Prestigioasa firmă de lenjerie intimă, Jolidon Import Export SRL a intrat anul trecut în insolvenţă. Chiar dacă această procedură ar fi trebuit să ajute la repunerea pe picioare a brandului, după un an de la deschiderea dosarului de insolvenţă, au fost vândute în această vară mai multe active , urmând ca altele să fie scoase pe piaţă in perioada urmatoare.

 

Procedura de insolvenţă a Jolidon este efectuată de Minodora Letiţia Georgiu, o cunoscută prietenă a lui Andrei Cionca, omul din spatele a mai multor branduri zdrobite în dosarele de acest gen.

În data de 22 iunie, Minodora a particpiat la şedinţa comitetului creditorilor Jolidon, din care fac parte Moda Pierre, Astra Rail Management Gmbh şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Pe ordinea de zi a şedinţei respective, Minodora Georgiu a propus acceptarea ofertelor de vânzare a părţilor sociale din patru firme pe care Jolidon le-a cumpărat în urmă cu mulţi ani şi care astăzi apar în planul de reorganizare ca ”neprofitabile”.

Vorbim de Central Areni, Central Albina, Central Aida şi Central Aschiuta. Mai  precis, în 2003 Jolidon Import Export a achiziţionat firma Cetatea SA, societate ce poseda o mulţime de spaţii comerciale în zone importante din Suceava. După divizare, din Cetatea SA s-au desprins Areni, Albina, Aida şi Aschiuta, însă cu toate acestea, în patrimoniul societăţii administrative au mai rămas patru spaţii: Tisa(situat în cartierul Obcini la ieşire din Suceava spre Fălticeni, 156 mp), Victoria( din zona mediană a Sucevei, 119 mp), Spălătorie(locul unde în prezent funcţionează un restaurant; spaţiul are cca 131 mp şi este situat în zona autogării Suceava) şi sediul Cetatea SA din Bd. 1 Decembrie 1918.

 

Patru tranzacţii aprobate de Moda Pierre şi Astra Rail Management

Însă revenind la şedinţa din iunie 2016, cu toate că Direcţia Finanţelor Publice s-a opus, ceilalţi doi membrii din comitetul creditorilor, Moda Pierre şi Astra Rail au acceptat fără problemă vânzarea a patru spaţii din fosta Cetatea SA.

Pentru spaţiul deţinut de Central Areni, Lubest SRL a oferit firmei Jolidon Import Export suma de 325.118 euro, ce în fapt reprezinta 67,74% capital social deţinut de aceasta. Matelor Com SRL Suceava a ofertat firma Central Albina cu 94,865 euro, Global Design SRL au cumpărat şi ei capitalul social în procent de 99,97% cu puţin peste 265.000 euro.

Cel de-al patrulea ofertant, Ionel Niţulescu a cumpărat părţile sociale din firma Central Aschiuta.

jolidon-trimitere

Ascensiunea cronologică a unui imperiu pe moarte

Compania Jolidon a devenit un brand cu paşi repezi şi o istorie mai veche de 12 ani. În 1994 aceasta intra pe piaţa românească, în special în zona Transilvaniei. Câţiva ani mai târziu, după deschiderea reprezentanţei în Bucureşti, Jolidon a dobândit, în 2000 poziţia de lider de piaţă şi s-a extins  prin Jolidon KFT la Budapesta.

Apoi a urmat deschiderea reprezentanţelor la Milano şi Paris, astfel că până la preluarea Argos SA, cifra de afaceri a Jolidon se învârtea la 50 de milioane lei.

Între 2004-2008, firma s-a axat pe dezvoltarea magazinelor proprii şi deschiderea unei reprezentanţe la Lyon. Tot în acest interval, aceştia obţineau premiul de excelenţă Ultralingerie la Sil Paris. Dacă lucrurile mergeau ca pe roate, conducerea a decis că era timpul să achiziţioneze mai multe firme printre care LCS Conf SA, Interdealer Capital Invest Sa, Tricotaje Ineu şi Lilly Italia SPA(firmă ce ulterior a falimentat).

Cu o flotă impresionantă şi un portofoliu gros, după 2008 Jolidon a trecut printr-un rebranding şi a decis deschiderea unei reprezentanţe comerciale, Lilly Poland la Lodz.

Criza, însă le-a venit de hac producătorilor de lenjerie, iar următorii di ani au schimbat modelul de bussines, focalizându-se pe piaţa emergentă( Rusia, Ucraina, Orientul Mijlociu şi Asia sud-estică). Conform datelor oficiale, în 2014 Jolidon înregistrare frumoasa cifră de afaceri de 64.237.891 lei, însă datoriile erau pe măsură: un minus de -99. 736.437. Astfel că, în următorul an, la Tribunalul Comercial Cluj s-a înregistrat dosarul prin care s-a demarat procedura de insolvenţă a SC JOLIDON IMPORT EXPORT SRL.

