Fostul şef al Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Steţco a fost numit, la sfârşitul lunii trecute, secretar de stat în cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor. La scurt timp, potrivit unor informaţii, el se pregăteşte să îl numească în funcţia de consilier pe Cătălin Tobescu, reprezentantul Federaţiei Proprietarilor de Păduri din România Nostra Silva. În paralel, Tobescu a dezvoltat, alături de firma Indaco System, un sistem informatic de supraveghere similar cu ”Radarul Pădurilor” – SUMAL. Diferenţa este că SUMAL este asigurat de stat fiind gratis, iar sistemul lui Tobescu&Indaco este pe bani, iar cel gratis merge mai greoi decât cel plătit. Mai mult, Indaco este singura societate din ţară care are acces la baza de date a Ministerului Apelor şi Pădurilor.

 

La sfârşitul lunii trecute, Istrate Steţco, fostul şef al Gărzii Forestiere Cluj a fost numit secretar de stat la Ministerul Apelor şi Pădurilor, iar la scurt timp, Cătălin Tobescu, care face parte din conducerea Federaţiei Proprietarilor de Păduri din România Nostra Silva a ajuns să fie în cărţi pentru un post de consilier.

Actualul secretar de stat este implicat în câteva procese din cadrul instanţelor clujene, dintre care poate fi amintit cel cu SC WOODEX SRL, firmă patronată de soţii Luciana şi Valeriu Macioca. Firma face afaceri cu lemne, iar Valeriu Macioca, care este proprietar de păduri, a făcut nenumărate petiţii la Garda Forestieră Cluj pe vremea când instituţia era condusă de Steţco. În procesul pe care fostul şef al Gărzii forestiere clujene l-a pierdut, Curtea de Apel Cluj l-a obligat să îi plătească lui Macioca 20% din salariul lui pe aproape jumătate de an. ”obligă pârâtul Steţco Istrate, conducător al Gărzii Forestiere Cluj, la plata în favoarea reclamantei (SC Woodex, n.red.) a unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, începând cu 10.12.2015 şi până la 12.07.2016 inclusiv.”

În 2012, inspector şef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Cluj iar în iulie 2014 a fost promovat director general în cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, funcţie din care a coordonat activitatea din domeniul pădurilor. La sfârşitul anului 2014, Şteţco revine la Cluj-Napoca, unde ocupă funcţia de inspector şef al Gărzii Forestiere Cluj. Potrivit declaraţiei de avere, familia lui Istrate Şteţco deţine un teren de 900 mp la Bistriţa-Sigmir, unul de 2063 mp şi un altul de 1865 mp la Bistriţa-Bârgăului, un apartament de 70 mp la Bistriţa, un autoturism VW Passat, un autoturism de teren Daihatsu şi o remorcă. La capitolul investiţii, în declaraţia de avere apare suma de 95.326 lei, titular fiind Georgeta Şteţco, soţia lui Istrate Şteţco. Cât priveşte datoriile, familia Şteţco are de restituit 40.000 de lei la o bancă şi 3400 euro la o persoană fizică.  Veniturile acestei familii constau în 51.046 lei obţinuţi anual de la Garda Forestieră Cluj şi 18.083 lei pe care soţia proaspătului secretar de stat îi primeşte anual de la Agenţia de Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

 

Radar dublat şi pe bani

Una dintre mizele funcţiei pe care o va primi Cătălin Tobescu este sistemul informatic SUMAL, supranumit ”Radarul Pădurilor”.

Acesta este un serviciu gratuit al Ministerului Apelor şi Pădurilor prin care se poate urmări materialul lemnos a fost făcut de firma Indaco System. Această societate, care are acces la codul sursă şi la baza de date a Ministerului Apelor şi Pădurilor, a scos pe piaţă, cu ajutorul lui Cătălin Tobescu, un serviciu similar cu SUMAL, dar care este contracost.

În acelaşi timp, serviciul Sumal dădea rateuri iar utilizatorii (agenţii comerciali din industria lemnului, n.red.), care au obligaţia să îl folosească, întâmpinau extrem de des probleme.

