Unul dintre primele hoteluri deschise in Cluj-Napoca, actualul Hotel Melody a fost revendicat de catre Biserica Romano-Catolica, scrie Ziar de Cluj. Ridicat si administrat in secolul XIX de catre un ordinul calugaresc “Surorile Sociale”, edificiul a fost transformat in hotel in secolul XX.

Biserica Romano-Catolica a revendicat cladirea care adaposteste Hotelul Melody din inima Orasului Comoara. Potrivit juristului Arhidiecezei Bisericii Romano-Catolice din Alba-Iulia, cererea a fost depusa acum mai bine de 10 ani, insa inca nu a fost solutionata.

“S-a depus cererea demult, in 2003, insa nu a fost solutionata nicicum. Deocamdata nu s-a ajuns la niciun fel de solutie”, a confirmat Komaromi Attila, juristul Arhidiecezei Romano-Catolice.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Biserica Romano-Catolica a depus 63 de cereri de retrocedare pentru imobile din municipiul Cluj-Napoca.

Cererile au fost depuse in anii 2003, 2005 si 2006.

Desi dosarul pentru imobilul din Piata Unirii, numarul 29 a fost depus de peste 10 ani, Comisia speciala de retrocedare inca nu a dat vreun raspuns.

“E prematur sa discutam despre ce se va intampla pana nu stim care va fi solutia. Sa vedem daca se va restitui natura, sau daca se vor acorda masuri compensatorii”, a continuat Kovaromi.

Mai mult decat atat, nici actualii proprietari sustin ca nu stiu care va fi soarta cladirii, din moment ce nu au primit vreo instiintare in acest sens.

“Noi nu stim nimic despre vreo cerere revendicare. In tot cazul si de acum inainte aici va fi tot hotel”, a spus Bianca Trif, administratorul Hotelului Melody.

Cladire intabulata cu scopuri educationale

Istoricul cladirii arata ca actualul Hotel Melody a fost construit si administrat de catre “Surorile Sociale”, ordin calugaresc din Biserica Romano-Catolica.

“Cladirea a fost construita cu destinatie de hotel in secolul XIX. A fost al doilea hotel construit in centrul istoric al Clujului. Era in proprietatea unui ordin calugaresc, ei tineau hotelul, iar inauntru era o mica capela”, a explicat istoricul Lukacs Jozsef.

Potrivit actelor, cladirea din Piata Unirii de la numarul 29 a fost intabulata cu scopuri educationale si a fost administrata de Statusul Romano-Catolic, organizatie laico-religioasa specific ardeleana care functiona pe langa Biserica. Potrivit istoricilor, Statusului a functionat de la inceputul secolului al XVI-lea, ca o reactie de conservare a credintei si traditiei catolice in perioada infloririi protestantismului reformator.

Preluare Ziar de Cluj

sursa foto: Vechiul Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.