Administrația locala platește de ani buni facturi pentru sistemul  de iluminat in oraș peste prețul pieței, fara a avea posibilitatea de a rezilia contractul, dat fiind ca acesta a fost semnat in baza unei hotarari judecatorești. Consilierii USL au aratat ca prețul pieței este de pana la patru ori mai mic decat cel achitat de Primarie companiei austriece cu care s-a semnat contractul cand era Gheorghe Funar la conducerea instituției.

Primaria Cluj-Napoca a fost obligata de instanța sa incheie un contract pentru serviciile de iluminat public oferite de o firma austriaca, care insa depașesc cu mult prețul pieței. Acest aspect a fost subliniat de consilierii USL in cadrul ultimei ședințe a aleșilor locali, insa li s-a explicat ca acest contract semnat in era Funar este pe o perioada de 15 ani.

1,6 milioane de lei pentru stalpi

Consilierii au aprobat proiectul de hotarare privind iluminatul public in oraș, deși valoarea acestei investiții se ridica la 1,58 milioane de lei, aproape 350.000 de euro. Proiectul presupune plantarea unui numar de 104 stalpi de iluminat noi de aluminiu sau oțel cu o inalțime de 4 metri deasupra solului in fundație de beton cu buloane. De asemenea, se vor planta un numar de 18 stalpi metalici cu o inalțime de 8 metri deasupra solului și se vor amplasa 104 aparate de iluminat tronconice echipate cu lampi de 70W și 41 de aparate de iluminat stradale echipate cu lampi de 70W, 100w și 150w. Zonele care beneficiaza de aceste lucrari sunt cartierele Aurel Vlaicu, Maraști, Gruia, Grigorescu, Manaștur, Zorilor, Garii, Gheorgheni, Centru.
Consilierul local Doru Stoica, membru USL, a declarat ca un deviz facut la solicitarea sa a scos la lumina faptul ca  pentru aceste lucrari și echipamente administrația locala ar putea plati mult mai puțin. „Am rugat pe cineva sa ruleze un deviz similar. Am constatat ca lucrarile, respectiv cei 145 de stalpi si corpuri de iluminat ar iesi undeva la 75.000 de euro. Am intrebat daca nu cumva sunt corpuri de iluminat cu leduri care ar fi justificat un pret mai mare, dar nu este vorba de asa ceva. Sunt corpuri cu vapori de sodiu. Pretul este cam de cinci ori mai mare fata de cat ar trebui sa fie”, a explicat Doru Stoica aleșilor locali prezenți la ședința.

Legați la maini din 2005

Consilierul PDL Adrian Popa a subliniat, drept raspuns, ca administrația locala nu a dorit semnarea acelui contract, insa a fost obligata de o hotarare judecatoreasca. „Se intampla in 2005, in baza unei sentinte judecatoresti prin care primaria era obligata la semnarea contractului in forma in care era depusa ca si oferta la primarie, respectiv la instanta”, a declarat Adrian Popa, consilier PDL. Astfel ca pana in 2011, la Cluj s-au montat peste 10.000 de corpuri de iluminat in baza acestui contract, prețurile fiind de aproape patru ori mai mari decat cele ale pieței.
Radu Moisin a declarat ca exista un contract incheiat in 2005 cu societatea ELIN GMBH&CO pe o perioada de 15 ani, a carui reziliere a fost dorita de administrație in 2005, insa compania a caștigat in instanța menținerea acestui acord, cu prețurile specificate in cadrul acestuia, pe care acum municipalitatea este obligata sa le achite. Aceste informații au fost confirmate de directorul tehnic al Primariei Cluj-Napoca, Virgil Poruțiu, care a precizat ca vor fi respectate toate reglementarile urbanistice, iar cablurile vor fi trase subteran.

Diana Gabor

1 COMENTARIU

  1. Ce tot vorbiti domnilor de iluminat public ca suntem cu stilpii montati de doi ani de zile si nu vrea domnul Sulea sa dea lumina pe str. Valea Girboului din „parohia” dumnealui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.