Grădina Zoologică Turda este închisă din 2010 pentru reamenajare, iar lucrările au stagnat. Firma de construcţii care a câştigat licitaţia a fugit cu banii şi a intrat în insolvenţă, iar acum primarul Cristian Matei doreşte redeschiderea Parcului Zoo.

 

Noul primar al municipiului Turda, Cristian Matei, a declarat că Grădina Zoologică este un proiect important ce nu ar trebui să rămână doar pe hârtie. Chiar dacă momentan proiectul este blocat din cauza legislaţiei, primarul se arată hotărât în deblocarea situaţiei şi declară că se vor căuta toate soluţiile legale pentru a se relua repede lucrările de amenajare.

 

Grădina Zoologică închisă de şase ani din cauza unor ţepari

Firma Benzot Har a plecat cu 1,8 milioane de lei din buzunarul turdenilor. Fostul primar, Tudor Ştefănie, a alocat în avans aceasta suma pentru lucrări pe care Benzot Har nu le-a mai efectuat. Practic, câştigătoarea licitaţiei a încasat banii, a subcontractat lucrarea la o altă firmă şi apoi a intrat în insolvenţă. Nu a început nicio lucrare in contul banilor primiţi.

Astfel, raportul Curţii de Conturi a constatat că peste 1,7 milioane de lei au fost alocaţi din bugetul oraşului pe lucrări inexistente. Proiectul de reabilitare a grădinii Zoologice din Turda este finanţat în proporţie de 75% de la Guvern, prin Ministerul Mediului, şi 25% din banii administraţiei locale.

Dupa ce firma a intrat în insolvenţă, lucrările au fost preluate de societatea Romablet. Iniţial termenul de finalizare a lucrărilor era aprilie – mai 2012, dar după insolvenţă s-a prelungit, până în prezent.

Conform presei locale, insolvenţa firmei Benzot Har, care a câştigat foarte multe contracte cu statul până în 2012, ar fi fost provocată şi de întârzierile la plată din partea Ministerului Mediului. Problemele au apărut după schimbarea puterii, iar Guvernul Ponta a cerut verificarea la sânge a tuturor plăţilor şi contractelor.

Singura grădină zoologică din judeţ este închisă din cauza unor lucrări de construcţie care par a fi interminabile. Intrarea în insolvenţă a firmei care a câştigat licitaţia a creat probleme în procesul de reabilitare a grădinii zoologice, iar mutarea contractului pe societatea Romabelt a făcut ca firmele subcontractante care au avut lucrări să nu-şi primească banii.

 

Prejudiciul statului, verificat de ANAF

Proiectul de reabilitare a grădinii zoologice din Turda a început în iunie 2010 şi trebuia să fie finalizat în aprilie 2012. Autorizaţia de construcţie a expirat, dar nimănui nu-i prea păsa de acest lucru. Lucrările continuă într-un ritm de melc. Principala cauză a întârzierilor este faptul că antreprenorul general, Benzot Har, societatea care a câştigat licitaţia, a intrat în insolvenţă, iar contractul a fost în mod suspect predat unuia dintre subantreprenori, Romabelt. Insolvenţa societăţii Benzot Har este cu cântec, deoarece unii furnizori şi-au primit banii, iar unii nu. Mai mult decât atât, statul a fost prejudiciat, conform unor surse din domeniul construcţiilor, deoarece firmele private şi-au primit cu prioritate banii de la Benzot Har, pe când statul a rămas parte la masa credală. Este rândul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) să cerceteze dacă statul a fost cu adevărat prejudiciat în acest caz.

Societatea Benzot Har a câştigat licitaţia pentru extinderea şi reamenajarea parcului zoologic din Turda pentru 7.842.109 lei, o sumă foarte apropriată de cea estimată, respectiv 7.842.872 lei. S-a făcut o licitaţie pentru a se economisi doar 753 de lei. La licitaţie au participat doar două firme. Culmea este că pe toată perioada contractului, unul dintre subcontractorii principali a fost societatea Roma Belt din Târgu Mureş, firmă care a apărut şi pe autorizaţia de construire, deşi pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) apare doar firma Benzot Har.

 

Lucrări suplimentate fără contract

Lucrările de la Grădina Zoologică din Turda par a fi deja suplimentate, fără a se fi organizat o procedură de licitaţie pentru acest lucru. Directorul Grădinii Zoologice a spus că este nevoie de mai mulţi bani decât la început. Deşi licitaţia a fost semnată pentru suma de 7,8 milioane de lei, directorul susţine că mai are nevoie de circa 9,3 milioane de lei. Din acest lucru poate rezulta doar faptul că fondurile au nevoie deja de o suplimentare. Când este vorba de bani publici se pare că suplimentările curg pe bandă rulantă şi că pentru acestea nu este nevoie de nicio procedură transparentă.

