al resurselor de apă.  DAST a arătat că disfuncţionalităţile constatate în funcţionarea Protan Dej reprezintă riscuri pentru sănătatea populaţiei şi pentru protecţia mediului. Staţia de epurare existentă este depăşită tehnic, neputând să asigure epurarea corespunzătoare a apelor reziduale. În prezent, aceasta asigură doar tranzitarea apelor uzate tehnologic spre canalul deschis Cuzdrioara, care ajunge să se verse în râul Someş. Marius Mînzat, directorul DAST, a tras numeroase semnale de alarmă, precizând că efectele asupra calităţii factorilor de mediu sunt grave. Apele evacuate în canalul Cuzdrioara înregistrează, în mod constant, depăşiri mult peste limitele admise, afectând semnificativ calitatea apei.  

Numai în ultimii doi ani, valoarea sancţiunilor contravenţionale aplicate de către DAST este de 215.000 lei vechi. “Am constatat nerespectarea condiţiilor legale de funcţionare, tehnologii ineficiente de epurare a apelor uzate şi multe alte abateri repetate şi grave de la condiţiile reglementate pentru care am aplicat aceste amenzi”, a subliniat directorul Mînzat.  
Cea mai recentă amendă, în valoare de 75.000 de lei, a fost aplicată de către inspectorii DAST în data de 03 noiembrie 2008, când Protan a fost descoperit că a evacuat apele uzate, producând poluarea pârâului Uriu şi ,implicit, a râului Someş, precum şi infestarea pânzei freatice.
În ultimii doi ani, numai cei de la DAST au aplicat penalităţi în valoare de 342.620 de lei, valoarea penalităţilor calculându-se în funcţie de cantitatea de poluant evacuat peste limitele admise.  
Cei de la Protan au reclamat în cadrul conferinţei organizate la Bucureşti că autorităţile statului refuză să achite taxa de neutralizare, în valoare totală de peste patru milioane euro, restantă din 2006. Directorul general al Protan, Cristina Miu, a arătat că este total nemulţumită de “tratamentul” pe care îl aplică autorităţile societăţii sale, deoarece, în timp ce statul are datorii de milioane de euro faţă de Protan şi nu vrea să le achite, Ministerul Finanţelor ameninţă cu blocarea conturilor societăţii pentru neplata unor datorii către stat. “Statul ne taxează pentru ceea ce tot el nu plăteşte. Până acum, am investit 20 milioane de euro în tehnologie pentru a ne putea adapta cerinţelor europene, iar statul român nu şi-a achitat datoriile faţă de noi, pe care le are în baza contractului de concesiune. Suntem nevoiţi să suspendăm activitatea de ecarisaj în toate sucursalele, până când statul va respecta contractul de concesiune şi ne va achita integral restanţele. Avem opt filiale în ţară care nu vor mai colecta deşeurile animale şi atunci putem admite că va urma un dezastru ecologic, dar asta este ceea ce putem face în prezent”, a spus Cristina Miu.

SC Protan are contracte de colectare şi neutralizare a deşeurilor de origine animală cu 8.760 agenţi economici şi cu 2.505 consilii locale şi primării. Activitatea prestată pentru administraţiile locale se face gratuit, urmând ca societatea să îşi recupereze banii de la bugetul de stat, conform contractului de concesiune semnat în 2006. Reţeaua Protan a fost înfiinţată în anii ’50. În 2002, Protan a fost privatizat de APAPS, pachetul majoritar fiind preluat de compania Phoenix-Farm. În mai 2006, asocierea S. C. Protan SA-ATEV  a devenit, prin licitaţie, concesionara activităţii de ecarisaj la nivel naţional.

În prezent, Protan încasează un tarif de neutralizare de 0,21 euro/kg de deşeuri animale, bani care trebuie recuperaţi de la Ministerul Agriculturii. Totodată, reprezentanţii companiei au mai declarat că cei 350 de angajaţi ai Protan din ţară vor fi notificaţi, iar în circa două săptămâni urmează să intre  în şomaj. Afacerea Protan poate atinge 10.000.000 de euro anual.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.