În ultimul plan de reorganizare a companiei se arată că peste 1.000 de angajaţi depind de salvarea firmei. Anual se fabrică peste cinci milioane de articole de lenjerie, iar distribuţia acestora se face în peste 60 de ţări, din care Rusia deţine pondere de 40% din totalul afacerilor externe derulate între anii 2011-2014.

 

Criza a făcut victime irecuperabile

Expansiunea brandurilor străine, dublată de criza financiară a lovit puternic în firmele românesşti din industria fashion. Leonardo, care era lider pe piaţă până în 2013 este în prezent în faliment, iar alte patru mari firme cu capital autohton sunt în insolvenţă: Jolidon, Mondex, Tina R, House of Art.

Producătorul clujean din industria textilă Jolidon Import Export, care aparţine omului de afaceri Gabriel Cîrlig a încheiat 2015 cu pierderi de 23,7 milioane de lei (cca, 5,3 milioane euro), iar  cifra de afaceri raportată a fost de 44,5 milioane de euro (circa 9,9 milioane euro), în scădere cu 30,6% faţă de 2014. Totodată datoriile au crescut la 274 milioane de lei (61,5 milioane euro), faţă de 256 milioane de lei (57,4 milioane euro) cât erau în  iunie 2015, când compania şi-a cerut insolvenţă.

Raportat la 2008, business-ul producătorului clujean a scăzut de şapte ori, conform datelor raportate la Ministerul Finanţelor Publice. Aşadar, în 2008, Jolidon avea o cifră de afaceri de 70 de milioane de euro şi 113 magazine (65 în România, 35 în Italia, 3 în Ungaria şi 10 boutique-uri în Franţa, în sistem de franciză), iar în prezent are o cifra de afaceri de doar 10 miloane euro şi 63 de magazine în România.

Piaţa locală de îmbrăcăminte, încălţăminte şi echipamente sportive, evaluată la circa 16 miliarde de lei, este dominată de spaniolii de la Inditex, suedezii de la H&M şi olandezii de la C&A, care fac afaceri de jumătate de miliard de euro în România şi controlează 15% din piaţă.

 

Alte neprofitabile

Dacă la începutul materialului vorbeam despre cele patru tranzacţii efectuate, precizăm în continuare că la capitolul neprofitabile, în planul de organizare al Jolidon sunt cuprinse pentru o posibilă vânzare: Cetatea SA, Elret(firma ce se ocupă cu distribuirea energiei electrice), Jolidon Italia SRL şi Tero Edil SA.

Ultimul plan întocmit de Minodora Letiţia Georgiu va funcţiona până la începutul anului viitor. În cuprinsul acestuia, comitetul creditorilor a aprobat deja vânzarea autovehiculelor deţinute de Jolidon prin negociere directă şi totodată simularea falimentului Jolidon Import Export. Este posibil ca în prezent să asistăm la îngroparea unui brand ce a pus Clujul pe harta europeană.

Patronul companiei, Gabriel Cârlig, spune că s-a încercat escaladarea crizei financiare care a explodat în urmă cu câţiva ani, însă din cauza inflexibilităţii băncilor, de la care compania luase credite, şi a sistemului fiscal de impozitare, compania nu s-a mai putut descurca şi a fost nevoie să intre în reorganizare judiciară.

”În urmă cu câţiva ani spuneam că pe noi nu ne va atinge criza, după aceea că vom scăpa în câteva luni, dar nu s-a întâmplat asta. Băncile nu au fost în stare să facă o serie de concesiuni necesare, statul a fost lipsit de orice înţelegere şi multe afaceri serioase au avut probleme. Noi lucrăm în producţie, sector în care profitul nu se face de azi pe mâine”, spune Gabriel Cârlig.

Cu toate acestea, potrivit unor informaţii, se urmăreşte de fapt falimentarea companiei Jolidon şi vânzarea activelor companiei. Gabriel Cârlig contrazice această informaţia şi pare sigur că  falimentul este doar o ipoteză care nu stă în picioare. ”Nici vorbă de aşa ceva! Cei care au cea mai mare creanţă (ASTRA RAIL MANAGEMENT GMBH, n.red.) sunt nişte investitori serioşi, nişte nemţi care au redresat afacerea de la Arad şi au investit. Cu siguranţă se va întâmpla acest lucru şi în cazul nostru”, mai spune Cârlig.

Potrivit surselor, de insolvenţa companiei Jolidon s-ar ocupa, de fapt, Casa de Insolvenţă Transilvania. Informaţia nu este contrazisă de Minodora Letiţia Georgiu, care se ocupă de acest dosar.

”Noi avem foarte mulţi colaboratori cu care lucrăm, avocaţi, contabili, etc. Însă vă asigur că facem tot posibilul pentru a repune pe picioare această afacere. Vă pot spune că, de curând, s-a aprobat o creditare pentru ca Jolidon să îşi poată continua activitatea”, declară Georgiu.

Printre cazurile de insolvenţă de care s-a ocupat Casa de Insolvenţă Transilvania, dar care au ajuns în faliment pot fi enumerate afacerile Leonardo, BluAir, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.