Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au dispus trimiterea în judecată a unor persoane învinuite că ar fi obţinut, respectiv înlesnit, obţinerea în mod nelegal a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Acest caz se alătură descoperirii unei serii de astfel de infracţiuni în mai multe din judeţele ţării, prejudiciul fiind calculat la aproximativ două milioane de lei.

 

În cursul anului 2006. B. V. a cunoscut-o pe Vidican Ana, contabilă la mai multe firme clujene, care i-a propus să o ajute în obţinerea unei indemnizaţii pentru creşterea copilului în schimbul sumei de 3.000 de lei. B. V. nu îndeplinea condiţiile impuse de lege pentru a beneficia de această indemnizaţie, deoarece ea nu fusese angajată niciodată în mod legal, în baza unui contract de muncă. În urma înţelegerii, B. V. i-a înmânat contabilei actele de care acesta avea nevoie: o copie după cartea de identitate, una după certificatul de căsătorie şi una după certificatul de naştere al copilului. În baza acestor acte, Ana Vidican a falsificat toate documentele necesare dosarului, primind în acelaşi timp 2.000 de lei.

 

Puhoi de documente falsificate

Înscrisurile pe care a fost nevoie să le falsifice au fot următoarele: o cerere şi declaraţie pe propria răspundere pentru creşterea copilului şi alocaţiei de copii, formulată în numele lui B. V.; o adeverinţă din care să rezulte că B. V., ca angajată – în fals – a uneia dintre societăţile la Vidican era contabilă, a beneficiat de indemnizaţie de maternitate; decizia de suspendare a contractului de muncă pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani şi, în sfârşit, o cerere formulată în numele lui B. V. prin care solicita aprobarea concediului pentru îngrijirea copilului. Contabila a depus toate aceste documente false la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Cluj, iar B. V a primit o decizie prin care i se aproba indemnizaţia râvnită de 800 de lei pe lună. În acel moment ea a plătit mijlocitoarei încă o mie de lei.

 

Îşi recunoaşte puţin vinovăţia

În total, B. V. a beneficiat de 12.240 de lei, sumă nerestituită Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Cluj. Ca urmarea, Agenţia a făcut o plângere la IPJ Cluj, iar cele două s-au ales cu un dosar de urmărire penală, care este în acest moment pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca. Amândouă au recunoscut comiterea faptelor, dar B. V. a declarat că nu se simte vinovată de comiterea infracţiunii, deoarece a considerat că a obţinut indemnizaţia de creştere a copilului în mod legal, primind asigurări de la Vidican în acest sens, dar recunoaşte caracterul fals al documentelor depuse la dosar.

B. V. este judecată pentru infracţiunea de înşelăciune şi uz de fals, iar Vidican Ana pentru infracţiunile de înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la uz de fals. Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Cluj s-a constituit ca parte civilă în proces, cerând restituirea sumei plătite şi acoperirea cheltuielilor de judecată.

 

Precedente

Vidican Ana nu este la prima infracţiune de acest gen, faptele sale dovedind o mare uşurinţă de a falsifica documente. În 2006, pentru a-şi ajuta o cunoştinţă, L. D. M., care avea probleme financiare, a angajat-o formal la una dintre societăţile la care conducea contabilitatea, falsificându-i contractul individual de muncă pe care l-a depus la ITM Cluj. De asemenea a eliberat o adeverinţă de salariu pentru prietena sa pe baza căreia aceasta a obţinut un credit bancar. Pentru aceste fapte, cele două au fost cercetate penal. Ana Vindican este, în acest moment, condamnată la pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare pentru înşelăciune.

L. D. M nu a fost niciodată angajata societăţii respective, deci nu a obţinut niciun salariu de  acolo. Ea şi-a plătit singură contribuţiile de stat aferente, aşa încât s-a considerat îndreptăţită ca, în momentul în care a născut un copil, să primească indemnizaţie de creştere a copilului. V. A. a falsificat toate actele necesare întocmirii dosarului pentru Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială, iar L. D. M a primit, în decursul unui an, 13.607 lei. Deoarece şi-au recunoscut faptele şi şi-au asumat vinovăţia, iar prejudiciul cauzat Agenţiei de Plăţi a fost returnat, cele două au fost scoase de sub urmărire penală pentru aceste fapte fiind sancţionate cu o amendă administrativă.

 

Gaură în buget

Au fost descoperite nenumărate astfel de cazuri în toată ţara. Anul trecut, un număr de 52 de persoane, între care un funcţionar bancar şi două angajate ale Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bucureşti, au fost trimise în judecată într-un dosar privind indemnizaţii de creştere a copilului luate cu documente falsificate, prejudiciul fiind de aproape 1,4 milioane lei. Potrivit anchetatorilor, Valerica Şapera şi Adrian Stere Şapera, persoane fără ocupaţie, împreună cu funcţionarul bancar Corina Doiniţa Cucerzan, Cornelia Cocoş şi Mioara Geantă, ultimele două funcţionare în cadrul Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Capitalei, au format un grup infracţional organizat având drept scop inducerea în eroare a Agenţiei, prin solicitarea şi obţinerea, pe baza unor documente falsificate, a unor indemnizaţii de creştere a copilului, pentru persoane care nu realizau niciun venit. În acest dosar, s-au dispus măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor până la concurenţa sumei 1.396.817 lei, pentru care Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Capitalei se constituie parte civilă.

Verificările efectuate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud au scos la iveală faptul că peste 30 de mame au primit ilegal indemnizaţia de creştere a copilului, asta după ce au fost descoperite că pe perioada în care primeau banii pentru concediul maternal ele erau remunerate şi de angajatori. Prejudiciul creat a fost de 372.403 lei, o parte din bani fiind recuperaţi. Tot în judeţul Bistriţa-Năsăud, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a mai descoperit 33 de mame, acum cercetate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie deoarece la întocmirea dosarului de solicitare a indemnizaţiilor au folosit adeverinţe de venit false. Toate aceste adeverinţe proveneau de la o societate din Beclean. Prejudiciul cauzat bugetului este de peste trei sute de mii de lei.

Alte trei persoane au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş pentru fals, uz de fals şi înşelăciune. Două dintre acestea erau funcţionari publici. Cei trei identificau femei gravide care nu îndeplineau condiţiile pentru a primi indemnizaţia de creştere a copilului, le falsificau adeverinţele şi le întocmeau dosare, în baza cărora femeile încasau banii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.