Producţia industrială din primul semestru al acestui an a crescut cu 6% comparativ cu perioada similară din 2012, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea a fost susţinută de industria prelucrătoare (+7,5%) şi de cea extractivă (+6,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,0%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,8%), în industria bunurilor de capital (+10,7%), în industria bunurilor intermediare (+6,7%) şi în industria bunurilor de uz curent (+3,3%). Industria energetică a scăzut cu 5,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în semestrul I 2013, comparativ cu semestrul I 2012, a crescut cu 6,0% datorită industriei prelucrătoare (+8,3%) şi industriei extractive (+5,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,4%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,9%), în industria bunurilor de capital (+12,3%), în industria bunurilor intermediare (+4,7%) şi în industria bunurilor de uz curent (+3,3%). Industria energetică a scăzut cu 5,1%.

În luna iunie 2013, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,7%, respectiv cu 5,7%. Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 5,0% ca serie brută, respectiv cu 7,6% ca serie ajustată.

În ceea ce priveşte luna iunie comparativ cu luna mai, creşterea de 0,7% a fost determinată de creşterea industriei extractive (+3,3%) şi industriei prelucrătoare (+0,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+2,2%) şi în industria bunurilor de uz curent (+1,4%) şi scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-7,0%), în industria energetică (-0,7%) şi în industria bunurilor intermediare (-0,1%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 5,7% în iunie comparativ cu luna mai, ca urmare a creşterii tuturor sectoarelor industriale: industria prelucrătoare (+6,3%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,3%) şi industria extractivă (+5,1%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: în industria bunurilor de capital (+7,7%), în industria bunurilor intermediare (+6,0%), în industria bunurilor de uz curent (+3,6%), în industria energetică (+2,7%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,8%).

În iunie 2013 comparativ cu aceeaşi lună din 2012, creşterea de 5% a fost determinată de creşterea industriei prelucrătoare (+6,0%) şi industriei extractive (+3,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,2%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+9,6%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,3%), în industria bunurilor de uz curent (+3,2%) şi în industria bunurilor intermediare (+2,4%). Industria energetică a scăzut cu 0,9%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia a crescut cu 7,6% în iunie 2013 comparativ cu iunie 2012, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+11,0%) şi industriei extractive (+3,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu (-2,3%). Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri: în industria bunurilor de capital (+13,8%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,4%), în industria bunurilor de uz curent (+5,0%), în industria bunurilor intermediare (+2,1%) şi în industria energetică (+0,1%). AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.