În urmă cu aproximativ un an, tot Indaco System a câştigat fără licitaţie de la Ministerul Apelor şi Pădurilor o altă licitaţie în valoare de 232.907 de lei, fără TVA, pentru ”servicii de tip help-desk pentru utilizatorii aplicaţiilor wood – tracking, iwoodtracking, Sumal Ocol si Sumal Agent”. Potrivit unui raport al Ministerului apelor şi Pădurilor de la începutul acestui an ”în luna august 2016 a fost contractat de către MMAP cu S.C. Indaco Systems SRL dezvoltarea acestui sistem, respectiv realizarea SUMAL 2.0. Cu aceasta ocazie s-a achiziţionat şi codul sursă care era deţinut de Indaco. Contractul a avut ca termen de finalizare luna decembrie 2016. În urma recepţiei s-a stabilit că recepţia finală va fi făcută la sfârşitul lunii ianuarie. (…) Modificările şi dezvoltarea SUMAL în baza contractului realizat cu INDACO sunt în curs. Conform prevederilor din HG-ul adoptat în şedinţa din data de 21.12.2106, este necesară, după publicarea acesteia în Monitorul Oficial promovarea proiectului de Ordin al Ministrului prin care să se reglementeze modalitatea de pilotare în scopul identificării eventualelor disfuncţionalităţi ale sistemului pentru a aduce eventuale corecturi Hotărârii de Guvern”, se arată în raport.

 

Au făcut Ecris-ul şi l-au dat în judecată

Firma Indaco System este patronată de fraţii Daniel şi Ovidiu Iane, primul deputat liberal, iar cel de-al doilea deputat PSD.

Această societate a creat sistemul ECRIS al Ministerului Justiţiei, portalul în care sunt înregistrate toate dosarele şi prin intermediul căruia se distribuie procesele judecătorilor. În urmă cu doi ani, cei de la Indaco au dat în judecată Ministerul Justiţiei pe motive de concurenţă neloială, prin  publicarea gratuită a legilor, la care cetăţenii trebuie să aibă acces nemijlocit deoarece nu pot invoca necunoaşterea legii atunci când o încalcă. La licitaţia organizată de minister pentru desemnarea societăţii care a realizat portalul gratuit de legi a participat şi Indaco Systems, firma care cere acum stoparea proiectului. Ministerul Justiţiei a fost acţionat în instanţă de Indaco Systems, pe motiv că publică gratuit şi cu drept de reutilizare versiunea consolidată a legislaţiei româneşti, odată cu implementarea proiectului legislatie.just.ro, finanţat din fonduri europene. Indaco a chemat, de asemenea, în judecată şi Consiliul Concurenţei, pe motiv că a sesizat iniţial această instituţie, care i-a respins, însă, plângerea.

Firma, care deţine portalul legislativ lege5.ro, este de părere că Ministerul Justiţiei face concurenţă neloială firmelor care se ocupă cu furnizarea de aplicaţii legislative.

 

Contractele fraţilor Iane

Printre contractele cu statul câştigate de firma fraţilor Iane pot fi enumerate un contract de 1.101.000 de lei, fără TVA, de la Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) pentru realizarea unui „sistem integrat de management al conţinutului documentelor”.

În octombrie 2012, înainte de alegerile parlamentare, firma Indaco a câştigat un contract în valoare de 2.215.560 de lei fără TVA pentru„achiziţionarea de licenţe, servicii de consultanţă şi materiale destinate informării publicului, necesare în vederea implementării unui proiect finanţat de Ministerul Justiţiei”.

De asemenea, firma a câştigat cinci contracte din fonduri publice cu Tribunalul Bucureşti, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei şi Banca Naţională a României, în valoare totală de 2.871.495 lei.

Indaco System a fost în centrul unui scandal în martie 2013 când Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a  propus sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru verificarea unor posibile nereguli la sistemul informatic de repartizare aleatorie a dosarelor în cadrul Tribunalului Bucureşti. Este vorba de dosarul „şpăgarelor”, în care s-a dezvăluit că judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu, apelau la grefieri pentru păcălirea sistemului.

 

Un ”inspector” de 30.000 de euro

Noul sistem a costat 30.000 de euro, iar firma care a implementat proiectul şi de la care ministerul de resort a achiziţionat codul-sursă este Indaco, a precizat ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.

” ansăm un nou sistem prin care sper să punem pe butuci tăierile ilegale de lemn din România. Sistemul este un portal web, disponibil la adresa inspectorulpadurii.ro. Prin noua aplicaţie, orice tăiere ilegală va genera o alertă către organele abilitate. Sistemul este deja creat, iar în perioada următoare se vor încărca datele în acesta. Datele vor fi încărcate manual. Cred că, în prima parte a anului 2017, vom avea toate datele introduse în sistem. După părerea mea, cel târziu până în mai — iunie 2017, această hartă trebuie să fie completă. Tot ceea ce este încărcat în sistem, la ora actuală, este planul de exploatare pentru anul 2017 al Regiei Naţionale Romsilva”, a afirmat Paşca Palmer.

Ministrul Mediului a subliniat, totodată, că noua aplicaţie reprezintă un instrument de lucru inovativ pentru autorităţile responsabile, dar şi o metodă prin care şi cetăţenii pot vedea, în timp real, ce se întâmplă în pădurile din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.