În ”suveica” prin care familia lui Ioan Rus investeşte în imobiliarele Platinia este băgat şi fostul şef al SRI Iaşi

4663

Vasile Puscaş, ginerele lui Ioan Rus, construieşte un nou proiect imobiliar în Cluj Napoca, pe strada Pasteur nr 20. Potrivit proiectului, beneficiarul acestei investiţii este firma Imo trust din Satu Mare, deţinută de Stefan Murg, directorul tehnic de la Florisal, firma de salubrizare deţinută de ginerele lui Rus, şi SC Menerom Serv, companie care se află în acţionariatul firme de salubrizare Drusal, deţinută de familia Puscaş. Practic, banii făcuţi pe criterii politice la Satu Mare sunt investiţi în piaţa imobiliară clujeană. În această reţea de interese s-a strecurat, prin interpuşi, şi fostul şef al SRI Iaşi, Cornel Dogaru, acum om de afaceri.

 

Vasile Puşcaş este un afacerist sătmărean şi ginerele fostului ministru PSD clujean Ioan Rus. Puscaş mai este titularul afacerii imobiliare Platinia din Cluj Napoca. El controlează serviciile de salubrizare din Satu Mare prin intermediul firmelor de salubrizare Florisal şi Drusal, o parte dintre banii câştigaţi de pe urma acestei afaceri fiind făcuţi prin intermediul relaţiilor politice. Acest lucru este demonstrat printr-o serie de anchete jurnalistice.

Practic, banii câştigaţi la Satu Mare sunt investiţi într-o serie de afaceri imobiliare care se edifică în Cluj Napoca. Este de notorietate proiectul imobiliar Platinia care se construieşte în locul fabricii de bere Ursus.

În ultima perioadă au început lucrările la un alt proiect imobiliar sub egida Platinia. Este vorba de unul care se construieşte pe strada Pasteur din Cluj Napoca. Potrivit informaţiilor de pe piaţa imobiliară majoritatea apartamentelor au fost vândute cu preţul de aproximativ 1.500 de euro/mp.

Proiectantul este firma de arhitectură Arhimar, regimul de înălţime al celor două blocuri fiind de două etaje plus o retragere de nivel.

Cererea pentru desfiinţarea construcţie existente, construirea imobil de locuinţe, împrejmuire, amenajări, racorduri şi branşamente la utilităţi a fost depusă de Vasile Puscaş în februarie 2012, iar municipalitatea a aprobat-o. Însă, lucrările au început abia în această perioadă.

”Clădirea de birouri propusă are regimul de înălţime S+P+2+R şi este situată pe o stradă importantă din Cluj-Napoca, în zona centrală. Amplasarea construcţiei a fost atent studiată astfel încât să nu afecteze din punct de vedere al iluminării clădirea învecinată. Astfel, aceasta va fi amplasată având pe o porţiune o retragere de aproximativ 2 m adâncime şi 8 m lungime. Această retragere formează o curte de lumină, dispusă în dreptul ferestrelor clădirii existente învecinate. Având în vedere zona centrală şi necesitatea locurilor de parcare, acestea au fost propuse la subsolul imobilului, într-un parcaj cu dimensiuni apropiate de cele ale parcelei. Atât accesul auto cât şi cel pietonal se realizează de pe str. Pasteur, situată în partea sud-estică a parcelei”, arată reprezentanţii biroului de arhitectură Arhimar, care au realizat proiectul.

 

Un fost SRI ”muşcă” şi el din caşcaval

Beneficiarul acestui proiect este societatea Imo Trust din Satu Mare. Firma este deţinută de MENEROM SERV SRL (acţionar majoritar) şi de directorul tehnic al firmei de salubrizare Florisal, Ştefan Murg. Compania Florisal este deţinută de PUSCAS ILEANA MARIA, mama ginerelui lui Ioan Rus.

Firma Menerom este deţinută de SELNICEAN ALIZ ANNA, iar această companie face parte şi din acţionariatul Drusal, alături de Vasile Puscaş, Florisal SA şi AVAS. Practic, familia Puscaş deţine, prin metoda ”suveică” această companie care se ocupă de salubrizarea din nordul ţării.

