om după gratii

Județul Cluj a înregistrat cea mai mare valoare a ratei criminalității în anul 2015. A fost cea mai mare valoare înregistrată la nivel național, de 301 condamnări la 100.000 de locuitori.

În ciuda creșterii ratei criminalității în intervalul 2011-2015, din 2016 aceasta a cunoscut o scădere bruscă. Clujul s-a situat în 2016 aproape la coada clasamentului ratei criminalității, cu doar 136 de condamnări.

În ultimii douăzeci de ani, rata criminalității s-a redus la mai bine de jumătate din valoarea maximă înregistrată la sfârșitul anilor ‘90. Factorii socio-economici au influențat puternic evoluția ratei criminalității din România. O treime din județele României au cunoscut o evoluție sinuoasă a ratei criminalității, cu un ecart foarte mare între valoarea minimă și valoarea maximă înregistrate într-un interval de timp redus.

Un studiu realizat de cotidianul.ro asupra criminalității înregistrate în fiecare județ al României a pornit de la informațiile furnizate de Institutului Național de Statistică (INS). Potrivit INS, rata criminalității reprezintă numărul persoanelor condamnate definitiv la 100.000 de locuitori. Dacă în 1998 lider în topul criminalității era județul Mehedinți, în 2016 primul loc a fost ocupat de Tulcea.

Transilvania și-a menținut evoluția echilibrată a ratei criminalității, menținându-se de-a lungul a două decenii în topul cu cea mai mică rată a criminalității.

În estul țării sunt câteva județe care atrag atenția prin creșterea ­accelerată a ratei criminalității: Vaslui, Vrancea, Brăila și Tulcea, care ocupă și locul întâi în ­clasamentul național în 2016.

Tulcea

În ultimii 10 ani, Tulcea s-a clasat aproape permanent în fruntea clasamentului național, înregistrând cele mai ridicate rate ale criminalității. Astfel, din anul 2012 până în 2016, Tulcea a înregistrat cea mai mare rată a criminalității din România, cu peste 300 de condamnări la 100.000 de locuitori, în fiecare an. Dacă în majoritatea județelor țării evoluția ratei criminalității a parcurs o pantă descendentă, în Tulcea tendința este de creștere în ultimii 6 ani.

Brăila

Rata criminalității în județul Brăila a avut un parcurs constant, poziționând județul la jumătatea clasamentului național privind rata criminalității. Excepție constituie perioada dintre 2007 și 2012, când Brăila a fost în fruntea clasamentului, cu o rată a criminalității între 350 și 400 de condamnări la 100.000 de locuitori. Cu toate acestea, din 2012 încoace, rata criminalității este într-o ușoară scădere. În anul 2016 rata criminalității a scăzut la mai mult de jumătate față de valoarea maximă istorică atinsă de acest județ, înregistrându-se 116 condamnări la 100.000 de locuitori.

Vaslui

Din 2006 până în 2008 județul Vaslui a înregistrat cea mai mare rată a criminalității din țară, cu peste 400 de condamnări la 100.000 de locuitori. Situația s-a repetat și în 2010. De atunci până acum, județul Vaslui se găsește constant în top 10 județe cu cea mai mare rată a criminalității.

Vrancea

Curios este faptul că în perioada în care județul Vaslui nu a ocupat locul întâi în clasamentul național, acesta i-a fost luat de județul Vrancea. În anul 1998, Vrancea ocupa locul al doilea, după Mehedinți, ca număr de condamnări. Poziția a fost menținută până de curând, când valorile ratei criminalității înregistrează scăderi.

În cei douăzeci de ani analizați observăm că evoluția ratei criminalității la nivelul Capitalei este constantă, fără diferențe considerabile de la un an la altul. Totuși, dacă ne referim la sudul țării, se poate observa o creștere a ratei criminalității în județele Teleorman și Giurgiu în ultimii 3 ani, contrar tendinței naționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.