Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu a vorbit într-un interviu pentru Gazeta de Cluj, despre noul premier Viorica Dăncilă, despre ce anume o recomandă pe aceasta în noua funcţie şi despre motivele pentru care a fost susţinută de colegi pentru a prelua Guvernul. Codrin Ştefănescu a vorbit şi despre piedicile pe care le-a întâmpinat PSD-ul în momentul în care încercat să îşi promoveze oamenii din partid, despre avizele negative date din partea SRI-ului fără explicaţii concrete şi despre românii din Bruxelles care îşi critică propria ţară. Despre faptul că DNA a deschis dosare împotriva unor miniştri PSD chiar înainte de formarea noului Guvern, Ştefănescu susţine că acest lucru nu este o coincidenţă şi este un mesaj transmis din partea Statului Paralel.

 

Irina Severnov: Ce o recomandă pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier?

Codrin Ştefănescu: Viorica Dăncilă este una dintre femeile care a arătat de-a lungul timpului cât de verticală a fost poziţia ei în momentele de conflicte cu adversari foarte periculoşi. Aceasta a ţinut în frâu cu o mână de fier situaţia de la Bruxelles, unde noi avem cei mai mari duşmani români împotriva României. Aceasta a trebuit împreună cu echipa ei de europarlamentari să ţină faţă la criticile vizavi de ţara noastră într-un contextul în care în Parlamentul European există oameni ca Monica Macovei, ca Moisă , Mureşan şi alţii ce îşi critică propria ţară. Dăncilă are o calitate foarte importantă pentru mine: nu îi este frică. Pentru România este ceva senzaţional faptul că are un prim-ministru femeie şi acest lucru a fost confirmat şi de presa internaţională care a primit chiar cu aplauze această nominalizare.

 

I.S: Liviu Dragnea a afirmat că înaintea şedinţei decisive a avut discuţii despre funcţia de premier cu Olguţa Vasilescu, Fifor Mihai, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, dar nimeni nu s-a atătat doritor să ocupe această funcţie. Cum se explică acest lucru?

C.S: Olguţa a spus de pe vreme schimbării lui Grindeanu că vrea să ducă mai departe ceea ce a început, deoarece are şi legea pensiilor, are şi salarizările, deci prin urmare are foarte multe lucruri de făcut în acest mandat.

Gabriela Firea a promis electoratului din Bucureşti că îşi va duce mandatul până la capăt şi a fost chiar foarte nefericită când presa a spus că ba a candidat la preşedinţie, ba că este premierul din umbră, dar a ieşit de fiecare dată public şi a explicat că ea şi-a asumat un mandat la Bucureşti. Sabotajele au curs încontinuu.

Cât despre băieţi, aici au fost două propuneri, Mihai Fifor şi Paul Stănescu. Fiecare a spus că ştie ce are de făcut şi ce implică proiectele pe care le au şi îşi tratează foarte corect şi cu responsabilitate aceste proiecte.

Cea de-a doua propunere, Ecaterina Andronescu s-a bucurat că aţi ajuns la concluzia că una dintre colegele noastre poate conduce Guvernul dar, a spus că o susţine şi ea pe Viorica. Motivul fiind că aceasta vine de la Bruxelles unde are deja nişte conexiuni acolo şi ştie exact cam care sunt criticile şi jocurile acolo. Ştie că toată lumea vrea să facă din România o colonie europeană şi interesele lor se suprapun mai mult cu interesele firmelor din România. Din punctul lor de vedere este legal şi lobby-ul şi toate finanţările, numai la noi este cu DNA şi cu abuz în serviciu, pentru că noi pentru ei suntem un fel de colonie. Şi atunci când încerci să îţi rupi lanţul ăsta de colonie şi devii de sine stătător şi puternic, atunci devine o problemă. Iar Viorica Dăncilă a avut atitudine în faţa lor. Plus că şi-a creat foarte multe prietenii mai ales cu doamnele din Parlamentul European, adică cu femeile care conduc zone influente. Şi atunci argumentul Ecaterinei a fost un motiv în plus să o susţinem pe Dăncilă.

