Două personaje implicate într-o adevărată saga a șpăgilor care circulau între șefii CFR SA și o serie de oameni de afaceri s-au judecat în instanțele clujene. Pe de o parte, GAVRIŞ TEODOR ALEXANDRU,  șeful Direcției tracțiune în cadrul CFR Călători SA, judecat pentru corupție, a făcut o plângere penală împotriva lui CĂLIN GRAŢIAN-GEORGE, unul dintre ”locotenenții” lui Gruia Stoica, implicat în afacerea Grampet. Călin s-a autodenunțat că i-a dat mită lui Gavriș, iar acesta i-a făcut plângere penală. Procurorii clujeni au emis decizia de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorii au menținut acest verdict.

 

La începutul acestei luni, magistrații de la Tribunalul Cluj au respins plângerea împotriva soluţiei de neurmărire penală făcută de GAVRIŞ TEODOR ALEXANDRU, șeful Direcției tracțiune în cadrul CFR Călători SA, judecat pentru corupție, împotriva lui CĂLIN GRAŢIAN-GEORGE, unul dintre ”locotenenții” magnatului gruia Stoica, judecat la rândul lui pentru fapte de corupție.

Călin, care ocupă funcția de Președinte al Consiliului de Administrație din cadrul Reloc SA Craiova, s-a autodenunțat că i-a dat mită lui Gavriș. Denunțul făcut a fost un ”troc” încheiat cu procurorii, astfel că șeful Reloc SA Craiova a devenit martor într-un dosar de corupție îndreptat împotriva lui Gavriș.

Ulterior, Gavriș a făcut o plângere penală împotriva omului de afaceri, dar procurorii au decis neînceperea urmăririi penale. Acest verdict a fost menținut și de judecătorii de la Tribunalul Cluj. ”În baza art.341 NCPP, respinge ca nefondată plângerea formulată de petentul Gavriș Teodor. În temeiul art.275 al.2 C.pr.pen., obligă petentul să plătească 200 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. Definitivă.Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din 03.02.2016”, arată soluția procesului care s-a judecat în cameră de consiliu, adică secret.

Potrivit rechizitoriului Reloc SA Craiova a câștigat o licitație pentru reparația unor automotoare din parcul CFR Călători. După acordarea contractului, Teodor Gavriș a condiționat ca o parte dintre lucrări pe care trebuiau să le facă cei de la Reloc să fie subcontractate uneia dintre firmele pe care le deținea el, SC Blue Rev Power SRL. Ulterior, în conturile Blue Rev Power SRL, controlată de Teodor Gavriș, a intrat suma de 513. 751 lei, plătită în patru tranșe, în perioada 9 decembrie 2013 – 2 februarie 2014. Societatea lui Gavriș nu a reparat niciun motor. ”Ulterior, Reloc SA Craiova a refăcut aceste reparații comandând piesele necesare inclusiv de la Volvo”, se mai arată în rechiaitoriu. În rechizitoriu de mai arată că Teodor Gavriș a scos din conturile firmei Blue Rev Power, suma de 257.128 lei pe care a folosit-o în interes personal.

 

Sub ”umbrela” Grampet se așteaptă averse cu condamnări

SC Reloc SA Craiova a fost cumpărată în 2013 de grupul feroviar Grampet, ”umbrela” sub care omul de afaceri Gruia Stoica își administrează afacerile. Magnatul este și el judecat pentru corupție, sentința finala urmând să fie emisă de magistrații de Înalta Curte de Casație și Justiție. În mod normal, judecătorii ar fi trebuit să emită un verdict definitiv, însă până acum au tot amânat pronunțarea, următorul termen fiind stabilit în cursul săptămânii viitoare.

Teodor Gavriș este trimis în judecată de procurorii DNA în mai multe dosare de corupție.

Potrivit rechizitoriului dintr-unul dintre aceste dosare, ”în relaţia cu şefii Depourilor S.N.C.F.R. Călători S.A., pentru a-i determina pe funcţionarii publici aflaţi în subordinea companiei feroviare să încheie contracte cu societăţile comerciale pe care le controla, inculpatul Didilă George a invocat în discuţiile pe care le purta, relaţiile apropiate în care se afla cu unul dintre directorii societăţii feroviare, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru. Acesta din urmă era, la acel moment, factorul de decizie la nivelul companiei, în ceea ce priveşte aprobarea necesarului de materiale destinate achiziţionării, cât şi pentru alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcţionarii cu care urmărea să încheie contractele de achiziţie publică.