Revenind la firma care este beneficiarul proiectul imobiliar de pe strada Pasteur, SC Imo Trust, face parte din acţionariatului SC Evo Center, alături de Muntean Mircea Marius. Acesta din urmă este asociat în cadrul firmei ieşene QUARTZ CONCEPT & SOLUTIONS SRL cu Dogaru Cornel, fostul şef al SRI Iaşi, care a fost cooptat de Iulian Dascălu în cadrul afacerilor pe care patronul Iulius Mall de deţine.

În 2002, în urma unui scandal, Dogaru a fost dat afară din SRI, dar a fost ”recrutat” de Iulian Dascălu. Alături de el, pe statele de plată ale diferitelor afaceri gestionate de Dascălu s-au mai aflat Gen. Vasile Alexoaie (fost şef de Securitate la Roman, după 1989 în structura de conducere a SRI Iaşi, fost preşedinte al FNI Iaşi), Gen. Gheorghe Atudoroaie (fost ofiţer de Securitate în Timişoara, implicat în represiunile din decembrie 1989, condamnat la închisoare pentru asta, ulterior eliberat şi reîncoporat la SRI), gen. Tiberiu Simion (fost şef SRI Iaşi până în 2006), Col. Florin Vezeteu (fost şef al SRI Iaşi, Col. Cornel Huţanu (fost şef Contrainformaţii SRI pe Moldova, apoi fost şef SRI Suceava) sau Dorin Mocanu (fost ofiţer SRI).

Potrivit unor informaţii, Dogaru nu mai face parte din afacerile gestionate de Dascălu. În traseul lui profesional a stat o perioadă la Bistriţa, apoi s-a întors la Braşov, de unde este de loc.

 

vasile puscas 2

De la taxi la Platinia

Gazeta de Cluj a mai prezentat cum, Vasile Puscaş a deschis în Cluj o firmă care se numea Mega Taxi şi în care era asociat cu o româncă, care are şi cetăţenia Germană, Tomi Doina Ligia. După scurt timp, au schimbat numele firmei în SC Mega Grup şi au cumpărat firma (SC IMMOBILIARE ROMA) unor italieni, care avea un proiect de construire a unei clădiri de 4 etaje pe strada Bistriţei. Intermedierea tranzacţiei a avut loc prin intermediul avocatului şi deputatului Daniel Buda. În momentul de faţă, Mega Grup această societate este în lichidare.

În 2007, Vasile Puscasu şi partenerul lui de afaceri, Daniel Todea, au cerut avizele necesare pentru construirea unui imobil (locuinţe colective şi spaţii comerciale) pe strada Cloşca nr 7 cu patru etaje. După ce au construit blocul şi au vândut apartamentele şi spaţiile, Todea şi Puscaş au cerut autorizaţii de construire, şi au primit, pentru construcţia unui imobiliar similar lângă cel deja construit, tot pe strada Cloşca.

 

 

ioan rus pentru decupare

Afaceri de ginere de fost Ministru de Interne

Ginerele lui Rus deţine de mai mulţi ani controlul afacerilor cu salubritatea din Satu Mare, împreună cu tatăl lui pe care îl cheamă tot Vasile Puscaş şi a fost inginer la această SC Florisal, şi cu mama lui, Ileana Maria Puscaş. Din 2011 el a reuşit să controleze şi salubritatea din Baia Mare. La sfârşitul lunii mai, SC Florisal SA a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al societăţii Drusal SA, firma care face serviciile de salubrizare pentru Baia Mare. În Satu Mare, SC Florisal nu se ocupă doar de salubrizare ci şi de construcţii.

 

Americanii împrumută afacerea Platinia

Libra Bank, parte a grupului american de investiţii New Century Holdings, finanţează cu 40 de milioane de lei (9 mil. euro) proiectul imobiliar Platinia construit pe terenul fostei fabrici de bere Ursus din Cluj-Napoca de către companiile Florisal şi Drusal controlate de familia Puşcaş.

„Am decis să finanţăm construcţia ansamblului rezidenţial Platinia pentru că este cel mai mare proiect în derulare din Cluj-Napoca, oraş cu perspective excelente pe piaţa imobilară, lucru esen­ţial pentru orice bancă”, a spus Selcuk Senkaya, director al diviziei large corporate în cadrul Libra Internet Bank. Proiectul Platinia va avea pe primele două niveluri un shopping mall care va însuma aproximativ 13.000 de mp de magazine, cafenele şi restaurante. Ansamblul va avea 320 de apartamente cu 2, 3 şi 4 camere care vor fi finalizate în septembrie 2016, iar zona comercială în decembrie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