Inspectoratul scolar Cluj protesteaza împotriva celor care folosesc scoala si elevii în luptele politice. La Gârbau un profesor a fost banuit de..”Gogosi electorale”. Autoriratile abilitate si organizatiile nonguvernamentale protesteaza împotriva  implicarii copiilor în politica.

Inspectorul general al judetului Cluj, Hadrian Arion a protestat public marti, în cadrul unei conferinte de presa împotriva lipsei de principii a unora dintre cadrele didactice ale scolilor si, mai ales,  a unor politicieni care s-au folosit de minori în campaniile electorale. Arion a afirmat ca s-au luat deja masuri împotriva celor care au adoptat asemenea practici.

Gazeta de Cluj a semnalat în urma cu câteva saptamâni faptul ca imaginea copiilor este folosita în campaniile electorale a unor candidati precum Marius Nicoara si Valentin Mudura.  Exemplele de „la centru” au fost urmate si ce politicienii din”provincie” care, cunoscut fiindu-le zelul, au profitat si mai mult de pe urma minorilor.

De asemenea, zilele trecute o fetita împartea materiale electorale ale unui partid în apropierea mall-ului din Gheorgheni, iar un adolescent a fost implicat într-o altercatie din cauza unor afise electorale. Protectia copilului, inspectoratele scolare si ONG-urile cer în continuare politicienilor sa lase copiii în pace.

Gârbau-gogosi electorale

Un caz semnalat Inspectoratului Scolar Judetean a fost cel al unui profesor din comuna Gârbau care a „cerut” voturile elevilor în schimbul unor note decente la sport. Desi sesizarea a fost anonima, dat fiind faptul ca a fost sesizat ministerul, inspectoratul a analizat situatia si a ajuns la concluzia ca…acuzele sunt tardive si superflue.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Educatiei si Cercetarii  un dascal din scoala ar fi vândut gogosi copiilor. Dat fiind faptul ca acesta este acum implicat în campania electorala i s-ar fi reprosat ca gogosile din 2007 ar fi avut un iz…electoral.

Un alt fapt semnalat inspectoratului a fost legat de comuna Gilau unde niste copii, elevi ai scolii din localitate, au fost cooptati dupa slujba de duminica si au fost pusi sa împarta pliante si alte materiale electorale satenilor. Si dea aceasta data lucrurile s-au linistit. În acest caz, totusi, inspectoratul nu a putut interveni dat fiind faptul ca elevii se aflau în afara orelor de curs, duminica, deci nu intrau sub incidenta lor.

Campanie fara scrupule

Campania electrorala din acest an a fost marcata de unele evenimente mai putin placute. Astfel în unele dintre afisele electorale ale candidatilor au aparut imaginile unor copii sau, mai rau, minorii au fost folositi în campaniile electorale sau au participat la lansarile oficiale a unor politicieni în cursa electorala.

Copiii, considerati ca fiind un puternic element sensibilizant, sunt, dipa parerea unora „ un garant” pentru câstigarea algereilor. Memorabil este spotul publicitar folosit de catre Lyndon Johnson în 1964, Daisy Spot cu care a si câstigat alegerile în ciuda faptului ca a fost difuzat o singura data de catre televiziunea americana.

Din pacate sau din fericire, legile privitoare la folosirea copiilor sau a imigainii acestora în campanii politice. Potrivit Legii nr. 272/ 2004 copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale. Articoul 22 al textului de lege mentionat se arata ca este interzisa orice actiune de natura sa afecteze imaginea publica a copilului în vârsta de pâna la 14 ani la dezbateri publice în cadrul nor programe audiovizuale se poate face numai cu consintamântul scris al acestuia si al parintilor; copiii nu pot fi folositi sau expusi de parinti în scopul de a obtine avantaje personale sau de a influenta deciziile autoritatilor publice. Încalcarea acestor prevederi reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa între 500 si 1.500 lei, aplicata de reprezentantii Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Încalcarea acestor prevederi poate fi sesizata la Birourile Electorale de Circumscriptie, care pot dispune masuri împotriva celor vinovati.

Portectia Copilului-Lasati copiii în pace!

Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului a informat partidele ca nu pot folosi imaginea copiilor pentru obtinerea de avantaje personale si a cerut directiilor judetene sa sesizeze eventualele cazuri de încalcare a legii, a declarat, miercuri, subsecretarul de stat Gabriela Tonk.

Potrivit agentiei Mediafax, subsecretarul de stat de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) Gabriela Tonk a spus ca institutia pe care o reprezinta a transmis tuturor partidelor politice, printr-o adresa, ca potrivit Legii 272/2004 privind protectia drepturilor copilului, minorii nu pot fi folositi sau expusi, de catre parinti sau alte persoane în îngrijirea carora se afla, în scopul obtinerii de avantaje personale.

Subsecretarul de stat a precizat ca raspunsul ANPDC a facut referire la articolul 22 din Legea 272/2004, prin care este interzisa folosirea imaginii copiilor.

Ligia Popa

Utilizarea copiilor în interes de partid pe timpul campaniei electorale nu a trecut neobservata. Organizatia non-guvernamentala APDO LIDER e de parere ca acest ,,fenomen” este un abuz si un atentat la drepturile copiilor, asa cum sunt ele statuate de legislatia interna si internationala. ,,Utilizarea în acest fel a copiilor în scopul obtinerii unui câstig politic denota lipsa de decenta. În conditiile în care, în acest an, alegerile au loc chiar în data de 1 iunie, Ziua internationala a copiilor, astfel de gesturi constituie un afront adus atât copiilor, cât si parintilor acestora. E o alta forma de agresiune a copiilor chiar de ziua lor”.

Protectia Copilului Cluj nu este de acord cu comportamentul unelor partide de a-si face publicitate electorala. ,,Dezaprob aceasta initiativa pentru ca imaginea copilului trebuie respectata conform legilor aflate în rigoare. Însa, daca parintii sunt de acord cu acest lucru, o fac pe raspunderea lor. Imaginea electorala si copiii ar trebui sa fie lasati de o parte”, a declarat Monica Filip, director executiv adjunct la Protectia Copilului Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.