În luna octombrie 2016, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a autorizat executarea lucrărilor de construire pentru un imobil de 11 etaje pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Vecinii din zonă îşi exprimă nemulţumirile legate de blocul ce se edifică în cartierul Mărăşti, în spatele supermarketului Lidl, motivând că în vecinătate sunt blocuri numai de patru etaje, cerând şi o explicaţie reprezentanţilor primăriei.

 

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al proiectului stabileşte încadrarea funcţională UTR Z = subzonă centrală cu funcţiuni de centru de afaceri, comerţ, locuire şi parking, cu clădiri de înălţime medie şi accente înalte. Regimul de înălţime va fi variabil, max. 12 etaje, cu încadrarea în condiţiile avizului Autorităţii Aeronautice Civile. Indicii urbanistici: POT max = 40% şi CUT max = 2,9.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) complexul de clădiri va adăposti 88 apartamente, 7.350 mp de birouri şi 3.500 mp de spaţii comerciale şi servicii.

Construcţia cuprinde: la subsoluri – garaje auto (adăpost de protecţie civilă), la parter – spaţii birouri şi servicii, la mezanin, etaj 1, etaj 2 şi parţial etaj 3 – birouri, servicii şi locuinţe, la etaj 3 parţial şi până la etaj 11 – apartamente de locuit cu 1,2 sau 3 camere.

”Înspre bulevard se va construi un volum pentru complexul comercial, cu D+P+E, iar în spatele acestuia un volum cu înălţimi variabile de la S+P+M+10E+etaj retras, cu descreştere până la S+P+M+12E, cu funcţiuni de birouri şi locuinţe. Configurarea clădirilor respectă normele de distanţă faţă de limitele terenului. Amplasarea pe parcelă se face în retragere de min. 5,0 m spre bulevardul şi cca 12 m spre partea posterioară, unde se preia alinierea cu blocurile vecine. Zona posterioară, dinspre canal, se va amenaja ca spaţiu verde şi loc de joacă pentru copii, cu menţinerea şi reamenajarea aleii pietonale de pe mal. Se rezolvă accesul auto şi pietonal în incintă, pe alee de 6,5 m carosabil + trotuar, platforme de parcare dalate la sol şi parking subteran în subsolul general (în total se realizează 150 locuri pentru locuinţe şi birouri)”, se arată în PUD.

  

Cine construieşte imobilul

Beneficiarul proiectului este Portico Investments România (PIR), o filială a Portico Investments Limited, cu sediul în Insulele Jersey, situate în Canalul Mânecii şi aparţinând din punct de vedere administrativ Marii Britanii. PIR, Portico Investments Limited şi Portico Retail Kft, din Ungaria, sunt acţionarele Karpatbau Construct SRL, cu sediul la Cluj, care are ca administratori un israelian – Dahan Isaac, un francez – Jean Philippe şi un american – Aaronson Glenn Hunter.

Portico Investments România (PIR) edifică pe B-dul 21 Decembrie 1989, nr. 95-97 (în spatele supermarketului Lidl Mărăşti), pe terenul fostei fabrici Napolact un bloc cu 11 etaje. Potrivit proiectului, imobilul va avea funcţiuni mixte, birouri şi locuinţe, va avea două niveluri de subsol, parter, mezanin, 10 etaje şi unul retras (S2+S1+P+M+10E+R).  Durata de executară a lucrărilor este de 50 de luni, iar investiţia se ridică la aproximativ19 milioane de lei –  lucrări în valoare de 13.757.000 locuinţe + 5.129.000 lei birouri şi organizare de şantier în valoare de 188.860 lei.

Arhitectul şi proiectantul sunt cei care orchestrează întregul proiect. În mod normal, proiectantul colaborează cu beneficiarul construcţiei pentru a lua deciziile, teoretic, cele mai bune cu privire la alegerea soluţiilor arhitecturale, structurale şi a instalaţiilor electrice şi termice. În acest sens. documentaţia tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire a fost elaborată de SC PLAN TRADE SRL, societatea condusă de arh. Hanga Ladislău şi de Simion Chichişan.