Mai mult, inculpatul Gavriş Teodor Alexandru i-a determinat pe funcționarii publici din subordinea să-și exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, către firmele controlate de inculpatul Didilă George, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unui contracte de furnizare produse. (…) Acest mod de operare al inculpatului Didilă George, de a instiga funcţionarii publici să săvârşească infracţiuni de abuz în serviciu, este folosit cu ocazia încheierii tuturor contractelor de achiziţie publică la nivelul judeţului Timiş şi în unele cazuri chiar şi la nivelul Depourilor S.N.C.F.R, contracte în valoare totală de 754.777,73 lei (167.728,36 euro).”

 

Unsprezece ”șefuți” de depou lucrau prost ca să-și mulțumească șeful

Într-un alt dosar, potrivit dispozitivului de trimitere în judecată, ”După numirea în funcția de director a inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, acesta și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, ca urmare a instigării inculpatului Didilă George, și l-a sprijinit pe acesta din urmă să obțină în mod fraudulos sume de bani de la S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A. sub pretextul achiziționării unor bunuri.

De menționat este faptul că, achizițiile au fost realizate cu încălcarea dispozițiilor legale incidente referitoare la procedura de achiziție, iar bunurile aveau prețurile supraevaluate.

Astfel, inculpatul Didilă George a stabilit cu inculpații Gavriș Teodor Alexandru și Protopopu Gabriel Telu, ca S.C. Ecomet West S.R.L. să livreze, în cursul anului 2014, prin achiziție directă, scule, dispozitive și verificatoare către depourile aflate în subordinea inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, fiecare comandă urmând să aibă o valoare de până la 20.000 lei, fără T.V.A., iar ritmul de atribuire a comenzilor și de livrare a produselor urma să fie o dată la două-trei luni în cazul fiecărui depou.

În acest scop, inculpatul Didilă George i-a promis foloase necuvenite inculpatului Gavriș Teodor Alexandru, pentru ca acesta să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, foloase constând în sume de bani ce reprezentau un procent de 15% din valoarea totală (fără T.V.A.), a comenzilor ce urmau să fie primite din partea subunităților societății feroviare.

Inculpatul Gavriș Teodor Alexandru a acceptat promisiunea omului de afaceri privind remiterea respectivelor foloase necuvenite și au stabilit împreună ca sumele de bani să fie remise de către acesta din urmă la final, după ce vor fi achitate de către S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A. toate facturile aferente comenzilor.

Șefii celor unsprezece depouri, deși erau conștienți de faptul că nevoile urgente ale subunităților erau altele, au acceptat să atribuie, direct și cu prioritate, comenzi de furnizare scule societăților reprezentate de inculpatul Didilă George, având reprezentarea faptului că prețurile practicate erau supraevaluate”.

 

”Primă” de 35.000 de lei ca să nu lucrezi

”Gavriș Teodor Alexandru a pretins un avans din sumele de bani promise de inculpatul Didilă George, astfel că a primit de la acesta suma de 35.000 de lei.

În urma instigării inculpatului Didilă George, inculpatul Gavriș Teodor Alexandru și-a îndeplinit defectuos propriile atribuții de serviciu și i-a determinat pe subordonații săi, angajați ai S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A., să își îndeplinească în mod defectuos propriile lor atribuții de serviciu. În acest sens, inculpatul Gavriș Teodor Alexandru i-a atras în activitatea infracțională pe inculpații Stîngă Cristian Valeriu, Jigoria Cristian Aurel, Stan Stelian, Miu Daniel, Ionașcu Gabriel, Păuna Răzvan Constantin, Bozga Florin-Liviu-Mihai, Ilie Eugen, Săicu Daniel, Secu Virgil și Dărău Călin Ovidiu, care în calitate de șefi ai subunităților (depourile) S.N.T.F.C. – C.F.R. Călători S.A., au acceptat să comande produsele oferite de omul de afaceri și să plătească prețurile mult supraevaluate cerute de acesta”, arată rechizitoriul prin care Gavriș a fost trimis în judecată.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.