Costică Pocol, cunoscutul campion în ilegalităţi s-a apucat de extinderea Pieţei Mărăşti pentru a-şi amenaja magazine pentru viitori comercianţi în locul special pentru tarabe. Pocol s-a pus iar pe treabă şi aşa cum ne-a obişnuit, fără a respecta vreo normă de disciplină în construcţii, apar noi gherete în incinta Pieţei Mărăşti.

 

Complexul comercial Piaţa Mărăşti sau mai zis, hardughia din Piaţa Mărăşti este administrată de Costică Pocol şi de asociatul său Teofil Tripon. Nimeni nu-l poate opri pe Costică, nici măcar Emil Boc, aşa că fără niciun fel de autorizaţie, apar ca ciupercile după ploaie, noi gherete în incinta Pieţei Mărăşti.

Este cunoscut deja faptul că extinderea Pieţei Mărăşti, a întâmpinat de-a lungul timpului nenumărate probleme. În urma mai multor materiale publicate în exclusivitate în Gazeta de Cluj, s-a sesizat neregulile grave ale imobilului din Piaţa Mărăşti.

 

Poveste fără sfârşit

Construcţiile lui Costică Pocol au intrat de mult timp în vizorul opiniei publice, în principal din cauza numeroaselor nereguli sesizate cu privire la acestea. Astfel, din 1999 de când Costică Pocol a pus mâna pe Piaţa Mărăşti, locuitorii din blocurile învecinate nu mai au linişte. Ei s-au plâns în nenumărate rânduri reprezentanţilor administraţiei locale despre ilegalităţile pe care Pocol le comite în construcţia imobilului său. Deşi doleanţele lor au fost ascultate atât de primarul de atunci, Gheorghe Funar, cât si de actualul executiv al municipiului, nici până în prezent situaţia imobilului din Piaţa Mărăşti nu a fost rezolvată pe deplin.

În inima cartierului Mărăşti, Pocol a urâţit Clujul şi a ridicat pe nesimţite, etaj după etaj, complexul comercial Piaţa Mărăşti. Gazeta a dezvăluit faptul că imobilul situat în incinta Pieţei Mărăşti este construit ilegal, la respectiva construcţie fiind sesizate o mulţime de nereguli. În primul rând, conform plăcuţei de şantier, imobilul din Piaţa Mărăşti are destinaţia de spaţii comerciale şi alimentaţie publică, având regim de înălţime S+P+2E – S+P+5E, fiind situat pe B-dul 21 Decembrie 131-135. Ciudăţenia este că pe acea parte a străzii imobilele au numere pare, Pocol obţinând autorizaţia pe un număr situat pe partea cealaltă a bulevardului. Această situaţie este cu atât mai hilară cu cât în istoria municipiului nu s-a mai înregistrat un asemenea caz de „eroare” administrativă.

De asemenea, distanţa dintre construcţia lui Pocol şi blocul vecin este, pe alocuri, şi sub un metru. Mai departe, construcţia respectivă este realizată fără fundaţie, existând oricând pericolul de a se prăbuşi. Mai mult, imobilul aparţinând lui Costică Pocol este construit pe magistrala de apă, în cazul unei defecţiuni, echipele de intervenţii nu vor putea interveni.

Reprezentanţii Poliţiei Comunitare au sancţionat construcţia lui Pocol, aplicându-i amenda maximă pentru neregulile depistate. Inspectorii Serviciului Control Urbanism şi Disciplină în Construcţii au epuizat toate căile legale care se impuneau în acest caz.

