Elias Dairatani

Instanța Tribunalul Cluj a decis să prelungească măsura de arest preventiv pentru cei zece inculpați din Dosarul Dairatani, printre care și fiii avocatei din Cluj, Monica Dairatani. Ei sunt acuzați că vindeau substanțe cu efect psihotrop, substanțe care au efect similar cel al drogurilor.

”În temeiul art. 348 rap. la art. 207 al. 4 şi 6 Cod de Procedură Penală precum şi la art. 203 al. 5 Cod Procedură Penală constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive luată faţă de inculpaţii Dairatani Elias, Dairatani Ibrahim, Adrian Silviu Făgădar, Imre și Marius Kallo, Daniel Florin Mara, Claudiu Imre Otvos, Costel Marian Penciuc, Gabriel Marian Suciu, Cristian Adrian Veber, toţi aflaţi în prezent în stare de arest preventiv în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Cluj, întrucât subzistă temeiurile ce au fost avute în vedere la momentul luării, al prelungirii măsurii şi apoi al menţinerii arestării preventive, şi, în consecinţă, menţine măsura preventivă a arestării luată faţă de inculpaţi, respingând implicit cererile formulate de inculpaţi de revocare a măsurii arestării preventive sau de înlocuire a acestei măsuri cu măsura controlului judiciar, sau cu măsura arestului la domiciliu, după caz. În baza art. 275 al. 3 Cod Procedură Penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la de la comunicare cu inculpaţii şi cu reprezentanta Parchetului. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 18 septembrie 2017, în lipsa participanţilor”, se arată în soluția dată de Tribunalul Cluj.

Inculpații au depus contestație împotriva deciziei din 18 septembrie, însă în Curtea de Apel Cluj a respins contestațiile.

”În baza art.205 C.p.p.raportat la arrt.4251 alin.7 pct.1 lit.b Cpp respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii D.E., D.I., F.A.S.,P.C.M., V.A.C., M.D.F., K.M., K.I. şi O.I.C., împotriva Încheierii penale nr.474/C/18.09.2017 a Tribunalului Cluj. Stabileşte onorarii apărător din oficiu în sumă de 50 lei în favoarea av.F.A.P. –parţial şi câte 130 lei în favoarea av.I.Z., I.I. , F.A. şi I.M. sume ce se vor avansa din FMJ Obligă contestatorii inculpaţi la plata în favoarea statului a câte 400 lei, fiecare cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în şedinţa Camerei de Consiliu din data de 02 octombrie 2017”, se arată în soluția pe scurt.

 

Polițiștii clujeni de la Brigada de Crimă Organizată Cluj au organizat o acțiune, în urma căreia au reușit prinderea în flagrant a celor implicate în această rețea. ”La data de 11.04.2017, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, au efectuat un număr 19 percheziții domiciliare pe raza judeţului Cluj, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, format din mai mulţi suspecţi, specializat în săvârşirea infracţiunii de efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a produce efecte psihoactive”, se arată în comunicatul DIICOT.

Polițiștii susțin că în perioada 2016 – 2017, pe raza municipiului Cluj-Napoca a acţionat o reţea de distribuire şi plasare pe piaţa de consumatori a unor substanţe cunoscute generic sub denumirea de „substanţe etnobotanice”, al cărei principal scop era obţinerea unui profit material substanţial prin procurarea, distribuirea, plasarea pe piaţă, ambalarea, transportarea, manipularea şi stocarea – depozitarea de substanţe susceptibile să producă efecte psihoactive. Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză a fost găsită şi ridicată cantitatea de circa 3 kilograme de substanţe psihoactive, 50 de plicuri cu substanţe psihoactive, trei cântare şi instrumente de consum, precum şi sumele în cuantum de 20.210 lei, 2.305 euro şi 20 de lire sterline. Respectivul praf se vinde cu prețuri între 30-50 de lei, profitul traficanților fiind dublu. Praful era adus din China, prin intermediul poștei, având ca destinatar, de regulă, unul dintre membrii rețelei.

2 COMENTARII

  1. Se cer înăsprite pedepsele pentru traficanți, în prezent mult prea blânde, (max. 3 ani, uneori cu suspendare). Ce-ar fi să știe nenorociții ăștia că îi așteaptă 15 ani cu executare ? Așa-zisele „etnobotanice” sunt chiar mai periculoase decât heroina, deoarece conțin toți trei compușii drogurilor, substanțe psiholeptice, psihoanaleptice și psihodisleptice, ducând la degradarea accelerată a scoarței cerebrale.
    E imperios ca Parlamentul să priceapă și să treacă la treabă, dacă într-adevăr ne reprezintă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.