Interceptări cu românul acuzat că spiona pentru ISIS

179

Suspectul de terorism reţinut, ieri, în Argeş a fost arestat vineri. El a fost înregistrat şi interceptat de mai multe ori, în timp ce culegea date despre o bază militară străină din România. A fost în recunoaştere, s-a documentat cu privire la numărul trupelor, dotările acestora şi sistemele de supraveghere din zonă.

ălan Ionuț Cătălin (B.I.C): Deci asta e, nu e în altă parte.

BĂRBAT: Şi acolo unde e, acolo e baza (…). E lângă ea.

B.I.C.: Da, da, da.

BĂRBAT: Să trecem (…), apoi ne-ntoarcem.

B.I.C.: Da, da, da.

BĂRBAT: Şi vezi, acolo, în spate e baza (…). Tot ce vezi acolo.

B.I.C.: Da, păi n-are rost să bagi, că dup-aia…

BĂRBAT: Aicea e (…).

B.I.C.: Camere şi ălea, ştii. Sunt d-ălea şi n-are rost să, doar au sus …

BĂRBAT: … Şi baza (…).

B.I.C.: Ce zace în ălea acolo!

BĂRBAT: În tot ce e acolo e…

B.I.C.: Da-n spate ce este acolo, în spate, clădirile ălea?

BĂRBAT: Ă, unde?

B.I.C.: În fund acolo, în spate?

BĂRBAT: N-are treabă cu ei!… Ei au pe… A lor este acolo.

B.I.C.: Ce-au putut să facă românii aicea, auzi, să vezi aicea, frate, în curând o să vezi front de război, frate aicea. Rusu’ e grămadă pă… pă român!

BĂRBAT: Da. Nu numai pe român, e şi pe…

Ionuţ Cătălin Bălan a început să-şi spună Ibrahim de când s-a radicalizat. Autorităţile de la noi îl supravegheau de aproape doi ani.

Daniel Horodniceanu, procuror-şef DIICOT: A fost monitorizat până în momentul în care s-a încercat diseminarea informaţiilor către celelalte facţiuni teroriste din Europa. Complicii lui NU sunt în România.

Bărbatul a stat aproape un deceniu în Franţa, unde a făcut şi închisoare.

Sebastian Perju, reporter Digi24: Cătălin Bălan a stat după gratii timp de un an, aici în Franţa. A fost acuzat de furt. Anchetatorii lasă să se înţeleagă că aici, după gratii, a început să cocheteze cu fundamentalismul islamic.

A revenit în ţară în 2015 şi pentru o vreme, a locuit alături de soţie şi băieţelul lor, care pe atunci avea doi ani, într-un bloc din Piteşti. Copilul a căzut de la etajul patru, deşi ambii părinţi erau acasă. Autorităţile au stabilit că a fost vorba de neglijenţă şi îl monitorizează de atunci pe copil.

Ion Sora, viceprimar: Bunica intenţionează să nu îl dea în plasament, sa îl ţină ea.

După acest episod, care pare să-l fi ghidat şi mai mult spre Islam, Ionuţ Cătălin Bălan s-a mutat în comuna Muşăteşti, din Argeş, unde lucra cu ziua.

Maria Buşcu, mama suspectului: I-au găsit nişte cărţi din astea religioase. El după ce s-a convertit la Islam, s-a liniştit.

Anchetatorii spun că bărbatul de 39 de ani se încadrează perfect în profilul fanaticilor gata de orice.

Procurorii DIICOT şi ofiţerii SRI au descoperit că suspectul a început să se intereseze despre o bază militară străină de la noi din ţară. Toate informaţiile urmau să ajungă în posesia teroriştilor care au pus la cale atacul de la Bataclan, din Paris, în noiembrie 2015.

Anchetatorii au descoperit că scopul individului era să strângă cât mai mulţi adepţi, alături de care să lupte pentru ISIS în Siria şi Irak. Ofiţerii de informaţii spun că în toată Europa, numărul persoanelor care se radicalizează e în creştere.

Sursa: digi24.ro