 

I.S: Ecaterina Andronescu a declarat că liderii PSD au decis să nu mai ceară avize de la SRI pentru miniştrii care vor face parte din Guvernul Vioricăi Dăncilă. Ulterior purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea a declarat însă că SRI nu dă avize pentru numirea miniştrilor ci doar informaţii privind securitatea naţională beneficiarilor legali. De ce SRI nu recunoaşte aceste avize?

C.Ş: Domnul Marincea a dat o declaraţie de jurnalist, şugubăţ ironic, nicidecum de purtător de cuvânt al SRI. În orice ţară europeană pentru declaraţiile lui i se spunea frumos să se ducă acasă. Am mai spus că am observat că de-a lungul timpului că atunci când încerci să promovezi partidul care a câştigat puterea prin alegeri şi prin votul oamenilor, se întâmplă un fenomen bizar. Când era vorba despre avize ni se spunea că persoana nu corespunde dar fără să se spună şi de ce, ci doar că e secret, că e confidenţial şi invocau nu ştiu ce lege şi regulament. Ne-am cam săturat de stilul ăsta şi atunci ţinem cont doar de votul oamenilor şi oamnenii au dat exemple covârşitoare în ultimii ani în ceea ce înseamnă vot. Olguţa Vasilescu cu cătuşe la mâni a luat 75% în Craiova, Cătălin Cherecheş din puşcărie a luat 84% şi de aici am închis tot! În orice ţară democratică votul este mai presus decât orice, pentru că oamenii pot schimba legi, Guverne, pot schimba Constituţia, toate prin vot.

 

 I.S: De ce este inofensiv ca în viitorul Guvern să candideze şi miniştrii cercetaţi de DNA?

C.Ş: Cei care acuză sunt cei cu #rezist, cei care se lasă manipulaţi şi cei care sunt înrăiţi în a lupta împotriva PSD-ului şi tuturor acestora noi le transitem următorul lucru: ieşiţi la vot, făceţi-vă partid, dar deocamdată aveţi 5%.

Oamenii aceştia pot să facă public un manifest şi să zică: votaţi-ne pe noi şi noi desfiinţăm Parlamentul, băgăm toţi penalii la puşcărie, Koveşi ne va fi regină. Dacă poporul român votează aşa ceva, atunci noi ne aplecăm cu respect, dar deocamdată românii în proporţie de 55-60% au votat cu totul altceva şi ne-au împuternicit să facem aceste lucruri şi să nu ţinem cont de avizele pe care le dau oamenii din anumite structuri, oamenii care au jucat la greu cu Statul Paralel a lui Coldea şi Maior şi care nu au făcut nimic altceva decât să abuzeze de funcţiile şi de puterea pe care au avut-o.

 

 I.S: Cum comentaţi faptul că DNA a deschis dosare împotriva miniştrilor PSD chiar înainte de formarea noului Guvern?

C.Ş: Nu este o coincidenţă, este mesajul transmis de rămăşiţele Statului Paralel care sună cam asa: aţi schimbat legi, aţi încurajat oamenii din sistem să iasă să facă declaraţii, aţi desconspirat toate mizeriile şi toate lucrurile toxice pe care le-am făcut, ştim că vine momentul când vom răspunde cei care am rămas, dar până atunci vă hărţuim şi vă vânăm prin pârghiile pe care le avem şi vom merge până la capăt.

Iar mesajul nostru este bineînţeles că vom merge şi noi până la capăt şi vom vedea cine câştigă şi eu cred că democraţia va câştiga. Lucrurile vor reveni la normal, nu va mai încălca nimeni legea şi Constituţia, iar în România vor fi apărate drepturile şi libertăţile omului.

 

I.S: Care au fost greşelile majore ale lui Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose?

C.Ş: În ambele cazuri a fost o ruptură în ceea ce priveşte comunicarea între echipa lor de la Guvern, între miniştri şi între partid.