 

Altă aventură de-a lui Pocol

Imobilul din Piaţa Mărăşti nu este singura construcţie dubioasă marca Pocol. Acesta a mai reuşit să ridice şi alte construcţii ilegale, fără a fi sancţionat de către autorităţi. În anul 2008, Emil Boc a acuzat fostul Consiliu Local Cluj-Napoca pentru că a acordat autorizaţii de construire pentru nişte „monstruozităţi urbanistice”, făcând referire la imobilul „celebru” realizat de Pocol, Hotelul Cristian din Piaţa Mihai Viteazu, când Pocol a obţinut autorizaţia de construire pentru o gheretă, dar el „şi-a tras” un hotel de toată frumuseţea. La vremea respectivă, Boc a anunţat că a dorit să demoleze construcţia cu pricina încă din 2006, dar autorizaţia de construire era valabilă şi, în consecinţă, a fost nevoit să lase lucrurile aşa cum sunt. Vina principală pentru acest lucru aparţine instituţiei conduse, în perioada respectivă, de liderul PRM, Gheorghe Funar, fostul primar al municipiului.

boc la coasa

Boc în război cu ilegalităţile lui Pocol

Hardughia afaceristului Costică Pocol din Piaţa Mărăşti a intrat în dizgraţiile primarului Emil Boc, acesta, sesizându-se asupra ilegalităţilor care se comit la respectiva construcţie, după o întâlnire avută cu locuitorii cartierului Mărăşti. Primarul Emil Boc a afirmat că va face tot ce-i stă în putinţă pentru ca imobilul construit ilegal să “cadă”, punând capăt astfel anilor de chinuiri prin care au trecut locuitorii din zonă.

După ce Poliţia Comunitară a epuizat toate mijloacele de “atac” în acest caz, edilul municipiului Cluj-Napoca i-a asigurat pe cetăţeni că nu va permite “ca în acest oraş să apară monstruozităţi ca acea construcţie”. Deoarece nu mai existau alte căi de atac, în 2008, la iniţiativa lui Boc, s-a depus o plângere penală împotriva lui Costică Pocol, în speranţa că astfel se va putea demola clădirea.

„Nu putem să dispunem demolarea din cauză că imobilul este construit pe domeniul privat. Dacă era construit pe domeniul public, construcţia era demolată demult. Avem nevoie de o decizie judecătorească, iar când o vom obţine, vă garantez că imobilul va fi demolat”, a mai precizat edilul municipiului Cluj-Napoca.

 

Legal, autorităţile nu pot demola construcţia

Imobilul din Piaţa Mărăşti nu va fi demolat. Autorităţile locale ridică din umeri. Poliţia Comunitară a epuizat sancţiunile. Boc a pierdut în faţa lui Pocol.

Hardughia afaceristului Costică Pocol din Piaţa Mărăşti a fost declarată „legală”. Cu toate că se vede cu ochiul liber că respectivul „centru comercial” nu respectă nicio normă de disciplină în construcţie, organele competente au respins toate solicitările autorităţilor de a-l pedepsi pe Pocol sau de a demola clădirea.

Şi fostul primar Sorin Apostu a declarat pentru Gazeta de Cluj că nu înţelege de ce instanţa a declarat legală construcţia, cu totul că se vede cu ochiul liber că nu e aşa, dar că nu poate decât să respecte decizia.

“Chiar dacă instanţa a decis că s-a respectat autorizaţia de construire, realitatea nu este aceasta. Dacă cea mai înaltă instanţă care trebuia să analizeze situaţia a zis că totul este în regulă, nu ştiu ce putem face. O să urmărim în continuare respectiva clădire, o să dăm în continuare sancţiuni, între timp s-au mai ridicat etaje, s-au mai pus scări, dar probabil că imobilul va rămâne acolo. Pasul următor este să oprim construcţiile care nu sunt legale”, a declarat Apostu.

Decizia Parchetului a fost luată în urmă cu câţiva ani. Cu toate acestea, autorităţile locale au evitat să ia măsuri concrete împotriva lui Pocol. Primarul municipiului nu ne-a comunicat nicio măsură fermă care urmează să fie luată împotriva constructorului, iar Poliţia Comunitară nu mai dispune de mijloace legale pentru a-l sancţiona pe Pocol.

„Ştiu că locuitorii sunt foarte nemulţumiţi, dar noi am epuizat toate căile de sancţionare pe care le avem puse la dispoziţie de lege. Noi nu putem să aplicăm mai multe sancţiuni pentru aceeaşi abatere, mai ales acum, că există o sentinţă irevocabilă. Nu putem să o luăm de la capăt din acest motiv”, a declarat Minodora Fritea, director executiv al Poliţiei Locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.