Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor Cluj aşteaptă de la înfiinţare un sediu în care să-şi poată desfăşura activitatea, dar este amânată de Primărie sau pusă în coada listei. Criteriile după care se face selecţia nu sunt publice, dar cine are norocul să primească sediu are parte de cea mai mică chirie din Cluj: 0,5 lei/mp.

 

În Hotărârea de Consiliu Local (HCL) 554/2013 apare lista celor îndreptăţiţi să primească spaţii de la Primărie, în ordinea punctajului obţinut. Pe primul loc se situează Fundaţia Estuar, urmată de Liga Scriitorilor Maghiari din Ardeal, Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor Cluj, Asociaţia Culturală Opera Group Project, Asociaţia Paşi Înainte, Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor şi Asociaţia „Mângâiere pentru ologi neputincioşi săraci”. Proiectul de hotărâre a fost iniţiativa primarului Emil Boc, a viceprimarului Anna Horvath, şi a consilierilor Radu Moisin, Claudia Anastase, Mureşan Adrian şi Csoma Botond.

Sedii ieftine pentru primii de pe listă

Asociaţiile de pe primele poziţii din lista de priorităţi au primit la sfârşitul lunii trecute sedii, consfinţite prin votul consilierilor locali. Fundaţia Estuar a primit drept sediu un apartament de 37 mp pe strada George Bariţiu nr. 22, cu termen de închiriere până la 30 iunie 2015. Preţul este unul modic, de 0,5 lei pe metru pătrat pe lună, iar apartamentul are şi o curte de 28 mp. „Obiectivul Fundaţiei Estuar îl constituie sprijinirea şi promovarea normalizării prin opţiune socială a persoanelor cu probleme de sănătate mintală şi nevoi speciale”, arată referatul comisiei mixte pentru spaţii cu altă destinaţie, prezidată de viceprimarul Anna Horvath.

De asemenea, Liga Scriitorilor Maghiari din Ardeal a primit de la primăria Cluj-Napoca un spaţiu în centrul Clujului pentru care va plăti o chirie de doar 22 de lei. Este vorba despre un apartament de 44,59 mp, cu două camere, din Piaţa Unirii nr. 22, în apropierea Consulatului Maghiar, pentru care suma plătită de scriitorii maghiari va fi de doar 0,5 lei pe metru pătrat pe lună. Scopul principal al organizaţiei ar fi promovarea literaturii maghiare contemporane din România, păstrarea continuităţii tradiţiilor literare maghiare din Ardeal şi asigurarea dialogului între această literatură şi mişcările, grupările literare contemporane din România şi Europa.

Asociaţia Opera Group Project, cu sediul pe strada Octavian Petrovici, înfiinţată în anul 2009, a primit în 2011 de la Consiliul Judeţean Cluj şapte mii de lei pentru organizarea centenarului Lya Hubic la Auditorium Maximum. Obiectivul acesteia este „stabilirea unui cadru favorabil pentru susţinerea, promovarea şi dezvoltarea iniţiativelor culturale şi educaţionale, propunându-şi să contribuie la promovarea culturii româneşti şi europene”.

Sute de membri se întâlnesc informal

Primăria refuză însă să dea candidaţilor detalii despre cum se face evaluarea asociaţiilor sau cum se stabilesc aceste criterii şi punctaje. De asemenea, nu există posibilitatea depunerii unei contestaţii.

„Oful nostru cel mai mare este că domnul primar Boc nu ne dă sediu. Nu avem sediu social. Am depus toate actele posibile şi imposibile, nici un răspuns. Adică nicio soluţie. În iarnă m-au chemat să văd nişte spaţii. M-am dus, am văzut, am ales unul din ele, după care mi-au spus că nu mai este disponibil pentru închiriere”, a declarat Ioan Constantinescu, preşedintele Asociaţiei.

În luna mai a anului 2012 un număr de 25 de pensionari au hotărât să se asocieze în vederea înfiinţării acestei asociaţii, care între timp a crescut la peste 800 de membri. În prezent doar 3% din cei peste 160.000 de pensionari aflaţi în evidenţele Casei Judeţene de Pensii pot spune că activează în vreun fel sau altul, în cadrul unei asociaţii sau că se simt reprezentaţi de acestea.

Nemulţumirea pensionarilor

Reprezentanţii Asociaţiei Judeţene Cluj a Pensionarilor au trimis primarului Cluj-Napoca o scrisoare deschisă drept răspuns la afirmaţiile acestuia în legătură cu modalitatea prin car instituţia acordă spaţiile pentru sediul organizaţiilor şi asociaţiilor non-profit.

Amintim că primarul Emil Boc a declarat că pentru acordarea spaţiilor sociale, criteriile sunt stabilite de comisia de specialitate. ”Comisia de specialitate din cadrul primăriei, pe baza cererii fundaţiilor şi asociaţiilor şi a dimensiunii lor de utilitate publică, aprobă sau nu solicitările, în funcţie de spaţiile disponibile. Criteriul de utilitate publică, adică ce beneficii aduce comunităţii. În momentul în care o asociaţie susţine că este de utilitate publică, trebuie să demonstreze ce servicii prestează în interes public, iar comisia este în măsură să le evalueze din perspectiva impactului pentru comunitatea clujeană, şi Consiliul Local este cel care propune acordarea unor sedii, în funcţie de disponibilitatea lor juridică”, a explicat edilul.

Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor Cluj a făcut o convenţie scrisă cu Familia Sfântă, unde membrii Asociaţiei pot merge fără trimitere de la medicul de familie, beneficiază de consultaţie gratuită, iar în măsura în care există la farmacia fundaţiei medicamentele de care au nevoie, le primesc tot în mod gratuit. Medicamentele au fost obţinute în mare parte tot de către Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor Cluj, prin donaţii, şi au fost distribuite şi la căminul de bătrâni din cartierul Mărăşti. În plus, de Paşti, Asociaţia a acordat de sărbători 450 de pachete cu alimente membrilor cu venituri reduse, iar de Rusalii au beneficiat de aceste cadouri încă 200 de persoane.

 

Lista de priorităţi pentru atribuirea unui spaţiu pentru sediu

Fundaţia Estuar – 100 puncte

Liga Scriitorilor Maghiari din Ardeal – 100 puncte

Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor Cluj – 90 puncte

Asociaţia Culturală Opera Group Project – 85 puncte

Asociaţia Paşi Înainte – 85 de puncte

Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor – 70 puncte

Asociaţia „Mângâiere pentru ologi şi neputincioşi săraci” – 30 puncte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.