Inginerul Simion Chichişan conduce şi controversata societate de proiectare Chibo SRL. Ziua de Cluj a scris acum câţiva ani că în perioada iunie 2005-iunie 2006, locul întâi la aprobări de PUD-uri îl ocupa detaşat societatea Chibo SRL. Cele mai multe reclamaţii din acea perioadă despre abuzuri şi ilegalităţi în diverse lucrări de construcţii pe raza oraşului vizează tocmai societatea Chibo. Cazurile punctuale de ilegalităţi prezentate în 2006 arată că există mai multe “filiere” prin care un proiect (PUD) care nu respectă legislaţia în construcţii poate fi aprobat cu lejeritate.

lidl 2 google maps

Nemulţumirile vecinilor noului bloc

Alexandra Toma cere explicaţii primăriei pentru autorizaţia pe care reprezentanţii instituţiei au emis-o şi pune la îndoială legalitatea acestui fapt, având în vedere că în zona în care se edifică imobilul sunt doar blocuri de patru etaje.

”As vrea să ştiu, întrucât locuiesc în zonă, cum s-a putut da autorizaţia de construire a unui ansamblu de blocuri de locuinţe de 10 etaje (S+P+M+10 etaje) într-o zonă înconjurată doar de blocuri de patru  etaje (în spatele Lidl Mărăşti)? Care este baza legală pentru aşa ceva?”, spune clujeanca.

Un alt clujean crede că traficul din zonă va fi afectat din cauza fluxului mare de maşini:

”Această clădire va sugruma circulaţia din zonă. Aproape tot Clujul se umple cu blocuri de locuinşe sau birouri foarte înalte. Oricum oraşul este deja sufocat de trafic, dacă mai sunt şi clădiri cu apartamente şi birouri, situaţia va fi tot mai rea şi nicidecum nu pare o problemă care să se rezolve în următoarea perioadă. Iar politica municipalităţii nu este de ajutor”.


Achiziţiile PIR în Cluj-Napoca

Portico Investments România a construit şi clădirea în care funcţionează supermarketul Lidl de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 şi furnizorul de soluţii software pentru piaţa imobiliară Yardi. Imobilul, inaugurat în 2012 dispune de demisol, parter şi etaj, iar construcţia ce se edifică în spatele acesteia are 11 etaje, unde pe lângă apartamente şi birouri va funcţiona şi un magazin de electrocasnice.

Portico Investments (fostul fond de investiţii Morava) a achiziţionat spaţiile Napolact încă din 2006. Portico deţine 42 de proprietăţi imobiliare în Cehia, Ungaria, România şi Polonia, în urma unei investiţii brute de 200 milioane de euro.

Grupul are 22 de proprietăţi situate în Cluj, Arad, Reşiţa, Haţeg, Odorheiu Secuiesc, Mediaş, Orşova, Simeria, Târgu-Mureş, Deva, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Câmpulung Moldovenesc, Drobeta Turnu Severin, Tulcea, Bârlad, Carei şi Oradea. Cele mai multe sunt închiriate de Penny, Billa, Lidl, Spar, Plus, Domo şi Carrefour Express.

8 COMENTARII

  1. A venit oare timpul sa construim in Cluj-Napoca doar case cu P+1? Avem atat de mult loc de extindere urbana ?
    A venit timpul ca vecinii sa hotarasca in locul urbanistilor si a CL ?
    A venit momentul sa nu ne mai preocupe decat „”Capra vecinului”‘ ?
    Daca ar fi dumnealor(nemultumitii) investitorii ar pune problema la fel ?
    Daca descurajarea investitorilor va continua cum se va acoperi nevoia de apartamente si birouri a celor care se stabilesc in municipiul Cluj-Napoca ?

  2. Iosif, se simte de departe că servești mafia imobiliaro-primarie-cluj. Deci după dumneata nu mai contează părerile cetățenilor, decât setea de profit a unora. Clujul a ajuns umbrit și fără spații verzi prin grija urbanismului și primăriei de pe Someș…

  3. Daca punem pecetea de „”mafia imobiliaro-primarie-cluj”pe oricine investeste in acest sector si nutrim dorinta ca acesta trebuie sa isi asume obligatoriu si pierderi din activitatea prestata,ramane in discutie doar judecata subiectiva cu „Capra vecinului si judecata nemultumitului”.
    O comunitate inteligenta se sustine prin toti actorii ei, isi armonizeaza interesele prin comunicare si dialog constructiv si nu prin „contre,turnatorii,prejudecti,invidie si intoleranta”.
    In 2012- 2014, cand s-a dezbatut proiectul Noului PUG si cand clujenii au fost chemati sa isi spuna parerea pentru fiecare parcela,unde au fost cei care au ajuns la” umbra Clujului si fara spatii verzi „?.
    Acum au inceput discutiile in CL pentru amendamente la PUG-ul aprobat in dec.2014.Suntem pregatiti sa cerem reglementari urbanistice in interes comun(locatari,investitori,agentii de mediu,transportatori,proprietari de terenri,etc ),pentru a depasi comportamentul distructiv ?

