Actualul comisar şef (R.), Toma Rus, este o creaţie tipică a epocii postcomuniste. Avid de putere, cu o dorinţă iraţională de a “călca peste cadavre”, Toma Rus s-a remarcat, nu prin cariera profesională remarcabilă, ci prin “tunurile” şi dispreţul total pentru lege.   

Intrat în poliţie în anii ’90, fără studii superioare, iniţial Toma Rus a profesat ca şi electrician, a avut norocul să fie remarcat de către colonelul Ioan Oţel. În consecinţă, timp de şase ani, Rus a învârtit volanul maşinii de serviciu a lui Oţel. Nimeni nu îl mai ţine bine minte din vremurile acelea. Era cunoscut şi luat la mişto doar din cauza acentului ţărănesc de Panticeu şi pentru hainele jenante pe care le purta, motiv pentru care Oţel îl tot cadorisea cu haine de firmă. Din cauză că provenea dintr-o familie săracă, Toma Rus, câştigându-i încrederea lui Ioan Oţel, l-a rugat pe acesta să-i angajeze în poliţie şi pe ceilalţi doi fraţii ai săi, veniţi şi ei tot de la coada vacii, din Panticeu, cât şi pe soţia lui, Zoia. De ce în poliţie? Pentru că, dacă nu ai chef să înveţi şi să munceşti, ai o soluţie. Fă-te poliţist. Dar, ca să intri în structurile Ministerului de Interne, trebuie să ai pile. Şi acum concurenţa este mult mai mare la şcoala de subofiţeri de poliţie decât la UMF sau la Politehnica din Cluj. Şi cei doi fraţi ai lui Tomiţă au început ca şoferi, unul se va şi pensiona, iar după un timp, cel de-al treilea frate al lui Toma Rus a dezertat pur şi simplu, plecând în Spania fără să-şi predea arma din dotare.

Şeful greilor

Dar nu saga familiei lui Toma Rus este interesantă, ci ipochimenul însuşi. Şofer fiind al lui Ioan Oţel în perioada când s-au construit marile averi de azi ale Clujului, Toma Rus a avut ocazia să îl reîntâlnească pe Dorel Goia, pe vremea aceea patronul caselor de schimb valutar Garant, fostul profesor de istorie al lui Toma Rus înainte de revoluţie. Tot atunci, Toma Rus a pus bazele unei prietenii cu actualul deputat PNL, Horea Uioreanu, pe vremea când acesta schimba dolari şi mărci în centrul municipiului ca să-şi rotunjească veniturile. Numele de cod al lui Horea Uioreanu între bişniţari era Buru. Banca Transilvania urma să fie fondată doar în 1993, profitând de prăbuşirea megaescrocheriei Banca Dacia Felix. Personaj ambiţios, nevrând să rămână şofer toată viaţa sau dezertor, Toma Rus, profitând de protecţia oferită de Ioan Oţel, absolvă, cu şpăgile de rigoare, Academia de Poliţie. În mod cert, dintre cei trei fraţi Rus, Toma avea cea mai mare ambiţie. Ofiţer fiind, este promovat de acelaşi Ioan Oţel la Poliţia Economică şi apoi la Crimă Organizată. Ştia multe despre dedesubturile vieţii economice ale Clujului şi, profitând că nu a intrat în atenţia presei, spre deosebire de mentorul său, Toma Rus îşi urmărea scopul: parvenirea şi accederea sa la vârful poliţie clujene. În 1997, pentru prima dată, norii negri s-au adunat deasupra lui Toma Rus. Deşi avea o locuinţă, Toma Rus comite fals în acte publice şi mai obţine, în mod ilegal, o locuinţă de 240 metri pătraţi pe Calea Dorobanţilor, din fondul locativ al primăriei Cluj-Napoca. Cadoul făcut de Gheorghe Funar, în mod ilegal, lui Tomiţă, i-a adus protecţia şefului PUNR în poliţie pentru afacerile sale murdare. Colonelul Grigore Blaga a încercat să îl dea afară din poliţie, dar Toma Rus a fost salvat de Iuliu Mureşan, pe atunci medicul Poliţiei Cluj. Tot în 1997 a mai avut loc un eveniment care va avea repercusiuni peste ani. Curtea de Apel Cluj a fost sesizată că doi clujeni şi-ar fi obţinut averea în mod illicit. Cei doi clujeni erau Ioan Rus, pe atunci un modest om de afaceri, şi colonelul Ioan Oţel. Amândoi au fost exoneraţi de justiţie şi s-a stabilit că şi-au obţinut averile în mod licit. Dar Ioan Oţel a reuşit să obţină verdictul justiţiei mult mai repede decât Ioan Rus. Viitorul lider al PSD nu i-a iertat asta lui Oţel niciodată. În schimb, Toma Rus i-a intrat sub piele, atât lui Ioan Rus, cât şi controversatului om de casă a liderului PSD, colonelul Pop Puşcaş Teodor.

Epopeea continuă

Deja Oţel nu mai era o opţiune. Toma Rus lucra pe cont propriu. Astfel, următorul personaj local parazitat de către Toma Rus a fost colonelul Nelu Pop. El i-a succedat lui Grigore Blaga în funcţia de inspector şef al judeţului Cluj. Toma Rus a primit misiune de la Ioan Oţel să îl “plimbe” pe Nelu Pop prin Cluj şi să-i făcă cunoştinţă cu cine era important în oraş. Astfel, cine era “hot” era deja predat lui Toma de catre Oţel. Acum şi noul şef al poliţiei era tot în grija lui. Aproape în acelaşi moment, un alt personaj intră în scenă. Bela Urasi, informator al poliţiei şi fost electrician, îi va schimba viitorul lui Toma Rus. Va urma…

Ştefan Trandafir

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.