 

 I.S: De ce printre numele de miniştri discutate de liderii PSD nu apare nici un clujean?

C.S: Este foarte posibil să apară aceste discuţii şi pentru Cluj. Horia Nasra şi organizaţia PSD Cluj în care avem foarte mare încredere, poate să facă propunere argumentată la CEX şi pe care să o voteze toţi colegii din ţară. Echipa de la Cluj a luat în ultima perioadă foarte multe alegeri bune şi va mai trece un test foare important în ceea ce priveşte alegerile locale din viitor. Astfel se va întări şi când se va întâmpla acest lucru va putea impune poziţii mai tranşante în CEX. Oricum de-a lungul timpulului PSD a dat dovadă de nădejde.

 

I.S: La ce miniştri nu ar renunţa PSD-ul pentru noul Guvern?

C.Ş: Nu am renunţa nici în ruptul capului la Olguţa Vasilescu care are o misiune extrem de dificilă cel puţin anul acesta. Nici la Petre Daea de la agricultură care a demonstrat faptul că atunci când ai un specialist adevărat în fruntea unui minister, se învârte sistemul solar, dovadă că anul trecut Romînia a ieşit pe primul loc din UE în agricultură. Am ieşi chiar şi în faţa Franţei, iar presa franceză ne-a lăudat pentru acest lucru.

 

I.S: Care credeţi că a fost elementul comun dintre căderea Guvernului Grindeanu şi căderea Guvernului Tudose şi cine credeţi că a stat în spatele acestei manevre?

C.Ş: Nu se compară una cu alta. Grindeanu era aprope convins că în momentul în care partidul îi cere să îşi depună mandatul  trebuie să o facă pentru că tot partidul l-a împuternicit în această funcţie şi partidul răspunde în faţa electoratului său, dar şi-a băgat dracul coada , dracul a fost victor Ponta care l-a învăţat că trebuie să se sigileze în Guvern şi să îşi bată în cuie ferestrele şi uşile şi să încerce să schimbe secretariatul general şi să încerce să îşi pună singur miniştrii de parcă Guvernul era jucăria lui. Şi atunci a trebui să facem o moţiune de cenzură, unică în istoria României împotriva propriului prim-ministru, a trebuit să o facem şi nimeni nu a crezut că o să reuşim dar am dovedit că suntem un partid organizat şi disciplinat în momentul în care trebuie să depăşim o situaţie dificilă.

În cazul lui Tudose a fost altfel, acesta a fost bărbat. Când au fost discuţii în Cex şi s-a spus că trebuie să îşi depună mandatul, l-a depus în a doua secundă fără nici un comentariu. Asta arată ce înseamnă bărbaţi în politică şi un om cu experienţă pentru că are 20 şi ceva de ani în PSD. Eu cu Tudose mă ştiu de pe vremea când încă nu ne crescuse mustaţa.

2 COMENTARII

  1. „Eu cu Tudose mă ştiu de pe vremea când încă nu ne crescuse mustaţa.”
    Pesemne nu v-a crescut nici puța, că de creier ce să mai zic.. un PM care își abandonează țara în ajunul întîlnirii de maximă importanță, cu PM-ul Japoniei, nu poate fi numit bărbat. Spărgeam masa ședinței PSD cu pumnul și tot nu demisionam în acele momente.

    Este ironic faptul că urmașii lui Iliescu și deci a Internaționalei comuniste, au ajuns totuși să indice ora exactă, întocmai ca un ceas stricat, adică de două ori pe zi.

    Cu ăștia, măcar știm cum să avem de-a face. Ăilalți, sunt vânduți cu arme, bagaje, cățel, purcel, mamă și tată.

    Dacă vrem să scăpăm din condiția de colonie, e musai să instaurăm un regim cu adevărat naționalist. Toate statele centrale și est europene au făcut-o, iar italienii sunt pe cale. Noi ce semnale așteptăm?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.