  4. Iosif se vede câ esti o viniturâ,cum altfel poti fi de acord cu blocuri turn in zone neadecvate doar sâ aibâ unde sâ se stabileascâ ? si birouri unde sâ lucreze cei ca tine ,nu ne mai aglomerati si nu incercati sâ vâ credeti Clujeni doar fiincâ aveti un job si rate pe 30 de ani in acest oras .

  5. Stimata Adela,Stimate Dorin,
    Prin atitudinea postata imi confirmati pozitia de intoleranta si de refuz pentru o dezbatere bazata pe argumente menite sa satisfaca nevoile comunitatii.Va invit sa participati la discutiile de joia urmatoare(27 aprilie),ora 17,Sala de sedinte a Consiliului local Cluj-Napoca.Poate ca auzind si alte pareri dar si argumentele in sustinerea lor,veti ajuta mai mult clujenii in dezvoltarea urbana a orasului.

  6. sunt un clujean plecat de 10 ani datorita locurilor de munca care nu sunt in Cluj, insa mi se pare absurd sa construiesti peste nivelul blocurilor din zona, e o afacere buna doar pentru investitor, sa dea primaria autorizatii si pe langa aeroport ca sa avem mai multe blocuri cu 20 de etaje, ca doar avioanele pot in continuare sa eschiveze blocurile inalte… nu ma mira nimic in Cluj, a decedat tata si nu i-au lasat cei de la RADP coroanele pe mormant nici 24 de ore si de la primarie imi spun ca au trebuit sa faca alte lucrari doar dupa destule sesisari, dupa 9 zile au pus coroanele inapoi pe mormant… am ajuns ca ban¨ sa conduca, asta daca ai mult…. o spaga de 500 de roni pt o groapa sapata cu excavatoru in luna martie ca vorba aia… era inghetat pamantu erau doar 28 de grade in 29 martie in cluj…. ce ne mai miram pt un bloc…. e vorba de investitori ce dau buna spaga nu vorbim de vecini…. aia doar platesc impozite…. nu dau spaga….

  7. D-nule Iosif, sunt si eu un locatar din zona in care se va construi acest bloc cu P+mezanin+12 etaje.Imi pare rau ca nu am putut veni la sedinta despre care ati pomenit, dar locatarii din zona nu au fost anuntati despre discutii si dezbateri legate de ceea ce se va construi. Si va spun asta in cunostinta de cauza! Nici macar administratorii sau presedintii asociatiilor de locatari din zona nu au fost anuntati. Deci, cam atat despre onestitatea cu care se intampla astfel de lucruri in urbea noastra.
    Cat despre inaltimea permisa in zona, daca veti verifica pe planurile de pe site-ul Primariei Cluj (http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/20150105pug/piese_desenate/Reglementari_UTR_5000_careuri/jpg/23%20_C-a-4-II%20_%20Layout.jpg) veti putea vedea ca in zona in care se construieste acest bloc are prevazuta o inaltime maxima mai mica decat a celor doua blocuri mai mari din apropier: unul cu 7, iar celalalt cu 8 etaje. Deci, va rog sa ne explicati, cum se respecta in acesta situatie planurile de urbanism si, in ultima instanta, legislatia??? Cum va respecta acest bloc (cu practic 13 niveluri) inaltimea maxima admisa in respectiva zona (adica 22 m)?????
    Am impresia ca ne considerati pe toti prosti!
    Poate ca ar trebui sa locatarii din zona sa ia alte masuri, inclusiv pe cale juridica, impotriva Portico Investments România. Oare Primaria Cluj unde se situeaza in acesta poveste? Cat de corecte si reale sunt PUZ, PUG sau PUD???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.