Consiliul Judeţean Cluj a luat cunoştinţă la şedinţa de vineri de alocarea unor fonduri, prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, către Serviciul de Informaţii şi protecţie Internă Cluj şi Agenţia Naţională Antidrog pentru achiziţia de echipament, în valoare de 22.626 lei, respectiv 2.648 lei. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism cu rol consultativ care funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean Cluj şi care are drept scop ”asigurarea unui climat de siguranţă şi de securitate publică la nivelul judeţului”.

 

”În vederea creşterii nivelului de siguranţă a cetăţeanului şi asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj împreună cu Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Cluj, asigurat logistic şi pe linie de comunicaţii şi informatică de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă Bucureşti, au demarat „Proiectul privind creşterea nivelului de protecţie a mediului operaţional în care funcţionează sistemul informatic al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Cluj”, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 185/2013 .

În urma evaluărilor efectuate, a rezultat faptul că pentru reducerea timpilor de răspuns la solicitări primite din partea instituţiilor cu care colaborează SIPI Cluj, îmbunătăţirea aptitudinilor de evaluare a ameninţărilor, riscurilor şi vulnerabilităţilor precum şi scăderea nivelului de risc asociat protecţiei datelor, informaţiilor şi sistemelor informatice este necesară asigurarea unui suport logistic adecvat, modern şi mai ales performant, arată referatul de aprobare”, arată informarea ATOP.

 

Folosinţă gratuită pe 10 ani

În lista de achiziţii pentru Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Cluj (SIPI) apar două instalaţii de aer condiţionat, un calculator, un sistem de alarmă, două module pentru acces uşă şi un distrugător de documente. La o scurtă verificare, preţurile din această listă sunt similare, chiar mai mici decât cele din magazinele online de electronice. În afară de ultimul, care costă 2701 lei. Căutat pe site-urile care compară preţurile produselor, distrugătorul de documente costă în jur de 350-400 de lei. Este posibil să fie vorba despre o eroare de redactare, cum a sugerat şi preşedintele ATOP Ioan Petran.

„Pentru utilizarea bunurilor achiziţionate în conformitate cu destinaţia dată prin proiectul anterior menţionat, este necesară darea acestor bunuri în folosinţă gratuită, pe o durată de 10 ani, Ministerului Afacerilor Interne-Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă – Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Cluj şi încheierea unui contract de împrumut de folosinţă, conform art. 2146-2157 din Legea privind Codul civil nr. 287/2009, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată referatul prezentat CJ Cluj.

Potrivit informării Consiliului Judeţean, obiectul contractului îl constituie transmiterea, de către comodant, a dreptului de  folosinţă temporară şi gratuită a unor bunuri, având o valoare de 22.626,39  lei (din care: 18.247,09 lei – valoare fără TVA + 4.379,3 lei – valoarea TVA), constând în produse achiziţionate prin Proiectul „Proiect privind creşterea nivelului de protecţie a mediului  operaţional în care funcţionează sistemul informatic al  Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Cluj”, în vederea creşterii nivelului de siguranţă a cetăţenilor şi a nivelului de asigurare a ordinii şi liniştii publice în judeţul Cluj.

 

„Necenzurat” pentru prevenirea consumului de droguri

Al doilea proiect la care ATOP participă cu fonduri este adresat elevilor.  „ATOP se ocupă de chestiuni legate de ordine publică, sectorul de şcoli ridică întotdeauna probleme, de aceea împreună cu poliţia încercăm să aducem îmbunătăţiri pe baza problemelor observate. Vom încerca să finanţăm anumite proiecte relativ la ordinea publică”, a declarat directorul Ioan Petran.

În vederea prevenirii consumului de droguri în mediul şcolar şi asigurarea unui climat de siguranţă şi linişte publică,  Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj împreună cu Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj au demarat proiectul „ Necenzurat”, acesta fiind aprobat şi finanţat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 185/2013.

Acest proiect implică 300 de elevi din clasele a VI-a şi a VII-a din cadrul a 12 unităţi şcolare din judeţul Cluj, 12 cadre didactice din ciclul gimnazial, 300 de părinţi ai elevilor participanţi la acest proiect, fapt pentru care este necesară asigurarea unui suport logistic adecvat, modern şi mai ales performant, spune informarea CJ.

Pentru a sprijini acest proiect s-a stabilit că este necesară achiziţionarea de către Consiliul Judeţean Cluj  a următoarelor bunuri: Multifuncţională INK PIXMA MG2450, în valoare de 199 lei şi Laptop Toshiba 13-3110M 4GB în valoare de 2449,90 lei.

„Pentru utilizarea bunurilor achiziţionate în conformitate cu destinaţia dată prin proiectul anterior menţionat, este necesară darea acestor bunuri în folosinţă gratuită, pe o durată de 4 ani, Agenţiei Naţionale Antidrog  – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Cluj şi încheierea unui contract de împrumut de folosinţă, conform art. 2146-2157 din Legea privind Codul civil nr. 287/2009, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată referatul prezentat consilierilor judeţeni.

 

Program internaţional

Obiectivul proiectului este prevenirea consumului de droguri în mediul şcolar şi este derulat de Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor – Secţia Română, Regiunea 6 Bucureşti, Fundaţia Internaţională Mentor, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Agenţia Naţională Antidrog.

Proiectul se desfăşoară în paralel, în 5 ţări (România, Lituania, Croaţia, Kirghistan şi Federaţia Rusă), precum şi în câteva state din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. În anii precedenţi, a fost implementat cu succes în mai multe state din Europa de Vest şi Centrală. Finanţarea a fost asigurată în totalitate de Fundaţia Internaţională Mentor, al cărei preşedinte este Majestatea sa Regina Silvia – Regina Suediei, fondurile provenind din Iniţiativa socială IKEA. În aceste condiţii, achiziţiile logistice ale ATOP sunt oarecum superflue.

 

Lista de achiziţie pentru SIPI Cluj

– Instalaţie aer condiţionat 9000 BTU………………………………………….6 buc./Val. 9000 lei

– Instalaţie aer condiţionat 12000 BTU………………………………………..1 buc./Val. 1700 lei

– Distrugător documente JINPEX JP-800C…………………………………..1 buc./Val. 2701,46 lei

– Sistem desktop DELL VOSTRO 270 D -27MT…………………………..1 buc./Val. 1848,54 lei

– Sistem de alarmă antiefracţie cu detectori de prezenţă şi fum…….1 buc./Val. 5682,92 lei

– Modul control acces pentru uşă secundară ………………………………..1 buc./Val. 1344,66 lei

– Modul interfon pentru control acces uşă principală……………………1 buc./Val. 348,81 lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.