După cum Gazeta de Cluj prefigura în numerele anterioare, dosarul “Mită la Hidroelectrica” în care “calul de bătaie” este clujeanul Rareş Criste ascunde o luptă între două tipuri de servicii secrete. Cel format din fostele cadre şcolite la Ştefan Gheorghiu şi noua generaţie, care îşi poartă tresele pe sub costum. În momentul de faţă, în “râşniţa” acestui dosar au început să dea cu subsemnatul Alin Ardelean, fiul fostului şef DGIPI, precum şi fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu. Pe schelele scenei, şeful SRI, George Maior trage sforile, însă nu se ştie pentru cât timp pentru că un fir zvonistic spune că Maior şi-ar face bagajele pentru a fi numit ambasador al României la Washington.

La sfârşitul săptămânii trecute, în dosarul “Mită la Electrica” au început audierile, iar printre cei chestionaţi de mita pe care ar fi dat-o clujeanul Rareş Criste directorilor de la Hidroelectrica  s-au numărat Rareş Criste, în calitate de martor, Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul şef al DGIPI, Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, şi Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. La ieşirea din sediul DNA, toţi au declarat că sunt audiaţi în calitate de martori şi că nu au nimic de-a face cu faptele pe care procurorii le cercetează în acest dosar. Niţă le-a spus ziariştilor din stradă că nu are nicio implicare în cazul de corupţie pentru care este anchetat fostul său consilier şi că nu stătea „la taclale” cu consilierii săi, în legătură cu astfel de chestiuni.

La fel, Virgil Măgureanu a declarat că este martor în dosarul procurorilor anticorupţie şi că „este prematur să discutăm acum aceste chestiuni”. Însă, zvonistica spune că fostul şef al SRI, l-ar fi recomandat pe Ioan Mihăilă, arestat în dosar, actualului ministru delegat pentru Energie, Constantin Niţă. După Măgureanu, şi fiul lui Virgil Ardelean a fost în birourile procurorilor, de unde a ieşit tot în calitate de martor.

Până în momentul de faţă, toate aceste persoane au conexiuni, directe sau nu, cu vechea gardă a SRI-ului care a stat în spatele multor afaceri, iar cea mai prolifică este cea tranzacţiilor cu energie electrică.

 

Maior se pregăteşte să devină “major”?

În cealaltă tabără, principala piesă de bătaie este şeful SRI, George Maior, un personaj “şcolit” la americani şi care are toate atuurile. Însă, doar pentru moment! Concomitent cu publicitatea dosarului “Mită la Hidroelectrica”, a apărut un fir zvonistic conform căruia Maior s-ar pregăti să plece din funcţia actuală pentru cea de ambasador la Washington. De obicei, când apar informaţii despre conducerea instituţiei, SRI este promptă în a infirma sau confirma zvonistica, însă în cazul de faţă Serviciul răspunde cu tăcere.

În acelaşi timp, DIICOT-ul, care joacă în cealaltă echipă, deja lucrează la un dosar pe care scrie Remus Vulpescu, denunţătorul din “Mită la Electrica”.

El spune că DIICOT are un dosar în care urmează să fie acuzat de subminarea economiei naţionale. „Un dosar de care ştiu şi care mi-a fost încropit este un dosar de subminare a economiei naţionale, pentru că am decis, ca preşedinte al Consiliului de Administraţie la Hidroelectrica, deschiderea proceduri insolvenţei la această companie care, aţi văzut, a fost bine administrată. Procedura a permis o reorganizare cu rezultate rapide şi extraordinar de bune pentru companie şi a dovedit că, atunci când statul doreşte să-şi rezolve problemele, statul poate să-şi rezolve problemele”, susţine Vulpescu.El a precizat că nu ştie să aibă calitatea de învinuit în acest dosar şi că ancheta este instrumentată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

 

Afaceri cu protejaţii din energie 

Unul dintre partenerii lui Criste este clujeanul Teofil Mureşan care, în momentul de faţă deţine prin Electrogrup controlul la Ten Transilvania Energy. Cei doi au reuşit performanţa ca, prin Ten Transilvania Energy să fi cumpărat energie electrică de la  SC Beny Alex (societate din Satu Mare, cunoscută prin faptul că aparţine lui Vasile Ţânţaş şi că a beneficiat de posibilitatea de a cumpăra energie electrică la un preţ mult prea mic de la statul român), SC Green Energy (firmă din Piatra Neamţ, controlată de Gheorghe “Pinalti” Ştefan) şi Gevco SRL (controlată acum de Marinescu Gabriel). Energia cumpărată a fost revândută la preţuri mult mai mari.

Însă adevărata reuşită în afaceri a lui Rares Criste pare a consta în societatea ENERGON POWER & GAS SRL. Firma a fost deschisă în 2007, iar Criste controlează această societate alături de off-shore-ul olandez ENERGON HOLDING DELFT B.V. Extrem de interesant la această societate este că, în pofida faptului că a fost înfiinţată în 2007, firma, până anul trecut nu a avut nici o cifră de afaceri, pentru ca în 2010 să figureze cu afaceri de 44.174.240 de lei.

 

Afacere a la Cluj

Afacerea pe care clujeanul Rareş Criste dorea să o pună la punct era extrem de profitabilă. El dorea să cumpere peste 7 milioane de MWh la preţul de 165 de lei/MWh, însă dorea ca tranzacţia să se facă, efectiv, începând cu prima zi a anului viitor. Ceea ce este special la această dată este faptul că începând din 2014 începe liberalizarea pieţei de energie electrică.

Cu alte cuvinte, liberalizarea completă a pieţei va duce la preţuri competitive şi servicii tot mai performante, oferite de furnizori clienţilor lor de pe piaţa liberă. Mai trebuie avut în vedere şi faptul că Rareş Criste deţine şi un parc fotovoltaic în judeţul Alba, iar acest proiect este aproape de finalizare. Iar în acest context, preţul de 165 de lei/MWh este unul extrem de bun..pentru Criste şi, de ce nu, pentru ceilalţi parteneri de afaceri.

 

Afaceri cu Alin

În 2005, Rares Criste a intrat în afaceri prin intermediul Premier Construct şi, în paralel, la Ten Transilvania Energy, Inc.. Dacă la Premier Construct, Criste a stat doar un an, la Ten Transilvania Energy a făcut afaceri timp de 5 ani. La această societate, Criste a dezvoltat un adevărat “lanţ al puterii”. A deţinut controlul acestei firme alături de Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Doi şi-un sfert, şi alături de Sorin Piciu, un alt personaj bine înfipt în afacerile cu energie. De asemenea, Criste este unul dintre partenerii constanţi ai unei firme olandeze, Energon Holding Delft B.V, axată pe afacerile cu energie. Ten Transilvania Energy avea contracte cu centralele de la Turceni şi Rovinari, de unde cumpără energie pentru a o vinde mai departe.

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.