Surse din firmele de construcţii ne-au declarat că unul dintre subantreprenorii celor de la Benzot Har este Difo Construct. Societatea este deţinută de Orazzini Franca, Luigi Bertagni şi Massimiliano Bertagni. Păcat că investitorii italieni din România îşi iau o ţeapă în eternul stil românesc. Societatea ar trebui să primească 89.000 de lei de la Benzot , fără penalităţi. De asemenea, ar mai fi plăţi de 14.000 de lei pentru balastru, cheltuieli care nu au fost însă recunoscute. Difo Construct s-ar fi înscris la masa credală la Benzot Har, dar nu i-ar fi acţionat pe cei de la Romabelt în instanţă.

“Un subcontractor din judeţul Harghita a fost plătit, iar ceilalţi doi au fost ţinuţi pe dinafară. Este treaba ANAF să vadă dacă au fost prejudiciaţi, susţin surse de pe piaţa construcţiilor.

Benzot Har este deţinută de către Iosif Zoltan Borsody, Iosif Silye, Jozsef Sipos, Anton Molnar, Edit Kovacs, Mihai Siklodi, Hamar Eleonora, Maria Szasz, Ilona Tunde, Meckl Zoltan, Molnar Dezideriu. Administratorul societăţii a fost, înainte de insolvenţă, Iosif Zoltan Borsody, acţionarul principal al companiei. Societatea Romabelt este deţinută de către Lajos Losonczi şi Margit Losonczi.

„Eu nu pot să deschid nici anul acesta Grădina Zoologică, voi avea nevoie de 20 de angajaţi pe posturi de îngrijitori animale. Cum o să îi angajez eu dacă posturile sunt blocate şi în cererile ce le formulăm trebuie să cerem mult mai puţine posturi? Nu pot să fac treabă cu un om sau doi. Am nevoie de 20 de angajaţi! (…) Anul acesta nu deschidem sigur. Trebuia să primim finanţare de la minister, dar ne-au tăiat din bani pentru mărirea salariilor”, a declarat anul trecut în luna aprilie, directorul grădinii zoologice, Mate Csaba pentru Citynews.ro.

 

O insolvenţă cu 60 de păgubiţi

De dosarul de insolvenţă a societăţii Benzot Har se ocupă RVA Mureş Insolvency Specialists. BRD deţine 3,87 la suta din totalul creanţelor, iar Banca Comercială Română deţine 72,04 procente. În total societatea a lăsat în urmă un număr de 60 de alţi creditori care aşteaptă să îşi primească banii din această insolvenţă: Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov,  Direcţia Generală a Finanţelor Publice Harghita Miercurea Ciuc, Impozite, Taxe şi alte venituri din Municipiul Miercurea Ciuc, Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita, SC ATC System SRL Gheorgheni, SC Katerin Company SRL Ploiesti, SC Mechel Service Romania SRL Bucuresti, Sc Com Trade SRL prin Management, SC Matmikos SRL Sandominic, SC Domus Kosa SRL Sandominic, SC Harviz SA Miercurea Ciuc, SC Asco SA Miercurea Ciuc, SC Melinda-Impex Steel SA Odorheiu-secuiesc, SC Arnold SRL, SC Pangus Service SRL, SC Instel SRL Miercurea Ciuc, EFG Leasing IFN SA, SC Agroliv SRL, SC Ferner Bau SRL , SC Johnson Controls International Romania, SC Raiffeisen Leasing IFN SA, SC Eco Csilk SRL Sansimion, SC AG Instal Grup SRL Turda, SC Ben Mar Grup SRL Miercurea Ciuc, SC Edinco SA Cluj Napoca, SC Gheconstar SA Gheorgheni,SC Harmonia SRL,  SC Harmonia Projekt-Bau SRL, E- ON Energie Romania SA, SC Euro Net SRL,SC Rottco Consult, Coface Romania, SC Standard SRL, SC Difo Construct SRL, SC Nimbusz Trade SRL, Lex Fori IPURL, SC CVL Secund SRL, SC Gedako SRL, SC Regio Leasing IFN SA, SC Mecom Ciuc SRL, Karácsony Iosif, Benkb Alexandru si Benkb Éva Ecaterina, Bodor Eva Miercurea Ciuc, Borsody Zoltan Iosif, EFG Leasing IFN SA, SC Johnson Controls International Romania SRL, SC Regio Leasing IFN SA, Bodor Eva, Kacso Andrei, Incze Szilard, Antal Laszlo, Czeran Mihaly-Marian, Gego Emoke Katalin, Orban Erzsebet şi Antal Laszlo, Andras Magdolna (Furesz Magdolna) şi Szucs Jozsef

1 COMENTARIU

  1. Nu ma obosesc sa citesc articolul, pentru ca traiesc in Romania si dincolo de acei tepari sunt perfect constienta ce inseamna Gradina Zoologica…din Romania. TORTURA, FOAME, CHIN, MIZERIE, BOLI….d-le Primar….nu aveti banii sa le creati conditiile unor ZOO din alte tari mult avansate, nu aveti angajatii potriviti, nu e cazul sa chinuiti animale; au nevoie de super hrana, de spatii mari cu verdeata, cu apa, cu multe elemente din mediul lor, etc. E trist si lamentabil, ce se intimpla in gradini zoologice in general, darmite in una din Turda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.