Miercuri, 12 octombrie a fost inaugurarea Secţiei de Arte vizuale a Şcolii de Arte „Tudor Jarda” la Câmpia Turzii!

Sala de expoziţii a Palatului Cultural „Ionel Floaşiu”din Câmpia Turzii, arhiplină, a găzduit miercuri seară – cu un spectacol artistic, speech-uri de bun venit şi o reuşită expoziţie de pictură –  inaugurarea Secţiei externe de Arte vizuale din Câmpia Turzii, ce va funcţiona sub directa îndrumare a Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda”Cluj-Napoca. Printre numeroşii spectatori veniţi să se bucure de mult aşteptatul eveniment s-au numărat şi personalităţi ale judeţului şi ale oraşului: vicepreşedintele Consiliului Judeţean, dl. Vakar Istvan, primarul municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, oaspeţi din Cluj-Napoca şi Turda, dar şi numeroşi iubitori de cultură din localitate.

Spectacolul artistic a fost prezentat, în maniera sa tonică şi inconfundabilă, de Petre Băcioiu, binecunoscutul actor al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca şi expert al claselor de actorie şi retorică ale şcolii. Evenimentul a debutat cu microrecitalul cursantului Mihail Feier – anul III chitară, la clasa expertului Emanuil Toma – cu o arie de Johann Sebastian Bach şi piesa „Alegretto” de Matteo Carcassi. A urmat evoluţia Olimpiei Damşa – cursantă în anul II a clasei de pian a expertului Olga Bordas, cu „Mariage d`amour”, de Richard Clayderman, ambele momente fiind bine receptate de public. De menţionat că eleva Olimpia Damşa, o mare speranţă a Şcolii de Arte Cluj-Napoca, a fost aureolată în urmă cu două săptămâni cu Premiul I la Festivalul Naţional de Muzică de la Slatina, festival organizat de :coala de Arte Slatina. Finalul momentului artistic oferit de experţii şi cursanţii instituţiei de cultură clujene a aparţinut unui trio compus din Bianca Hodrea – vioară, expert Olga Bordas – pian şi expert Emanuil Toma – vioară.  Între momentele muzicale, Petre Băcioiu a prezentat la rândul său „din oceanul acesta de muncă şi artă, câteva picături poetice” din creaţia Niculinei Mureşan, George Bacovia şi NichitaStănescu.

A urmat momentul discursurilor – sincere, directe, deloc sforăitoare – ale invitaţilor şi celor implicaţi în apariţia noii secţii externe a Şcolii de Arte Cluj-Napoca. „Suntem fericiţi că reuşim să inaugurăm o Secţie externă de Arte vizuale şi acest trend este în rând cu ceea ce Şcoala de Arte şi-a stabilit cu ani în urmă: să aibă o adresabilitate cât mai mare în rândul locuitorilor judeţului nostru. Astfel, după secţiile din Gherla, Dej, Turda reuşim în sfârşit să avem o secţie externă şi la Câmpia Turzii, iar referindu-mă la acest aspect o menţionez pe Iuliana Pop, fosta elevă a Şcolii de Arte Cluj – preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Câmpia Turzii – care a avut, împreună cu primarul muncipiului, Dorin Lojigan, o contribuţie hotărâtoare la apariţia acestei secţii”, a declarat, printre altele, dl. Vasile Corpodean, managerul Şcolii Populare de Artă Cluj-Napoca.

La rândul său, vizibil emoţionat, dl. Vakar Istvan a mărturisit următoarele: „Dl. Băcioiu spunea, când m-a prezentat, că urmăresc îndeaproape activităţile Şcolii de Arte şi afirmaţia lui m-a pus pe gânduri. Într-adevăr, cuvântul „a urmări” are mai multe sensuri – unul  negativ, acela de a verifica pe cineva, dar şi unul pozitiv – în care să urmăreşti pe cineva cu drag, aşa cum se petrece în cazul meu cu Şcoala de Arte. Să urmăreşti activităţile acestei instituţii – ca să te destinzi după o zi grea de lucru şi să faci tot posibilul ca să fii spectator la acestea, e ceva. De ce? Pentru că fiecare „acumulator” trebuie să fie introdus în „priză”. Asta suntem noi toţi, funcţionăm cu astfel de „baterii” care ne încarcă sufletul şi trupul – iar pe mine mă încarcă muzica, pictura, poeziile acestea de toamnă… Vă felicit pentru iniţiativă, îi mulţumesc domnului primar pentru sprijin şi ştiu că acesta este doar un început şi mai ştiu şi că va asigura creşterea acestei instituţii, motiv pentru care va avea un „urmăritor” sau, dacă vreţi, un sprijin în Consiliul Judeţean Cluj”.

În speech-ul său, Dorin Lojigan, primarul municipiului Câmpia Turzii a menţionat, cu modestie, că nu este neapărat el iniţiatorul înfiinţării acestei secţii externe a Şcolii de Arte din Cluj-Napoca. „Acesta este mai ales Iuliana Pop, care a venit mereu la mine şi cu care am discutat despre acest proiect, astfel, iată că se întâmplă! Nu e un pas, e un prim pas pentru promovarea valorilor şi oamenilor din CâmpiaTurzii – iar eu vă asigur de sprijinul Primăriei, pentru că pe al meu o să-l aveţi oricum”. A urmat decernarea diplomei “Prietenii Artelor” făcută de dl. manager VasileCorpodean, inimoasei absolvente a Şcolii de Arte din Cluj-Napoca, Iuliana Pop, astăzi înscrisă în anul I la “tehniciîn pictură”, la aceeaşi instituţie – un gen de masterat, de perfecţionare în domeniu. Cu vocea gâtuită de emoţie, d-na Iuliana Pop a mulţumit pentru elogiile care i s-au adus, adăugândcă „atunci când ne propunem ceva măreţ, visele pot deveni realitate, aşa cum scrie, perfect adevărat, într-o carte pe care am citit-o curând: suntem ceea ce gândim”.

În continuare, dl. Romeo Păvăloaia, vicepreşedinteleAsociaţieiArtiştilorPlastici din Câmpia Turzii – la început un autodidact în artele plastice  („în copilărie făceam figuri de voievozi din coaja copacilor în pădurile Sucevei”), şi mai târziu ins care le-a studiat în mod organizat – referindu-se la importantul eveniment de miercuri, 12 octombrie, a declarat, profetic: “Cu siguranţă, demersul care a început astăzi va fi o reuşită şi roadele le vom culege anii viitori”.  A venit rândul doamnei expert Felicia Răcean, şefa Secţiei externe Turda a Şcolii de Arte din Cluj-Napoca, totodată profesoară a celor 17 cursanţi înscrişi la compartimentul nou înfiinţat de la Câmpia Turzii, la specialităţile pictură, grafică şi artă decorativă. Tot ea a fost şi cea care a prezentat expoziţia de pictură cuprinzând lucrările realizate în Tabăra de creaţie CheileTurzii – 2015, componente şi ale expoziţiei itinerante “Iubesc Clujul!”,prezentă deja şi peste graniţele ţării. Apoi a încheiat, astfel: “Ceea ce se întâmplă azi în CâmpiaTurzii e marele vis, devenit o şi mai mare realitate, o dorinţă pe care o aveam mai demult – dar care azi a devenit ceva concret. Pentru toate acestea le mulţumesc sincer domnului primar Dorin Lojigan şi doamnei Iuliana Pop, pentru că au răspuns extrem de prompt pentru deschiderea acestei secţii”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.