Premiul I al hackathon-ului, desfășurat la Cluj-Napoca, a fost câștigat de o echipă clujeană de ingineri programatori, care a creat în 24 de ore un dispozitiv care măsoară intensitatea solară și puterea vântului.

Cu ajutorul dispozitivului, denumit Green Box, se poate stabili utilitatea unei investiții în instalații solare și eoliene și în cât timp se face amortizarea.

‘Am creat un dispozitiv, numit Green Box, care este capabil să capteze razele solare, intensitatea solară, prin intermediul unui mic panou solar, dar și puterea vântului. La nivelul țării avem acces la date meteo, iar pentru fiecare casă putem determina utilitatea montării unei instalații solare sau eoliene și care este eficiența ei. Un astfel de dispozitiv ar fi foarte ieftin, noi am calculat că ar fi în jur de 50 de dolari și timp de un an ar putea oferi informații utilizatorului dacă merită să investească într-o astfel de instalație și în cât timp își va recupera investiția. Datele colectate sunt stocate și se pot face grafice cu evoluția temperaturii sau puterea vântului timp de un an. Dispozitivul are aplicabilitate reală și poate fi vândut ca produs’, a declarat, duminică, Ioan Paul Pirău, membru al echipei câștigătoare.

El a mai spus că dispozitivul Green Box poate fi folosit și în agricultură.

‘Având mai mulți senzori de umiditate, ploaie, temperatură, calitatea aerului, presiune atmosferică, se poate determina un tipar meterolorogic într-o anumită zonă, iar pe baza acestui tipar se poate determina cu o anumită acuratețe care ar fi cele mai bune culturi agricole care pot fi cultivate într-o anumită perioadă a anului’, a mai spus Pirău.

Peste 1.300 de persoane din țară și din străinătate, printre care se numără lideri mondiali în domeniul investițiilor, inovației și tehnologiei s-au reunit la Cluj, la cel mai mare eveniment din România dedicat tehnologiei, Techsylvania.

Producătorul executiv al Techsylvania, Oana Petruș, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că evenimentul are două componente, un concurs și o parte de conferințe.

‘Hackathon-ul este unul dintre singurele din România, unde interesul este foarte prezent, s-au înscris peste 130 de persoane și biletele le-am vândut foarte repede. Noi suntem singurul hackathon care este focusat pe werable și connected devices. Asta înseamnă că noi aducem gadget-urile și participanții codează pe ele, adică fac aplicații în cele 24 de ore ale hackathon-ului pe device-urile pe care noi le oferim. Anul acesta avem drone, avem dispozitive de realitate virtuală, partenerii noștri de la HTC chiar au adus pentru prima dată în România HTC Vive, care este dispozitivul lor de realitate virtuală și care se poate testa aici. Partenerii noștri de la Bitdefender au adus dispozitive IoT care se pot câștiga. Dacă participanții doresc, ei pot să le găsească vulnerabilitățile și pentru fiecare dispozitiv unde găsesc vulnerabilitatea respectivă, acel dispozitiv se câștigă’, a menționat Oana Petruș.

După hackathon, luni și marți va fi organizată, în cadrul aceluiași eveniment, o conferință.

‘În momentul de față avem peste 1.100 de participanți la conferință; ca număr de participanți e cea mai mare din România. Sunt nume foarte mari. Printre ei e Tim Draper, unul dintre cei mai mari investitori din Silicon Valley, miliardar, care a investit în TESLA, Hotmail, Skype. O să-l avem pe fondatorul Ubuntu, Mark Shuttleworth, care vine și el pentru prima dată în România și se adresează tuturor celor care sunt pasionați de Linux și de Ubuntu’, a mai spus Oana Petruș.

Techsylvania se desfășoară în perioada 21-24 mai, la Casa de cultură a studenților din Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.