Deputatul PSD Mircea Drăghici a ridicat o întrebare cheie după ce Tudorel Toader a declanșat procedura de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr.

Deputatul a făcut referire la Monica Macovei care, în urmă cu câțiva ani, nu avea nicio problemă în a demite opt procurori PNA și DIICOT, scrie dcnews.ro.

Sub titlul ”DREPTATEA din Justiția românească”, Mircea Drăghici a scris următorul text:

”În urmă cu 2 zile ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat raportul de evaluare a activității manageriale a Procurorului General Augustin Lazăr, declanșând procedura de revocare din funcție a acestuia.

În acest răstimp, cele 20 de motive prezentate în raport, ca și propunerea de revocare, au fost puternic contestate prin argumentul influenței prea mari a politicului în Justiție.

Inevitabil, mă reîntorc la ceea ce spunea în urmă cu 13 ani Monica Macovei, ministru al Justiției la acea vreme, al cărei nume este strâns legat de reformarea sistemului judiciar din România.

„Există o diferență între judecători și procurori. Pentru judecători nu scrie în Constituție că sunt sub autoritatea Ministrului Justiției (…), pentru procurori scrie. (…) Motivele pentru care sunt numiți sau revocați acești procurori la nivel de conducere (…) sunt chestiuni de eficiență și de management.”

Context: Într-o singură zi, Monica Macovei a demis 8 procurori PNA și DIICOT: procurorul general, doi procurori generali adjuncți și 3 procurori șefi ai Parchetului Național Anticorupție (acum DNA), precum și un procuror șef DIICOT și un procuror șef adjunct al DIICOT.

Important de precizat, decizia de a „face curățenie” a fost luată imediat după intrarea în vigoare a reformei Justiției, propunerile de revocare în masă fiind aprobate rapid de CSM. 8 zile mai târziu, noul șef al Parchetului Național Anticorupție, Daniel Morar, era numit în funcție prin decret prezidențial. Era timpul pentru o nouă generație.

Natural, se naște o întrebare. De ce este firesc ca un ministru al Justiției să revoce 8 procurori, dar propunerea de revocare a unui procuror este echivalentul unei lovituri date democrației? Singurul răspuns este pentru că ministrul din urmă cu 13 ani se numea Monica Macovei. Cel de acum este Tudorel Toader”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.